Qualcomm a prezentat un ecran Mirasol de 5,1″ cu o rezoluţie de 2560 x 1440 pixeli

22.05.2013
Qualcomm a prezentat un ecran Mirasol de 5,1

Ecranul bazat pe modularea interferenţei luminii, cunoscut mai des sub numele sau comercial Mirasol, este o tehnologie veche de un deceniu, însă dezvoltarea sa a fost una suficient de greoaie încât chiar proprietarul său, Qualcomm, a cochetat cu ideea abandonării ei. Compania a revenit la gânduri mai bune şi a prezentat un ecran Mirasol cu specificaţii impresionante.

În cadrul expoziţiei SID Display Week 2013, Qualcomm a prezentat prototipul unui nou ecran color Mirasol care ar putea ajunge în câţiva ani să fie implementat într-un telefon mobil. Având o diagonală de 5,1”, acesta oferă o rezoluţie de 2560 x 1440 pixeli, care-i permite să atingă o densitate respectabilă de 577 ppi. Împreună cu acesta, a fost prezentat un ecran mai mic de 1,5”, care este destinat ceasurilor inteligente.

La fel ca ecranele TFT sau OLED, panourile Mirasol folosesc tot pixeli RGB, însă în locul unei diode luminiscente, aceştia folosesc un ansamblu compus din două pelicule transparente care sunt separate de un strat subţire de aer şi care funcţionează ca o oglindă de mici dimensiuni. Atunci când subpixelii sunt deschişi, adică există aer între cele două straturi, aceştia reflecta lungimea de undă pentru care au fost fabricaţi. Prin aplicarea unui curent electric, acest ansamblu se închide iar subpixelul devine opac.

Avantajul acestei tehnologii este consumul extrem de redus de curent, de circa şase ori mai mic decât cel al panourilor rivale OLED sau TFT. În plus, panoul nu necesită împrospătate în nici una din cele două stări, la fel ca E-Ink, având nevoie de curent electric doar pentru poziţia închis. Un alt avantaj al tehnologie Mirasol este vizibilitatea foarte bună în lumină, care este de altfel şi necesară pentru funcţionarea corectă, ecranul având însa nevoie de un panou LED pentru a putea fi utilizat în întuneric.

Qualcomm a anunţat însă că noul ecran Mirasol va avea nevoie de câţiva ani buni pentru a deveni un produs comercial. În prezent, ecranele Mirasol monocrome au fost implementate pe câteva modele de Ebook Readere, playere MP3 şi telefoane mobile simple.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News