Sony Ericsson Xperia mini pro – e mic, dar are tastatură

21.02.2012
Sony Ericsson Xperia mini pro - e mic, dar are tastatură

Ecranele mici nu sunt o noutate în segmentul telefoanelor ce rulează Android. Sony face însă smartphone-uri cu adevărat mici. Samsung şi HTC au concurenţi pentru gama Xperia mini, dar la dimensiuni, producătorul japonez iese în avantaj. În plus, modelul de faţă oferă o tastatură QWERTY într-un terminal ce nu are nici 10 cm în lugime. Citiţi în continuare pentru a afla cum ne-a încântat Sony Ericsson Xperia mini pro SK17i.

Sony Ericsson Xperia mini pro - un smartphone compact

Construcţie

Designul lui Sony Ericsson Xperia mini pro nu iese din linia actualei serii Xperia. Butoanele în relief de sub ecran au fost înlocuite cu unul central şi două sensibile la atingere. Deaupra ecranului găsim senzorul de proximitate, senzorul pentru lumina ambientală şi camera foto frontală. Între ele se află casca, desenată pe un arc de cerc simetric cu butonul de jos. Pe latura din dreapta găsim trei butoane: cele pentru volum şi declanşatorul camerei foto. Butonul de pornire, ce poate fi folosit şi pentru deblocarea ecranului, se află pe latura superioară a lui Xperia mini pro. Lângă el găsim mufa microUSB, acoperită de un capac şi cea pentru căşti/headset stereo.

Linia cromată ce înconjoară telefonul pe margine delimitează cele două jumătăţi culisante ale terminalului. Tastatura lui Sony Ericsson Xperia mini pro vine acum cu taste direcţionale şi un rând vertical de butoane în plus. Tastarea este facilă şi rapidă, dimensiunile telefonului fiind excelente pentru găzdui o tastatură QWERTY. Singura problemă este cu tastele numerice, care sunt accesibile prin apăsarea continuă a butonului albastru din stânga jos. De menţionat că telefonul se deblochează atunci când tastatura este deschisă, iar interfaţa grafică trece automat în modul landscape.

Xperia mini pro - o tastatură excelentă

Alături de butonul de sus şi deschiderea tastaturii, ecranului smartphone-ului poate fi deblocat şi prin apăsarea butonului Home, o alternativă pe care am apreciat-o. Capacul bateriei are o textură mată, fină, ce oferă o aderenţă bună. El contrastează cu aspectul lucios al jumătăţii frontale. Bateria de 1.200 mAh acoperă doar SIM-ul. Slot-ul microSD este accesibil după îndepărtarea capacului.

În pachet

Sony Ericsson Xperia mini pro vine în pachet cu un card microSD de 2 GB, un headset stereo, un încărcător de priză cu mufă USB şi un cablu microUSB. Headset-ul are căştile de tip deshis, cu o calitate audio decentă. Cei pretenţioşi s-ar putea să fie mulţumiţi de redarea slabă a frecvenţelor joase şi de frecvenţele înalte care se aud prea tare.

Xperia mini pro - capacul cu textură aderentă

Specificaţii

  • Ecran: 3”, 320×480, iluminat cu LED-uri
  • Protecţie afişaj: ecran rezistent la zgârieturi
  • Sistem de operare: Android 2.3.4
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon MSM8255
  • Procesor: 1 GHz, Scorpion
  • GPU: Adreno 205
  • RAM: 512 MB
  • Memorie: 400 MB
  • Card: microSD
  • 3G: HSDPA 7,2 Mbps
  • WiFi: 802.11b/g/n
  • Bluetooth: 2.1, cu A2DP
  • GPS: Da, cu A-GPS
  • USB: microUSB 2.0
  • Cameră foto: 5 MP, autofocalizare, LED
  • Filmare video: 720p
  • Cameră video secundară: Da, VGA
  • Baterie: Li-ion, 1.200 mAh
  • Dimensiuni: 92 x 53 x 18 mm
  • Greutate: 136 g

Ecranul

Sony Ericsson Xperia mini pro vine cu un ecran mai mare şi cu o rezoluţie mai bună decât modelul anterior. Trebuie spus de la început că 320×480 pixeli pe 3” reprezintă un compromis pentru un telefon ce rulează Android. Nu vă veţi putea bucura de toate aplicaţiile sau jocurile lansate pentru sistem de operare creat de Google, însă nu veţi avea o paletă de ping-pong în buzunar.

Ecranul se vede cel mai bine cu luminozitatea la maxim

Calitatea imaginii de pe ecran este bună, însă poate fi comparată cu cea a unui afişaj AMOLED. Unghiurile de vizibilitate sunt decente, dar vizibilitatea în lumină puternică nu este extraordinară. În plus, pentru a fi mulţumit de calitatea imaginii, pe tot parcursul testului am ţinut luminozitatea ecranului la maxim, ea variind puţin în funcţie de lumina ambientală.

Sistemul de operare

Sony Ericsson Xperia mini pro rulează sistemul de operare Android 2.3.4 cu interfaţa grafică TimeScape. Aceasta din urmă oferă cinci ecran principale, cu posibilitatea de-a fixa una sau mai multe aplicaţii în fiecare colţ al ecranului. Aplicaţiile sunt dispuse în mai multe ecrane şi nu într-o singură pagină derulantă. Pentru ecranele principale ale lui Xperia mini pro sunt disponibile widget-uri, care pot acoperi aplicaţiile din colţuri. De menţionat că ecranele principale ale interfeţei şi cele cu aplicaţii nu-şi schimbă orientarea în funcţie de cea a telefonului, ci necesită deschiderea tastaturii.

Conectorii de pe latura superioară

Browser-ul

Browser-ul face o excepţie de la cele spuse mai sus. El se roteşte în modul landscape fără a deschide tastatura. Ţinând cont de rezoluţia ecranului, navigarea pe Internet vine cu limitările de rigoare, însă nu este lentă şi nu oferă mai puţine facilităţi decât pe un telefon cu ecran de 4”. Încărcarea unui site neoptimizat pentru browser-e mobile, cu destule banner-e Flash, se face relativ lent, însă navigarea în pagină este decentă.

Multimedia

Player-ul audio al lui Sony Ericsson Xperia mini pro are un layout plăcut, cu patru tab-uri. El oferă multe presetări pentru egalizator, însă niciuna nu este personalizabilă. Widget-ul din ecranele principale a fost foarte apreciat. Calitatea ieşirii audio este foarte bună şi va fi apreciată cu o pereche de căşti de calitate. Player-ul video este limitat la formatele 3GP şi MP4. El nu oferă suport pentru clipuri DivX/XviD, însă poate reda 720p.

Xperia mini pro - interfaţa camerei foto

Camera foto

Calitatea imaginilor realizate cu camera foto a lui Sony Ericsson Xperia mini pro nu impresionează nici în condiţii optime. Detaliile sunt neclare, iar zgomotul de imagine apare chiar şi în condiţii de lumină puternică. La interior, lucrurile stau şi mai rău. Nici filmarea la rezoluţie 1280×720 nu iese în evidenţă. Ea poate fi considerată în cel mai bun caz decentă, în ciuda faptului că aparatul focalizează automat.

Test foto Test foto
Interior, cu blitz Interior, fără blitz

Clip 720p – 16 MB

Autonomia

Sony Ericsson Xperia mini pro cu greu poate fi folosit două zile cu o singură încărcare. Dacă este utilizat mai intens, va trebui încărcat peste noapte. Dacă nu activaţi traficul de date în fundal, nu folosiţi prea mult placa de reţea wireless şi nu-l butonaţi mai mult de o jumătate de oră pe zi, s-ar putea să treacă mai bine de 48 ore între două încărcări ale bateriei.

Preţ şi disponibilitate

Sony Ericsson Xperia mini pro se găseşte pe piaţa din România, atât în ofertele operatorilor de telefonie mobilă, cât şi la liber. Preţul său fără abonament este de 950-1.000 lei.

Xperia mini pro - butoanele laterale

Concluzie

Sony Ericsson Xperia mini pro este un telefon pentru cei care nu apreciază smartphone-urile mari. Rezoluţia mai mică a ecranului este un compromis uşor de înţeles, în condiţiile în care terminalul oferă toate facilităţile un telefon cu Android. Tastatura este opţională, însă ea se dovedeşte foarte utilă atunci când scrii un email sau un SMS mai lung. Cei care nu sunt interesaţi de ea pot alege modelul Xperia mini, mai uşor şi mai subţire.

Sony Ericsson Xperia mini pro SK17i

Plusuri şi minusuri:

[+] un smartphone compact
[+] tastatură QWERTY excelentă
[+] sistemul de operare se mişcă bine cu procesorul la 1 GHz
[+] ieşire audio de calitate
[+] viitor upgrade la Android 4.0
[-] camera foto dezamăgeşte

Urmărește Go4IT.ro pe Google News