Snapdragon 820: detalii complete despre chipset-ul anului 2016

11.11.2015
Snapdragon 820: detalii complete despre chipset-ul anului 2016

Până în prezent am primit doar frânturi de informaţii despre noul chipset Snapdragon 820 de la Qualcomm, cel care va fi integrat în majoritatea telefoanelor de top din viitorul apropiat. Compania americană a dezvăluit însă detaliile complete despre acesta, confirmând astfel că abia din 2016 vom găsi pe piaţă dispozitive care îl vor folosi. Snapdragon 820 este cel mai puternic procesor pe care Qualcomm l-a dezvoltat până în prezent şi va încerca astfel să lase în urmă reputaţia negativă pe care a adunat-o predecesorul său, modelul 810.

Snapdragon 820 va fi dezvoltat pe arhitectura FinFET de 14nm, lucru care va asigura eficienţă sporită din punct de vedere al consumului de energie şi care va limita degajarea de căldură în utilizare. Chipset-ul va integra mai multe elemente foarte performante, fiind aşteptat un sport de performanţă dublu faţă de modelul 810 regăsit acum în smartphone-urile de pe piaţă. De asemenea, dispozitivele care vor folosi noul cip vor beneficia de sisteme de securitate avansate şi vor putea folosi anumite funcţii secundare fără să apeleze la procesorul principal.

Qualcomm a decis să iasă din cursa nucleelor. Noul 820 foloseşte nu dispune de un procesor octa-core, ci foloseşte unul quad-core, cu nuclee proprietare Kryo. Acesta este construit pe arhitectura 64-bit şi poate atinge frecvenţa de 2,2 GHz în utilizare. Noul CPU Kryo este de două ori mai pefromant decât cel din Snapdragon 810 şi consumă de două ori mai puţină energie, asigurând o durată de utilizare de lungă durată. Cipul grafic Adreno 530 este de asemenea cu o treaptă peste vechiul 430, însă nu la acelaşi nivel cu procesorul. Acesta va oferi cu performanţă mai ridicată cu 40% şi va consuma cu 40% mai puţină energie electrică.

Noul Snapdragon 820 va integra două componente în plus faţă de predecesorul său, care vor ajuta procesorul principal. Este vorba despre DSP-ul Hexagon 680, care va prelua funcţiile multimedia şi procesorul de imagine Spectra Camera. Funcţiile de redare a fişierelor audio şi video, cât şi procesarea acestora la înregistrare vor fi preluate de Hexagon, limitând astfel utilizarea procesorului principal şi îmbunătăţind eficienţa întregului dispoztiv. Spectra Camera va fi folosit pentru captura de imagini de până la 28 megapixeli şi va asigura realizarea de fotografii cât mai luminoase şi cu zgomot redus.

Qualcomm a integrat şi sisteme de securitate avansate în noul chipset. Acestea fac parte din suita Heaven şi includ componente preucm Secure MSM la nivel hardware şi software, StudioAccess pentru protejarea fişierelor stocate, SafeSwitch pentru prevenirea futrului, Snapdragon Sense ID pentru autentificare biometrică cu ajutorul amprentei şi Snapdragon Smart Protect.

Nu în ultimul rând, dispozitivele bazate pe Snapdragon 820 vor dispune de un nou modem LTE: X12. Acesta este compatibil cu standardul Cat. 12, asigurând performanţă de până la 600 Mbps pentru download şi 150 Mbps pentru upload. Desigur, aceste capabilităţi sunt limitate de puterea semnalului şi de performanţa reţelei la care dispozitivul este conectat.

Probabil că vom vedea o serie de dispozitive bazate pe Snapdragon 820 dezvăluite la CES 2016, cu lansări în preajma convenţiei Mobile World Congress 2016, care are loc anual în Barcelona.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult