Primele abonamente 5G din România: cât costă, unde există acoperire şi telefoanele compatibile

26.06.2019
Primele abonamente 5G din România: cât costă, unde există acoperire şi telefoanele compatibile

Vodafone a anunţat primele abonamente 5G numite „Red Infinity”. Acestea asigură viteze de transfer mari în zona de acoperire 5G şi pornesc de la preţuri de 17 euro pe lună, cu trafic nelimitat de date. Interesant este faptul că există un singur smartphone compatibil 5G în oferta operatorului, modelul Xiaomi Mi Mix 3 într-o singură variantă de configuraţie, în ciuda faptului că iniţial serviciile 5G trebuiau să debuteze şi cu smartphone-uri Huawei.

Primele Abonamente 5G din România

Abonamentul mai ieftin din ofertă, Red Infinity 17 asigură Internet Nelimitat la viteză 5G, minute şi SMS-uri nelimitate naţional şi în roaming în Spaţiul European, cât şi 1.000 de minute internaţionale de mobil. Traficul de date în Spaţiul European este calculat conform legislaţiei în vigoare şi conform Politicii de Utilizare Rezonabilă.

Telefonul Xiaomi Mi Mix 3 5G poate fi cumpărat alături de un abonament Red Infinity 17 cu un avans de 216 şi o rată lunară de 25 de euro. Nu este clar dacă telefonul poate fi cumpărat şi separat de abonament.

Abonamentul Red Infinity 25 include aceleaşi beneficii, însă oferă în plus minute nelimitate internaţionale, alături de 1 GB de trafic de internet şi 100 de minute în roaming în afara Europei. Pentru acest abonament, Vodafone cere un avans de 96 de euro pentru Xiaomi Mi Mix 3 5G şi o rată lunară de 30 de euro.

Abonamentele sunt disponibile pentru contracte noi sau pentru reînnoiri pentru o perioadă de doi ani.

Unde există acoperire 5G în România

Vodafone spune că cei care beneficiază de abonamentele Red Infinity vor putea folosi internetul de mare viteză prin tehnologia 5G în anumite zone din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Constanţa, fără să specifice cu precizie zonele în care au fost instalate antenele. Cel mai probabil este vorba despre zonele centrale, mai aglomerate.

Ce ştim despre Xiaomi Mi Mix 3 5G, primul telefon 5G din România

Modelul Mi Mix 3 standard a fost lansat de către producătorul chinez Xiaomi la sfârşitul anului trecut într-o variantă 4G. Modelul respectiv era echipat cu chipset Snapdragon 845 şi configuraţii cu 6, 8 sau 10 GB memorie RAM.

În cazul variantei de faţă, Xiaomi Mi Mix 3 5G, avem de a face cu un smartphone puţin diferit. Acesta foloseşte chipset-ul Snapdragon 855, compatibil cu modemul de date 5G Snapdragon X50, care este configurat într-o singură variantă: 6 GB RAM şi 128 GB stocare internă. Pe piaţa internaţională există şi o variantă cu 64 GB stocare.

Telefonul vândut de Vodafone este un model dual-SIM, deci mai poate fi ataşată o cartelă SIM 4G în slot-ul 2. Acesta beneficiază de un ecran Super AMOLED de 6,4” cu rezoluţie Full HD+ (2.340 x 1.080 pixeli), sticlă Gorilla Glass 5 pe ambele părţi, un acumulator de 3.800 mAh cu încărcare rapidă QuickCharge 4+ şi încărcare wireless. Telefonul are un ecran complet, fără notch, camera frontală fiind ascunsă în spatele unui sistem de tip „slider”. Aceasta foloseşte doi senzori, unul de 24 MP principal şi unul de 2 MP pentru detecţia adâncimii.

Camera principală, de pe spate, foloseşte doi senzori de 12 MP. Cel principal beneficiază de un obiectiv f/1.8 şi stabilizare optică, în timp ce senzorul secundar este alăturat unui obiectiv cu zoom 2x. Acesta este unul dintre puţinele smartphone-uri de pe piaţă care asigură înregistrare video la rezoluţie 4K la 60 de cadre pe secundă.

La nivel software, Xiaomi integrează propria interfaţă, MIUI 10, bazată pe versiunea Android 9.0 Pie de la Google. Având în vedere tradiţia companiei pentru actualizarea dispozitivelor la noi versiuni în fiecare an, modelul Mi Mix 3 5G va fi cu siguranţă ţinut la zi cu update-uri cel puţin 2 ani de acum înainte.

Având în vedere că preţul declarat al acestui model la nivel internaţional este de aproximativ 600 de euro, Vodafone încearcă să „mascheze” puţin preţul abonamentelor sale 5G în spatele unei rate lunare mari pentru telefon. La abonamentul Red Infinity 17, preţul final al telefonului ajunge la 816 euro (216 + rata de 25 euro pe 24 de luni), în timp ce la abonamentul Red Infinity 25 preţul ajunge la 810 euro după cei doi ani.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult