Următorul iPhone ar putea avea o super-cameră, cu post-focalizare

Următorul iPhone ar putea avea o super-cameră, cu post-focalizare

iPhone 4S a defilat cu Siri şi cu un hardware performant, iar cifrele confirmă strategia de succes a Apple: 37 de milioane de exemplare vândute doar în ultimul trimestru. Ce va face însă viitorul iPhone? Cum va convinge publicul? Din ultimele informaţii, se pare că Apple pregăteşte o implementare de zile mari pe partea de fotografiere: o cameră cu tehnologie „Advanced Light Field” care îţi dă posibilitatea să alegi punctele de focalizare şi după ce ai realizat fotografia.

Inovaţia aparţine lui Ren-Ng, un inginer de la Universitatea Stanford care a pus bazele companiei Lytro. Compania este dedicată cercetărilor în domeniul optic şi software-ului aferent. Inovaţia constă într-un ansamblu de lentile speciale, cuplate la un sistem de senzori capabili să recepţioneze lumina din mai multe surse şi direcţii, reţinând totodată fiecare detaliu legat de sursele emitente. Astfel, cu aceste informaţii şi cu un software adecvat, este posibilă o post-procesare avansată a câmpului de profunzime, fără a compromite autenticitatea imaginii.

Spre exemplu, avem o imagine cu mai mulţi subiecţi aşezaţi în planuri diferite (unul în spatele celuilalt). Cu acest sistem, vom putea alege persoana pe care să o izolăm de restul fundalului după realizarea fotografiei. Practic, nu mai contează unde am focalizat în momentul în care am declanşat obturatorul, pentru că putem apoi alege zona de focus după bunul plac. Tehnologia Advanced Light Field poate fi testată cu ajutorul simulatorului de mai jos. Faceţi click pe zona dorită pentru a focaliza.

Regretatul CEO Apple, Steve Jobs, a fost atras de această inovaţie şi a luat legătura cu autorul invenţiei. Rămâne de văzut dacă actuala conducere se va înţelege cu Lytro şi va implementa o astfel de tehnologie pe viitorul iPhone.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News