Primele teste de performanţă cu Kirin 990, procesorul care va sta la baza seriei Huawei Mate 30. Mai lent decât iPhone 11?

16.09.2019
Primele teste de performanţă cu Kirin 990, procesorul care va sta la baza seriei Huawei Mate 30. Mai lent decât iPhone 11?

Joi, 19 septembrie, vom vedea primele smartphone-uri echipate cu chipset-ul Kirin 990 de la Huawei: modelele Mate 30, Mate 30 Pro şi Mate 30 Porsche Design. Noul procesor, realizat pe procesul de fabricaţie 7nm+ EUV de la TSMC ar trebui să îmbunătăţească performanţa simţitor faţă de modelul de anul trecut, însă primele teste sugerează că nu va fi nici pe departe apropiat de cele mai puternice modele de pe piaţă de la Qualcomm şi Apple.

Un smartphone Huawei numit „NLE-AL00” a apărut în baza de date GeekBench, după ce a fost testat cu versiunea 4.4 a celebrei aplicaţii de măsurare a performanţei. Acesta este listat cu un procesor generic „Hisilicon”, care integrează 8 nuclee şi vine cu o frecvenţă de bază de 1,86 GHz. Întrucât dispozitivul pare să ruleze Android 10 şi integrează 8 GB memorie RAM, presupunem că este vorba despre unul dintre modelele Mate 30. Frecvenţa de bază a procesorului sugerează de asemenea că avem de a face cu varianta 4G a lui Kirin 990, care rulează la frecvenţe scăzute.

Cu un scor single-core de 3.842 puncte şi unul multi-core de 11.644 puncte, noul chispet de la Huawei nu este nici pe departe lent. Acesta depăşeşte şi anumite implementări ale lui Snapdragon 855, însă nu se apropie de scorurile record pe care Apple le atinge cu noul chipset A13 Bionic, regăsit pe întreaga gamă iPhone 11.

Noul telefon testat pe GeekBench ar putea fi un dispozitiv Honor, probabil modelul V30/View30, care a fost deja confirmat pentru integrarea Kirin 990. Reprezentanţii Huawei şi Honor au spus că acest dispozitiv va fi lansat înainte de sfârşitul anului şi într-o variantă 5G.

Cel mai probabil, modelul Huawei Mate 30 Pro, în varianta 5G, va fi puţin mai puternică decât Mate 30 în varianta 4G, datorită frecvenţelor crescute. Totuşi, performanţa va rămâne undeva în această zonă, în care se află şi procesoarele Snapdragon 855, 855+ şi Apple A12 Bionic, modele şi revizii bazate pe design-uri din 2018.

Cu toate acestea, Huawei nu are motive să se „sperie” de performaţa în plus a concurenţei în teste sintetice. Kirin 980 a fost într-o situaţie similară anul trecut, fiind în urma Apple A12 Bionic şi Snapragon 855. Cu toate acestea, dispozitivele Mate 20 şi P30 s-au bucurat de un succes imens pe piaţă, fiind cele mai bine vândute flagship-uri Huawei de până acum.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult