Qualcomm anunţă Snapdragon 665, 730 şi 730G, chipset-uri mid-range cu funcţii AI şi GPU-uri pentru gameri

10.04.2019
Qualcomm anunţă Snapdragon 665, 730 şi 730G, chipset-uri mid-range cu funcţii AI şi GPU-uri pentru gameri

Qualcomm a anunţat trei noi chipset-uri pentru smartphone-uri, bazate pe arhitecturi mai eficiente, care vor înlocui modelele care ocupă treapta mid-range superioară. Este vorba despre Snapragon 665, 730 şi 730G, acesta din urmă fiind realizat special pentru dispozitivele realizate special pentru gaming, oferind un cip grafic cu performanţă superioară. Acestea sunt de asemenea echipate cu noi componente dedicate pentru funcţii AI.

Pentru gama de dispozitive mid-range puternice, Qualcomm propune Snapdragon 665, modelul care va înlocui în ofertă varianta Snapdragon 660. Acesta este bazat pe o arhitectură de 12nm, o îmbunătăţire faţă de cea de 14nm a modelului precedent, promiţând eficienţă mai bună şi performanţă îmbunătăţită. Acesta integrează opt nuclee Kryo 260, patru dintre acestea fiind realizate pentru performanţă ridicată şi patru pentru activităţi care necesită mai puţină putere de procesare. Se pare că dispozitivele de medie pentru gaming sunt ţinta acestui model, însă există şi un alt avantaj: integrarea unui modem Snapdragon X12 LTE pentru viteze de transfer îmbunătăţite.

Snapdragon 665 vine şi cu un procesor de imagine Spectra 165 şi un Qualcomm AI Engine. Qualcomm spune că acesta va permite integrarea de sisteme triple camera pe dispozitive mid-range în configuraţii similare cu ceea ce găsim pe modele high-end: wide, ultra-wide şi telephoto, renunţând la sistemele cu senzor de adâncime, care este practic inutil în multe situaţii. Rezoluţia maximă creşte de asemenea până la 48 megapixeli pe dispozitivele din această gamă.

Modelele Snapdragon 730 sunt realizate însă pe un nou proces de fabricaţie de 8nm. Varianta standard beneficiază de o versiune îmbunătăţită a componentei Qualcomm AI Engine, de două ori mai rapidă decât pe generaţia precedentă şi integrează procesorul de imagine Spectra 350, care va oferi, în teorie o procesare superioară pentru fotografii şi filmări. Aparent, acesta este primul chipset mid-range care va putea oferi filmări 4K HDR.

Cipul grafic Adreno 618 va fi mai eficient cu 20% faţă de cipul de pe Snapdragon 710 şi va aduce de asemenea performanţă îmbunătăţită, pe lângă un consum scăzut. Procesorul foloseşte nuclee Kryo 470, care asigură performanţă cu 35% mai bună, un modem X15 LTE pentru viteze de transfer de până la 800 Mbps şi tehnologii audio precum aptX Adaptive şi Qualcomm Aqstic pentru redarea de sunet surround. Suport pentru tehnologia Wi-Fi 6 este de asemenea prezentă.

În cazul lui Snapdragon 730G, dedicat în special gamerilor, vom avea de a face cu aceleaşi componente, însă cipul grafic este overclockat din fabrică, oferind performanţă mai bună cu 15% faţă de modelul de bază. Se pare că acest cip va integra şi funcţii anti-cheating şi foloseşte o tehnologie numită Jank Reducer, care poate asigura framerate-uri mai stabile în 90% din cazuri în titluri limitate la 30 FPS.

Noile chipset-uri sunt disponibile pentru producătorii de smartphone-uri şi cel mai probabil vor începe să apară în produsele noi în cea de-a doua jumătate a anului.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult