Windows Mobile a murit, trăiască Windows Phone

Era o vreme când Windows Mobile era unul dintre cele mai folosite sisteme de operare pe telefoane inteligente şi PDA-uri. Dar aşa cum vremurile lipsite de griji ale lui Internet Explorer s-au dus pe apa Sâmbetei, aşa s-a dus şi cota de piaţă de a lui Windows Mobile. Microsoft s-a culcat, din nou, pe o ureche şi s-a trezit că este mult în urma concurenţei din punct de vedere tehnologic.

Aşa se întâmplă cânt ajungi prea mare pentru a te mişca rapid. Te laşi pe tânjeală şi te întrec alţii. După care trebuie să tragi tare pentru a recupera. Aşa face Microsoft şi cu Internet Explorer şi cu Windows Mobile. Două greşeli similare pe care, dacă îşi cunoaşte interesul, Microsoft n-ar trebui să le mai facă.

Windows Mobile era un sistem de operare excelent într-o vreme. Apoi au venit Apple şi Google cu pretenţiile lor de prea-mărire şi au făcut Windows Mobile să pară un bătrânel demodat. Aşa s-a trezit Microsoft că Windows Mobile este mult în urma vremurilor şi a concurenţei. Şi aşa a decis că este timpul să pună piciorul în prag şi să vină cu ceva nou.

Windows Phone nu este un telefon

Săptămâna trecut luam peste picior Google că a nu a găsit un nume mai inspirat pentru Buzz. Nici cei de la Microsoft nu par mai inspiraţi. Windows Mobile se va numi începând cu versiunea 7 Windows Phone.

Este o găselniţă de marketing nu tocmai inspirată. Plus că este evident izvorul de inspiraţie în alegerea acestui nume: Google Phone. Diferenţa este că Google a ales acest nume pentru un telefon, chiar dacă acel telefon era produs de HTC. La Microsoft denumirea Windows Phone este dată unui sistem de operare, nicidecum unui telefon. Că în viitor Microsoft ar putea comercializa sub brand propriu telefoane realizate de alţi producători, este altceva.

Windows Phone

În altă ordinea de idei nu va exista un Windows Mobile 7, ci un Windows Phone 7 Series. Deocamdată nu a fost anunţat nici un telefon care să ruleze această versiune.

Windows Phone 7 - câteva piese de puzzle

Microsoft a făcut primele anunţuri oficiale legate de Windows Phone 7 zilele acestea la MWC 2010. Nu se cunosc deocamdată informaţiile complete legate de acesta, dar se poate schiţa profilul viitorului Windows Phone.

În primul rând interfaţa este complet diferită de ceea ce ştiam până acum. Nu are nicio legătură cu versiunile anterioare, a fost dezvoltată de la 0.

Meniul principal este compus din pătrăţele suficient de mari pentru a fi apăsate uşor şi de degetele lui Steve Ballmer. Acestea au dimensiuni fixe şi nu sunt concepute pentru a încăpea la fix pe ecranul telefonului. Pentru afişarea tuturor pătrăţelelor trebuie făcut scroll, iar pătrăţelele de ultimul rând vizibil nu sunt afişate întotdeauna complet.

Windows Phone

Windows Phone 7 este gândit ca un sistem de operare conectat în permanenţă la Internet. Informaţiile din ecranul de standby, condiţiile meteo de exemplu, sunt actualizate constant. Contactele includ informaţii (statusul de pe Facebook de exemplu) care necesită şi ele o conexiune la Internet.

Windows Phone 7 îşi va organiza informaţiile în secţiuni precum People, Pictures, Games, Music + Video, Marketplace, sau Office. Secţiunea Music + Video este, de fapt, portarea software-ului de pe player-ul Zune HD.

Windows Phone

Conexiunea la Internet este esenţială pentru majoritatea funcţiilor din Windows Phone. Un alt exemplu, este salvarea online a fotografiilor. Tot aici putem trece şi alte aplicaţii precum Pandora, cea care permite ascultarea postului de radio cu acelaşi nume.

Browser şi alte aplicaţii

Browser-ul de Internet implicit este, bineînţeles, Internet Explorer. Puţin coafat, cu tab-uri şi pagina de start personalizabilă, Internet Explorer este încă o amintire neplăcută pentru cei mai mulţi dintre noi. Cel puţin Microsoft, spre deosebire de Apple, permite instalarea altor browsere.

Windows Phone

Evident, ca la orice versiune de Internet Explorer, viteza nu va fi atuul principal. Dacă nu apare ceva neprevăzut până la lansarea oficială, browser-ul implicit va fi unul din punctele slabe ale lui Windows Phone.

Cu toate schimbările de interfaţă şi de structură, aplicaţiile vechi nu vor merge pe Windows Phone. Dezvoltatorii vor fi nevoiţi să o ia de la capăt şi să îşi remodeleze programele.

În plus, nu este foarte clară treaba cu multitasking-ul. Cei de la Microsoft au fost destul de evazivi pe această temă. Se pare însă, că Windows Phone va călca pe urmele iPhone-ului (şi) din acest punct de vedere.

Cerinţe hardware

După spusele lui Steve Ballmer, Microsoft va fi mult mai selectivă când decide pe ce telefoane va fi instalat Windows Phone. În loc să permită unui producător să instaleze Windows Phone de capul lui pe un telefon pe care ar merge prost, Microsoft va impune nişte condiţii minime care să asigure o experienţă cel puţin decentă.

Aşa se face că Windows Phone va fi, teoretic, instalat doar pe telefoane cu touchscreen capacitiv, cameră foto de 5 MP, accelerometru etc. Pe lista partenerilor cu care Microsoft a anunţat că va colabora se regăsesc nume precum, LG, Samsung, HTC, HP, Dell, Sony Ericsson, Toshiba, Qualcomm şi Garmin Asus. Cu atâţia producători în spate normal ar fi ca Windows Phone să câştige rapid cotă de piaţă.

Acestea fiind spuse, nu ne rămâne decât să avem răbdare şi să vedem noul sistem de operare în pixeli şi culori. Este mult prea devreme pentru a emite o concluzie sau pentru a susţine că Windows Phone va avea sau nu succesul scontat. Cert este că va fi un război interesant între cei trei muschetari: Apple, Google şi Microsoft. Să fie Nokia D'Artagnan în toată povestea asta?