Telefonul Open Source: NEO1973

31.07.2007
Telefonul Open Source: NEO1973

Primul telefon „open source“ a fost lansat cu amabilitatea unuia dintre cei mai importanţi producători de computere şi electronice, compania taiwaneză First International Computer. Se numeşte NEO1973, poartă în cipuri platforma Linux OpenMoko, nu e blocat în vreo reţea şi seamănă în multe privinţe cu ultracunoscutul Apple iPhone.

NEO1973 beta

Prima versiune a mobilului NEO1973, cod GTA01, lansată foarte de curând se adresează mai degrabă developerilor, hackerilor. Practic, băieţii ăştia deştepţi trebuie să creeze drivere şi aplicaţii interesante pentru telefon. Abia următoarea versiune (GTA02) va fi produsă în serie şi urmează să fie lansată în octombrie 2007. Prima versiune poate fi deja comandată pe web, având preţul de 300 USD. Pentru încă 150 USD (450 USD per total), telefonul vine cu o trusă de hacking.

Prezentat la începutul acestui an la CES Las Vegas, NEO1973 e un mobil GSM (2,5G) cu ecran VGA tactil de 2,8 inci, primeşte carduri microSD şi cablu USB şi poate dobândi pe parcurs cele mai diverse facilităţi, în funcţie de soft-urile dezvoltate de comunitatea dezvoltatorilor pentru distribuţia Linux OpenMoko. Interfaţa grafică cel puţin se arată extrem de atrăgătoare (linie la imagini).

Caracteristicile primei versiuni ale lui NEO1973 nu prea se apropie de cele ale lui iPhone, dar varianta care va face în toamnă cunoştinţă cu publicul larg va include importante îmbunătăţiri: un modul Wi-Fi, un procesor mai puternic de la Samsung cu frecvenţa de 400MHz (cu interfaţă pentru cameră foto), un cip de accelerare grafică, accelerometru (senzori de mişcare 3D, cum are iPhone) şi o memorie flash internă de 256MB.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News