Samsung anunţă tehnologia care face posibilă atingerea rezoluţiei de 144MP, pe camere foto pentru telefoane mobile

17.12.2019
Samsung anunţă tehnologia care face posibilă atingerea rezoluţiei de 144MP, pe camere foto pentru telefoane mobile

Prezent la conferinţa IEDM 2019, Samsung a prezentat o nouă tehnologie pentru dezvoltarea de senzori optici folosind procesul de fabricaţie 14nm FinFET, rezervat până de curând doar pentru microprocesoare de înaltă performanţă. Gradul foarte ridicat de miniaturizare face posibilă crearea unor senzori de imagine cu rezoluţie de până la 144MP, suficient de compacţi şi eficienţi pentru folosirea cu telefoane mobile.

Principala provocare este ajustarea în jos a voltajului de funcţionare, senzorii de imagine convenţionali necesitând o tensiune relativ mare (2V şi peste), la care consumul de energie şi căldura degajată pot pune probleme, mai ales în spaţiul înghesuit şi dificil de răcit al unui smartphone compact. În mod evident, creşterea rezoluţiei vine cu o creştere proporţională a consumului de energie şi căldura generată, făcând impractică majorarea clarităţii imagini peste un anumit nivel.

Tehnologia 14nm FinFET promite să rezolve această problemă, aducând o reducere cu 42% a consumului de energie per-pixel, fapt ce se traduce într-o rezoluţie maxim teoretică de 144MP. Un astfel de senzor ar putea să capteze imagini până la o viteză maximă de 10 cadre pe secundă, dacă interfaţa de conectare şi procesorul de imagine pot ţine pasul cu volumul mare de informaţie.

În schimb, cuplarea pixelilor adiacenţi pentru obţinerea unei rezoluţi efective de 12MP ar putea aduce îmbunătăţiri substanţiale asupra calităţii imaginii, mai ales la folosirea în condiţii de lumină slabă. Totodată, volumul redus de informaţie ar putea permite captură până la viteza de 120 fps în modul 4K, consumând cu 37% mai puţină energie decât un senzor optic din generaţia actuală.

Cât despre indicele 14 nm, acesta nu se referă la suprafaţa pixelilor, ci la mărimea tranzistorilor aflaţi dedesubt, responsabili cu amplificarea luminii captate şi procesarea digitală a semnalului. Astfel, este posibil ca această tehnologie să fie folosită şi pentru dezvoltarea de senzori optici cu rezoluţie mai mică, dar mult mai eficienţi şi în măsură să livreze o calitate superioară a imaginii.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult