Uniunea Europeană ar putea obliga producătorii de telefoane să permită schimbarea bateriei

28.02.2020
Uniunea Europeană ar putea obliga producătorii de telefoane să permită schimbarea bateriei

Există un proiect de lege în cadrul Uniunii Europene care ar putea obliga producătorii de smartphone-uri să permită înlocuirea rapidă a bateriilor din interiorul smartphone-urilor. Nu este clar încă ce formă va lua legislaţia care va rezulta din acest proiect, însă există posibilitatea ca toate smartphone-urile din viitor să poată fi desfăcute de către utilizatori şi să poată accepta baterii noi. Este greu de intuit acum ce impact ar putea avea o astfel de decizie asupra industriei de smartphone-uri, însă cu siguranţă sunt câteva companii care nu vor dori să se întoarcă la un astfel de design.

De exemplu, Apple nu a permis niciodată înlocuirea bateriilor de pe iPhone-uri. Compania a lansat primul iPhone cu o baterie integrată, iar toate celelalte modele care au urmat au continuat în această direcţie. În ultimii câţiva ani, faptul că telefoanele beneficiază de un design foarte bine „închis”, a permis realizarea unor dispozitive rezistente la apă şi praf, în carcase din ce în ce mai subţiri. Necesitatea realizării unui design „modular” ar duce la crearea de telefoane mai groase şi probabil mai puţin rezistente la accidente.

Se pare că Uniunea Europeană doreşte în acest mod să reducă reziduurile rezultate din acumulatorii de smartphone-uri, care sunt de obicei de unică folosinţă. Odată ce telefonul şi-a terminat „viaţa”, multe dintre componentele sale sunt aruncate. Prin posibilitatea de a schimba oricând bateria, utilizatorii ar putea recicla bateriile şi ar oferi o nouă posibilitate pentru utilizatorii de smartphone-uri: să poată să îşi înlocuiască bateria atunci când aceasta este consumată, fără a fi necesară încărcarea de la o priză. De asemenea, utilizatorii ar putea să ţină smartphone-urile pentru mai mult timp, întrucât bateria este de multe ori motivul pentru care mulţi îşi schimbă telefoanele odată la doi sau trei ani.

Vom vedea forma finală a acestei propuneri cândva în următoarele câteva săptămâni, când Frans Timmermans, vice preşedintele Comisiei Europene, va prezenta în mod public proiectul de lege.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult