Rusia va obliga producătorii de electronice să pre-instaleze software rusesc pe produsele vândute pe teritoriul ţării

11.11.2019
Rusia va obliga producătorii de electronice să pre-instaleze software rusesc pe produsele vândute pe teritoriul ţării

După legea „internetului suveran”, care a intrat în vigoare în Rusia de la 1 noiembrie, politicienii ţării pregătesc încă o măsură controversată legată de domeniul tehnologiei. Un proiect de lege care a trecut deja de unul dintre cele trei voturi necesare pentru a ajunge pe biroul preşedintelui Putin pentru promulgare, sugerează că toate dispozitivele electronice vor trebui să fie livrate cu software produs de companii ruseşti pre-instalate.

Cei care au formulat această lege spun că scopul său este protecţia companiilor ruseşti în faţa giganţilor online din alte ţări. Prin pre-instalarea unor alternative locale, utilizatorii ar putea să aleagă să le folosească pe acestea în detrimentul soluţiilor internaţionale, crescând astfel afacerile companiilor autohtone. Desigur, o astfel de lege atrage şi controverse, în special în urma ultimelor evenimente care au avut loc în Rusia.

Legea internetului suveran propune instalarea de echipamente care pot cenzura datele de pe internet la nivelul operatorilor, iar acum toate dispozitivele electronice, de la smartphone-uri şi tablete, până la PC-uri şi televizoare inteligente, ar trebui să fie livrate cu software rusesc pre-instalat. Desigur, utilizatorii se tem de acel software, care ar putea fi folosit pentru acces la datele personale şi monitorizare a comunicării online, inclusiv pe serviciile criptate.

Dacă legea va trece de voturi şi va fi promulgată, aceasta ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 iulie 2020. Toate companiile care vand dispozitive care permit instalarea de aplicaţii din mai multe categorii vor trebui să se conformeze. Amenda este de 200.000 de ruble (aproximativ 3.100 dolari), dar încălcarea repetată a legii ar putea duce la interzicerea dispozitivelor pe teritoriul ţării.

Lista de dispozitive şi de aplicaţii care necesită pre-instalare va fi comunicată mai târziu, probabil după ce legea va fi aprobată. Sunt slabe şanse ca aceasta să nu treacă de următoarele voturi, întrucât majoritatea partidelor din Rusia şi-au exprimat susţinerea acestei iniţiative.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult