Sony Xperia XZ1 – vine cu un exterior familiar, dar cu cea mai bună cameră pe care am văzut-o pe un smartphone Sony [REVIEW]

24.10.2017
Sony Xperia XZ1 - vine cu un exterior familiar, dar cu cea mai bună cameră pe care am văzut-o pe un smartphone Sony [REVIEW]
DESIGN, ECRAN, CARACTERISTICI TEHNICE

După o perioadă mai lungă în care mi s-a părut că Sony a umblat cu jumătăţi de măsură în ceea ce priveşte anumite aspecte ale smartphone-urilor sale (vezi camerele), compania a lansat vârful de gamă Xperia XZ1, cu ocazia IFA Berlin 2017. Acesta este cel mai echilibrat model pe care marca japoneză l-a dezvoltat în ultimii ani. Deşi are un design familiar, acesta a fost rafinat. Mai mult, XZ1 rulează din start Android 8.0 Oreo, este foarte rapid, stabil, bine „mobilat” cu funcţii pentru audiofili, iar camera este una demnă de un vârf de gamă. De fapt, aceasta este cea mai bună cameră pe care am folosit-o vreodată pe un smartphone Sony.

DESIGN

Telefonul seamănă foarte mult cu vârfurile de gamă Sony din anii trecuţi. Compania a păstrat şi în 2017 limbajul de design „Omnibalance”, introdus în urmă cu patru ani. Nu sunt un fan al ecranelor de tip „riglă”, lungi şi înguste, introduse de Samsung pe Galaxy S8 şi Galaxy Note 8, dar nu îmi plac nici telefoanele cu raport „screen-to-body” mic. Din această ultimă categorie face parte Xperia XZ1 (screen-to-body 68,6%). Marginile de deasupra şi de sub display sunt, în opinia mea, prea groase şi îţi atrag atenţia de fiecare dată când priveşti telefonul. E ca şi când în faţa ta ar sta o femeie atractivă cu un decolteu generos. Oricât ai vrea să îl ignori, nu poţi şi tot îţi atrage atenţia. Acesta ar fi singurul punct negativ în materie de design la Xperia XZ1. Am putea găsi o scuză pentru această situaţie: XZ1 dispune de difuzoare frontale stereo. Însă, din păcate, acestea nu sunt la fel de puternice ca, de exemplu, cele de pe HTC U11, aşa că m-aş lipsi liniştit de ele pentru un display care să acopere o zonă mai mare de pe faţa telefonului. Senzaţia de display mic în raport cu partea frontală este accentuată şi de faptul că terminalul dispune de butoane software pentru Back, Home şi Recent Apps.

Veşti bune, însă, pentru cei care s-au plictisit de designul Sony vechi de patru ani. Într-un interviu acordat publicaţiei Indian Express, şeful Sony India, Kenichiro Hibi, a declarat că va fi lansată o generaţie de telefoane cu un design complet nou. Primul model va apărea, cel mai probabil, anul viitor.

În rest, calitatea construcţiei, bazată pe sticlă şi metal, este ireproşabilă. Spre deosebire de Xperia XZ, noul model are spatele realizat din metal, nu doar marginile, iar liniile antenelor sunt poziţionate altfel, pe margini, în partea de sus. Sony susţine că noul design al antenelor oferă o conectivitate mult mai bună, oricum ai ţine telefonul în mână.

Marginile laterale şi spatele sunt realizate dintr-o singură bucată de aluminiu. Mai mult, XZ1 este mai subţire decât predecesorul lui (7,4 mm vs 8,1 mm).

În ciuda designului considerat de către unii „prăfuit”, noul Xperia XZ1 a atras multe priviri. Pe doamne şi domnişoare le-a atras imediat culoarea roz (Venus Pink) pe care o are modelul primit la teste (precizez că nu eu am cerut această versiune).

Cum deja ne-am obişnuit la Sony, butonul de On/Off găzduieşte senzorul pentru amprentă. În ciuda suprafeţei mici care ia contact cu degetul, senzorul este foarte precis. Singurul inconvenient este acela că nu poţi înregistra la fel de multe amprente/degete ca în cazul senzorilor poziţionaţi pe partea frontală sau pe spate, deoarece ar fi, de exemplu, incomod să deblochezi telefonul cu inelarul de la mâna stângă. Trebuie precizat faptul că în SUA terminalul nu are senzorul de amprentă activat. Această informaţie este utilă pentru cei care doresc să cumpere telefonul de acolo.

Totodată, noul vârf de gamă Sony include în continuare butonul fizic dedicat pentru cameră. În opinia mea acesta nu este necesar, dar probabil sunt oameni care îl apreciază. Aş fi preferat un buton fizic multifuncţional pentru Home, în locul acestuia, aşa cum are Huawei P10. Pe acel model butonul respectiv găzduieşte senzorul de amprentă şi poate înlocui complet butoanele software.

Este puţin ciudat modul în care Sony a implementat sloturile pentru cartele. Pentru a introduce SIM-ul principal, utilizatorul trebuie să tragă, după ce deschide capacul, cu unghia o tăviţă neagră din plastic, o sarcină care nu este cea mai uşoară din lume. Mai mult, trebuie să fie atent să nu o piardă, deoarece este mică. Ar fi trebuit ca ambele tăviţe să fie lipite de capacul slotului respectiv, la fel ca la alte smartphone-uri. Card de memorie poate fi folosit doar pe versiunea dual-SIM, în locul celei de-a doua cartele (micro-SIM).

Sony Xperia XZ1 are cel mai bunt rating pentru rezistenţă la praf şi apă disponibil pentru un telefon mobil. Este vorba de IP65/68, care este mai bun decât cel IP68, de care dispune Galaxy S8. Terminalele cu certificare IP65/68 sunt rezistente complet la praf şi protejate în două scenarii care presupun lichide: jeturi de mică presiune (o ploaie torenţială, un duş) şi scufundare în lichid (1,5 metri timp de 30 de minute). Este posibil ca un Galaxy S8, care are rating IP68, să nu reziste la jeturi de apă pulverizate pe el, deşi poate fi scufundat şi el în apă.

ECRAN

La fel ca şi celelalte smartphone-uri high-end Sony, Xperia XZ1 are ecran IPS LCD. Display-ul cu diagonala de 5,2 inci are rezoluţie Full HD (1.080p), protecţie Gorilla Glass 5 şi densitate a pixelilor de aproximativ 424 ppi. Ecranul oferă o calitate foarte bună (culorile sunt vii, contrastul ridicat, iar luminozitatea poate fi setată la nivel mare) şi oferă suport pentru HDR. Această tehnologie, suportată de servicii de streaming video precum Netflix, poate afişa un interval semnificativ mai extins atât pentru culori, cât şi pentru contrast. Mai mult, ecranul de pe XZ1 beneficiază de avantajul oferit de tehnologia IPS LCD, care oferă unghiuri de vizualizare mai mari decât cea AMOLED.

Totodată, alte avantaje ale ecranului cu rezoluţie mai mică sunt consumul mai redus de energie şi performanţele mai ridicate în jocuri şi alte aplicaţii care utilizează intensiv GPU-ul.

Precizez faptul că nu mă situez în tabăra celor care spun că un ecran Full HD nu este potrivit pentru un vârf de gamă din 2017. Mie această rezoluţie mi se pare potrivită, mai ales pe un ecran de 5,2 inci. Cred că 2K este o rezoluţie potrivită pentru telefoane cu ecrane foarte mari şi baterii „uriaşe”. Spun asta după doi ani de în care m-am chinuit ţinând de trei ori pe zi conectat la priză un Galaxy S6, care are ecran cu diagonala de 5,1 inci, rezoluţie de 1440 x 2560 pixeli şi o baterie „anemică”, de 2.550 mAh.

Caracteristici tehnice principale:

Sistem de operare: Android 8.0 Oreo

Ecran: diagonala de 5,2 inci, rezoluţie Full HD (1.080p), 424 ppi, aspect 16:9, protejat cu Gorilla Glass 5

Procesor: octa-core, model Snapdragon 835

Grafică: Adreno 540

RAM: 4 GB

Capacitate de stocare internă: 64 GB (plus slot pentru card micro-SD cu capacitate maximă de 256 GB pentru versiunea dual-SIM)

Cameră: 19 MP (f/2.0), touch focus, face detection, [email protected], [email protected]/60fps, [email protected]; frontală de 13 MP

Baterie: 2.700 mAh

Rezistenţă la praf şi apă: IP65/68

Greutate: 156 g

SOFTWARE ŞI PERFORMANŢE, CAMERA, BATERIE, CONCLUZIE

SOFTWARE ŞI PERFORMANŢE

Xperia XZ1 este unul dintre cele mai fluide şi rapide smartphone-uri testate de mine în ultima vreme. Deşi l-a livrat direct cu Android 8.0 Oreo, Sony a optimizat excelent noua versiune de Android, pe care utilizatorii de smartphone-uri de la alte mărci cunoscute încă o aşteaptă. Acesta este un alt atu al Sony: lansează repede cele mai noi actualizări software. 

Interfaţa (launcher-ul) Sony este stabilă şi mai bogată în funcţii decât cele oferite de concurenţă. Home este unul dintre puţinele launcher-e preinstalate pe care nu am simţit nevoia la un moment dat să îl înlocuiesc cu Nova Launcher, aplicaţia mea preferată de câţiva ani. Utilizatorii pot chiar micşora sau mări dimensiunile iconiţelor, o setare pe care mi-aş fi dorit-o şi în interfaţa EMUI de pe smartphone-ul meu personal, Huawei P10. Mai mult, ai acces rapid la teme, imagini de fundal, widget-uri, moduri de tranziţie între ecrane şi grila de iconiţe.   

La interior găsim componente similare cu cele de pe alte vârfuri de gamă lansate în 2017. Este vorba despre chipset Snapdragon 835, 4 GB memorie RAM, grafică Adreno 540 şi capacitate de stocare internă de 64 GB. Versiunea dual-SIM poate acomoda şi un card de memorie cu capacitate maximă de 256 GB.

Am apreciat faptul că volumul de bloatware (aplicaţii potenţial nedorite) este mai redus pe Sony Xperia XZ1 decât pe modelele anterioare. Aplicaţiile preinstalate care nu pot fi dezinstalate sunt mai puţine decât pe terminalele Samsung (mă gândesc în special la cele Microsoft care ocupă sute de MB), dar mai multe decât pe cele Huawei. Din păcate Sony nu vrea să renunţe la propriile aplicaţii preinstalate (precum cea pentru identificarea de muzică Track ID) care în multe cazuri sunt inutile. Există şi un antivirus preinstalat, AVG, care, de asemenea, nu poate fi scos, ci doar oprit.

Este un capitol la care puţine alte smartphone-uri pot concura cu modelele high-end Sony. Este vorba despre funcţiile şi calitatea audio. Modelul oferă suport pentru formate audio Hi-Res, precum FLAC, ALAC, DSD şi LPCM. Mai mult, tehnologia de la bord poate face un format comprimat precum MP3 să se audă mai bine. Cum era de aşteptat la un terminal atât de bine „mobilat” cu funcţii audio, Xperia XZ include jack audio universal de 3,5 mm. Din păcate, deşi puternice, difuzoarele exterioare, care ocupă atât de mult spaţiu, nu sunt cele mai performante pe care le-am testat. 

CAMERA

După cum am scris mai sus, acesta este smartphone-ul Sony cu cea mai bună cameră (19 MP, f/2.0) de până acum. XZ1 se adaptează automat la mediul în care te afli şi la condiţiile de acolo (lumină din spate, peisaj, portret etc.). Uneori, pentru scenele în mişcare, intră în acţiune o funcţie numită Predictive Capture. Camera estimează unde se vor afla anumite obiecte sau persoane aflate în mişcare şi face mai multe poze, în rafală. Utilizatorul o alege pe cea mai reuşită dintre acestea. Unde „suferă” Xperia XZ1 în raport cu telefoanele rivale cu cele mai bune camere este fotografia pe timp de noapte. Deşi cu puţină răbdare oferă rezultate bune, nu faci poze bune în condiţii dificile la fel de repede cum faci, de exemplu, cu un Galaxy Note 8.  

Xperia XZ1 mai dispune de o caracteristică interesantă şi impresionantă: modul 3D scanning. Acesta permite scanarea de obiecte în 3D cu smartphone-ul. Rezultatele pot fi partajate pe reţelele de socializare sau chiar tipărite cu ajutorul unei imprimante 3D. Totuşi, pot spune de pe acum că aceasta este o caracteristică pe care foarte puţini utilizatori o vor folosi, deoarece imprimantele 3D nu sunt ceva ce găseşti în multe locuinţe.

Mai mult, La fel ca pe Xperia XZ Premium, utilizatorii pot face înregistrări video la 960 de cadre pe secundă şi apoi reda filmarea în super slow motion.

BATERIE

Deşi are o capacitate de 2.700 mAh, bateria de pe Xperia XZ1 oferă o autonomie foarte bună. Asta deoarece foloseşte chipset-ul Snapdragon 835, mai eficient din punct de vedere al consumului de energie, şi are ecran Full HD. Într-un regim de utilizare mixt – câteva convorbiri, un joc accesat de câteva ori pe zi în sesiuni de câteva minute, câteva minute pe WhatsApp şi Messenger, 5-6 poze – autonomia a fost de fiecară dată de aproximativ 12 ore. Sarcinile intensive, precum rularea de video sau de jocuri, vor epuiza mult mai repede bateria. Terminalul dispune de tehnologie de încărcare rapidă Quick Charge 3.0 şi poate ajunge, cu încărcătorul original, de la 0 la 50% în doar 30 de minute.

CONCLUZIE

Am avut dintotdeauna o slăbiciune pentru marca Sony, pe care o asociez cu calitatea. Xperia XZ1 este unul dintre cele mai echilibrate smartphone-uri lansate de compania japoneză în ultimii ani şi un final plăcut pentru designul Omnibalance, care urmează să fie înlocuit. Practic, acest model nu mai are puncte slabe evidente, cum era, în cazul Xperia XZ, camera mai slabă decât a modelelor de pe segmentul lui de preţ. Cred că acesta este un smartphone excelent în primul rând pentru audiofili şi consumatorii de conţinut multimedia. Pentru redarea de muzică, Xperia XZ1 oferă o mulţime de setări şi caracteristici audio unice, pe care nu le găseşti pe un Samsung sau un Huawei. Mai mult, funcţia HDR îmbunătăţeşte semnificativ modul în care este redat conţinutul video. În cazul în care muzica şi filmele sunt pasiunea ta şi îţi doreşti un smartphone premium, cu cameră bună, Xperia XZ1 este alegerea potrivită pentru tine.

Părţi pozitive

Performanţe excelente
Cameră foarte bună
Rulează Android 8.0 Oreo
Excelent la capitolul audio (cu căşti)
Rezistenţă la apă şi praf

Părţi negative

Partea frontală are un design depăşit
Difuzoarele stereo ocupă mult spaţiu pe partea din faţă, dar nu oferă un sunet impresionant

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult