UHANS i8 – smartphone accesibil cu design Full Screen şi funcţie de recunoaştere facială [REVIEW]

18.01.2018
UHANS i8 - smartphone accesibil cu design Full Screen şi funcţie de recunoaştere facială [REVIEW]
Prezentare

Cu nume amintind de un celebru supercar hibrid şi design vag inspirat de iPhone X, UHANS i8 încearcă să ofere o experienţă de nivel premium, fără însă a depăşi constrângerile unui buget limitat. Astfel, la un cost de aproximativ 140 dolari, ne alegem cu un display Full Screen acomodat într-o carcasă surprinzător de compactă şi acoperită cu sticlă la partea din spate, sistem dual-camera, senzor biometric şi o interpretare proprie a tehnologiei Face ID de la Apple.

Prezentare

Tot mai convingătoare prin calitatea finisajelor oferite, gama de buget a producătorilor smartphone din Asia se apropie surprinzător de mult de nivelul la care ne-au obişnuit brandurile celebre, mai bine cunoscute în pieţele occidentale. Carcasa din sticlă, ecranul „fără ramă” care domină partea din faţă a telefonului, calitatea imaginii, a finisajelor şi atenţia la detalii, sunt aspecte pe care UHANS şi alţii producători din rândul celor mici, însă dornici să joace în „liga mare” a brandurilor premium, au învăţat să nu le mai neglijeze. Problema software-ului „făcut pe genunchi” au rezolvat-o cumva, folosind versiuni „şablon” de Android puse la dispoziţie de furnizorii chipsetului, sau direct de Google, la care sunt aplicate doar mici cosmetizări la partea de interfaţă şi bagajul de aplicaţii preinstalate. Astfel, rămâne doar un singur punct nevralgic – decalajul mare de performanţă, comparat soluţiilor smartphone de la gama premium. UHANS i8 compensează pentru asta oferind o cantitate generoasă de 4GB memorie RAM şi 64GB memorie internă cu viteze de transfer rezonabil de bune, însă adevărul este că chipsetul MediaTek MT6750T, cu toate cele 8 nuclee ale sale, este mult în urma unui Galaxy S8, ce să mai vorbim de iPhone X. Dar să privim şi partea plină a paharului. UHANS i8 este livrat cu o versiune de Android 7.0 foarte bine optimizată pentru hardware-ul folosit, fără aplicaţii bloatware care să ocupe în mod inutil resursele de memorie şi procesor, în măsură să ofere o experienţă cursivă în utilizare normală.

Puţin mai gros decât aş fi sperat, dar foarte comod de ţinut în palmă şi surprinzător de solid, UHANS i8 poate trece cu uşurinţă drept unul dintre modele celebre, livrate de Samsung sau Apple, iar iluzia nu se pierde când încep să îl folosesc efectiv. Strecurat într-o carcasă cu mai puţin de 1 cm ramă orizontală la partea de sus şi jos, respectiv nu mai mut de 3 mm în lateral, ecranul de 5.7” cu rată de aspect 18:9 domină câmpul vizual, imaginile redate la rezoluţie 1440×720 pixeli apărând surprinzător de clare şi luminoase.  Mai importantă este calitatea imaginii, destul de impresionantă pentru un ecran IPS gândit ca soluţie low-cost.

Alegere foarte populară pentru multe smartphone-uri de buget, chipsetul MT6750T al celor de la Mediatek  este prezent şi în cazul de faţă. Acesta pune la dispoziţie un CPU octa-core (până la 1.5GHz), GPU Mali T860-MP2, procesare HDR în modul foto şi filmare Full HD, conectivitate LTE Cat-6 (până la 300 Mbps) şi suport pentru încărcarea rapidă a bateriei. Memoria RAM în cantitate de 4GB nu ar trebui să pună probleme aplicaţiilor uzuale de Android, iar cei 64GB memorie internă pot găzdui o colecţie generoasă de fişiere media. Opţional, putem adăuga şi un card microSD, renunţând însă la funcţionalitatea dual-sim.

UHANS i8 – specificaţii:

 • Ecran: 5,7”, 1280 x 720 pixeli, IPS
 • Sistem de operare: Android 7.0
 • Chipset: MTK6750
 • Procesor: 4 core Cortex-A53 1,5 GHz / 4 core Cortex-A53 1GHz
 • Procesor grafic: ARM Mali T860-MP2
 • RAM: 4 GB
 • Memorie: 64 GB
 • Card: slot micro SD
 • Date: 4G (800/850/900/1800/1900/2100/2300/2600MHz)
 • WiFi: 802.11 b/g/n dual-band
 • Bluetooth: 4.0
 • USB: microUSB
 • Cameră foto: 13 MP + 2MP, autofocus, cu flash LED
 • Cameră frontală: 8MP + 2MP, cu flash LED
 • Filmare video: FHD
 • Baterie: 3500 mAh (nedetaşabilă)
 • Dimensiuni: 152x 71 x 10 mm
 • Greutate: 205 grame
 • Senzori: proximitate, accelerometru, lumină ambiantă, biometric
 • Altele: OTG, Battery saver, radio FM, receptor A-GPS

 

Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

UHANS i8 dispune de un ecran de 5.7” cu rată de aspect 18:9, protejat sub un scut din sticlă de tip arc-edge având curbură 2.5D. Rezistent la zgârieturi superficiale ecranul se prezintă cu un tratament oleofobic care uşurează îndepărtarea urmelor de amprente. Lizibilitatea sub soare direct este peste aşteptări, la asta contribuind atât iluminarea puternică, dar şi modul de îmbinare prin lipire a ecranului IPS cu scutul Gorilla Glass 4.

Preferat anul acesta de majoritatea producătorilor smartphone, designul cu ecran fără margini ajută obţinerea unei carcase mai compactă fără a micşora suprafaţa de afişare, reducând la minimum rama lăsată în jurul ecranului. Lipsa spaţiului pentru taste capacitive este compensată prin folosirea unui ecran alungit, care poate acomoda tastele de navigare Android fără a „tăia” din spaţiul de afişare rezervat aplicaţiilor. Astfel, ecranul cu rată de aspect 18:9 devine un 16:9 în utilizare normală, cu posibilitatea de a ascunde tastele de navigare Android atunci când vizionăm clipuri video.

Comparat altor modele smartphone de la gama entry-level, UHANS i8 este puţin cam greu, însă cele 205 grame ale sale sunt o consecinţă inevitabilă a folosirii unei carcase din sticlă. De altfel, i8 este cu doar 10 grame mai greu decât Galaxy Note 8, un telefon mult mai scump, dar care foloseşte un design similar de carcasă. În schimbul acestui compromis suntem recompensaţi cu un acumulator de 3500mAh, suficient pentru aproximativ două zile de utilizare fără grija adaptorului AC, sau trei zile la folosire ocazională.

Livrat cu versiunea Android 7.0 şi un bagaj minim de aplicaţii preinstalate, UHANS i8 oferă o experienţă cursivă în utilizare şi nu necesită prea multe ajustări la configurarea iniţială. Mulţumită cantităţii generoase de memorie RAM, pornirea şi folosirea aplicaţiilor uzuale pentru Android este o experienţă cursivă, comutarea între aplicaţii recente fiind practic instantanee.

Prevăzut cu senzor biometric, UHANS i8 permite deblocarea ecranului cu o singură atingere la partea din spate, împiedicând totodată accesul neautorizat la funcţiile telefonului. Contrar aşteptărilor pentru un smartphone entry-level, senzorul de amprente este rapid şi precis, validarea amprentei durând aproximativ o secundă.

Parte din lista de dotări „speciale”, funcţia de recunoaştere facială implementată cu ajutorul camerei frontale este foarte rapidă pentru deblocarea rapidă ecranului. Însă securitatea oferită este la un nivel rudimentar, software-ul putând fi păcălit cu uşurinţă arătând poza proprietarului, sau chiar faţa altei persoane de acelaşi sex. , autentificarea pe bază de amprentă este mai sigură.

Apelurile se aud clar şi puternic prin casca audio, iar microfonul îşi face bine treaba. Stabilitatea semnalului este bună, atât la reţeaua de telefonie mobilă, cât şi cea WiFi. În ce priveşte accesul la internet mobil, UHANS i8 oferă conectivitate 4G, astfel că vitezele de transfer nu dezamăgesc.

Camera Foto

UHANS i8 dispune de o cameră foto de 13 MP, din păcate fără prea mari pretenţii. Astfel, deşi telefonul obţine poze la calitate rezonabilă în condiţii de lumină puternică, nivelul detaliilor scade rapid odată cu venirea serii.

UHANS i8 – teste de performanţă:

 • 3DMark (Sling Shot Extreme) – 390
 • PCMark (Work 2.0) – 3196
 • AnTuTu Benchmark 6.0 – 43221
 • GFXBench 4.0 – T-Rex: 918,6 frames (Offscreen, 1080p)
 • Geekbench 4.1.2 – 610 (single-core). 2544 (multi-core)
 • A1SD benchmark – 127  MB/s citire / 130 MB/s scriere (memoria internă)

Concluzie

Gândit ca o alternativă low-cost pentru dispozitivele premium oferite de producători mult mai bine cotaţi, UHANS i8 reuşeşte să convingă prin calitatea finisajelor şi designul reuşit, adus la un nivel greu de egalat la acest domeniu de preţuri. Însă dispozitivul are şi alte atuuri care îndulcesc oferta: ecranul FHD de bună calitate, versiunea de Android 7.0 cu interfaţă prietenoasă şi bagaj minim de aplicaţii preinstalate, suficientă memorie RAM şi spaţiu de stocare.

Telefonul UHANS i8 poate fi comandat din oferta magazinului TOMTOP la preţul de 139.99 dolari.
 

Părţi pozitive

Design reuşit şi finisaje de bună calitate
Ecran spaţios
Acumulator de 3500 mAh
Versiune de Android bine optimizată

Părţi negative

Chipset cu performanţe modeste, după standardele anului 2018
Funcţia de recunoaştere facială este uşor de „păcălit”

Tags:
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult