Snapdragon 821: chipset-ul care va domina piaţa de smartphone-uri în a doua parte a anului 2016

11.07.2016
Snapdragon 821: chipset-ul care va domina piaţa de smartphone-uri în a doua parte a anului 2016

Snapdragon 820 este chipset-ul care stă la baza majorităţii smartphone-urilor de top de anul acesta, fiind folosit atât de companii care livrează la nivel global precum Samsung, LG şi HTC, cât şi de către cele mai mari companii din China precum Xiaomi şi LeEco. Aceste modele nu vor mai sta foarte mult în topul celor mai performante telefoane, întrucât în această toamnă va debuta Snapdragon 821, o revizie mai puternică a celebrului chipset de la Qualcomm.

Compania americană a anunţat noul Snapdragon 821 fără să facă prea mult zgomot în jurul lui. Motivul pentru această decizie pare să fie diferenţa destul de mică între modele, acestea folosind aceeaşi arhitectură. Pe hârtie, doar frecvenţele la care noul cip lucrează par a fi schimbate, performanţa câştigată fiind de aproximativ 10%. Având în vedere că Snapdragon 820 era deja un cip foarte performant, probabil că mulţi dintre utilizatori nu vor sesiza diferenţele în utilizare obişnuită.

Noul 821 integrează din nou patru nuclee Kryo, două pentru performanţă înaltă, tactate la 2,4 GHz (cu 200 MHz în plus faţă de modelul precedent) şi două pentru activităţile obişnuite, care lucrează acum la 2 GHz (400 MHz în plus). Cipul grafic Adreno primeşte de asemenea o mică îmbunătăţire, de la 624 MHz la 650. Avantajul integrării lui 821 faţă de 820 pare să fie în acest moment eficienţa sporită, teoretic oferind performanţă mai mare consumând aceeaşi cantiate de energie electrică.

Qualcomm susţine că mulţi parteneri vor integra acest chipset în cea de-a doua jumătate a lui 2016, însă nu este vorba doar despre smartphone-uri. Conform comunicatului oficial, Snapdragon 821 se va regăsi inclusiv în headset-uri VR şi multe alte dispozitive „noi”, ceea ce sugerează că are tot ce îi trebuie pentru a fi compatibil cu platforma Daydream VR de la Google. Este destul de uşor de presupus că noile smartphone-uri de la Samsung, LG şi chiar HTC (compania care dezvoltă în prezent două modele Nexus pentru 2016) vor integra Snapdragon 821.

Nu este clar exact când va debuta primul smartphone bazat pe noul chipset, însă există deja zvonuri despre modele ZenFone şi LeEco care ar trebui să fie lansate în viitorul apropiat.

Citeşte şi Snapdragon 820: detalii complete despre chipset-ul anului 2016

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult