Samsung a anunţat procesorul de pe Galaxy S10: modelul Exynos 9820 echipat cu hardware pentru AI

14.11.2018
Samsung a anunţat procesorul de pe Galaxy S10: modelul Exynos 9820 echipat cu hardware pentru AI

Procesoarele Exynos au rămas în urmă la nivel tehnologic în comparaţie cu cele produse de Apple şi Huawei, acestea fiind livrate fără componente neurale şi cu procesoare grafice slabe în comparaţie. Astfel, Samsung doreşte să corecteze aceste neajunsuri cu noul procesor Exynos 9820, care va sta la baza lui Galaxy S10 şi probabil modelului Galaxy Note10 de anul viitor. Acesta a fost anunţat în mod oficial şi integrează toate componentele necesare pentru a rămâne competitiv pe piaţa de smartphone-uri din 2019.

Exynos 9820 oferă o configuraţie octa-core diferită de cea de până acum, realizată pe arhitectură de 8nm LPP, o evoluţie a arhitecturii pe 10nm LPP a companiei. La nivel de CPU, avem de a face cu nuclee pe trei niveluri: două nuclee de putere mare, cu design proprietar de generaţie a patra, două nuclee Cortex-A75 de mare viteză de la ARM şi patru nuclee Cortex-A55 pentru activităţi care nu necesită prea multă putere de procesare.

La nivel de GPU, Samsung va folosi Mali G76MP12, acelaşi model pe care îl foloseşte şi Huawei pentru realizarea chipset-ului Kirin 980. În trecut însă, Samsung a reuşit să realizeze chipset-uri mai performante decât Huawei, deci există posibilitatea ca şi acest GPU să se comporte mai bine în configuraţia Exynos decât în cea Kirin. Totuşi, în comparaţie cu ceea ce oferă Apple în procesoarele A12, de exemplu, soluţia Mali G76 s-ar putea dovedi a fi inferioară. Totuşi, 40% performanţă în plus şi 30% în plus la capitolul eficienţă în consum, ar trebui să se simtă în cazuri de utilizare complexe.

În cele din urmă, Exynos 9820 este primul chipset al companiei care integrează o componentă neurală. Acesta promite performanţă de 7 ori mai mare în aplicaţii de tip AR faţă de generaţia precedentă şi va asigura un consum de energie mai mic şi viteză mai mare pentru aplicaţii AI (probabil că Bixby va primi funcţii noi cu această ocazie).

Nu în ultimul rând, avem de a face cu capabilităţi îmbunătăţite la nivel de conexiune de date şi înregistrare şi redare multimedia. Modemul va fi de tip LTE-A Pro, cu agregare a operatorilor 8x (poate folosi mai multe antene şi frecvenţe simultan), cu viteză maximă de download de 2 Gbps şi suport pentru antene 4×4 MIMO. Din punct de vedere al înregistrării şi redării video, acesta va fi primul chipset mobil capabil să înregistreze clipuri în rezoluţie 8K la 30 de cadre pe secundă, cât şi înregistra şi reda în rezoluţie 4K la 150 de cadre pe secundă folosind culori pe 10 biţi.

Întrucât Samsung nu oferă decât rareori chipset-uri Exynos către alţi producători, anunţul modelului 9820 pare să ne pregătească mai degrabă pentru ceea ce vom putea întâlni pe Galaxy S10. Desigur, capabilităţile următorului telefon de top de la Samsung va fi limitat însă de capabilităţile noului Snapdragon 8150/855 de la Qualcomm.

Anul trecut, modelele cu Exynos de la Samsung au fost limitate la înregistrare video la 30 de cadre pe secundă pentru a asigura paritate cu capabilităţile modelelor vândute în SUA şi China, echipate cu Snapdragon 835. Dacă noul Snapdragon nu va oferi capabilităţi neurale la fel de puternice şi nici capabilităţi video la fel de avansate, este posibil ca aceste funcţii noi să apară pe dispozitivele Samsung abia în 2020, pe Galaxy S11.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult