ZenFone 4: un upgrade binevenit, cu îmbunătăţiri semnificative [REVIEW]

17.10.2017
ZenFone 4: un upgrade binevenit, cu îmbunătăţiri semnificative [REVIEW]
Design, construcţie, ergonomie şi specificaţii

ZenFone 3 a reprezentat o adevărată reinventare a smartphone-urilor de la ASUS la nivel de design, compania adoptând metodele şi materialele moderne de construcţie a dispozitivelor. Acum că lecţiile au fost învăţate, ZenFone 4 nu doreşte să se depărteze prea mult de formula de succes, preferând însă să o îmbunătăţească. În ciuda faptului că ZenFone 4 nu este foarte diferit la exterior faţă de predecesorul său, acesta rezolvă câteva dintre neajunsurile acestuia, oferind o alternativă interesantă pe segmentul mid-range premium.

Design, construcţie şi ergonomie

La o primă vedere, ZenFone 4 nu este foarte diferit faţă de modelul ZenFone 3 la exterior. Acesta este în continuare realizat după formula de succes de anul trecut, telefonul fiind practic un sandviş de sticlă cu „topping” de aluminiu. Pe partea din faţă avem acum un senzor de amprentă, în partea de jos a ecranului, în timp ce pe spate avem de a face acum cu o cameră foto duală, care nu iese în relief. Aceste două schimbări sunt foarte importante, fiind printre puţinele minusuri ale seriei ZenFone 3.

Pe marginile telefonului au fost amplasate restul de elemente. Pe dreapta avem butoanele volum şi Power, în partea de jos mufa jack şi port-ul USB Type-C şi grila pentru difuzoare, iar pe partea din stânga se găseşte tăviţa pentru cartele SIM şi carduri microSD.

Privit de la distanţă, telefonul nu pare să aibă o identitate proprie. Acesta se aliniază la designul majorităţii smartphone-urilor de pe piaţă din categoria mid-range, fiind greu de recunoscut alături de alte modele ale altor companii. Spatele îl scoate puţin din această criză de identitate, reflexiile radiale care pornesc din centrul logo-ului ASUS conferind o eleganţă pe care nu o întâlnim aşa des nici pe dispozitivele din gama „premium”.

Din păcate însă, ASUS nu a reuşit să se adapteze în 2017 la noile cerinţe ale pieţei, oferind un smartphone cu margini în jurul ecranului. Cei care încă nu sunt convinşi însă de avantajele display-urilor 18:9 vor putea aprecia designul „clasic” al lui ZenFone 4, însă acesta vine la pachet şi cu dimensiuni crescute faţă de concurenţă. Faţă de generaţia trecută însă, diferenţele sunt minime, telefonul fiind la fel de uşor de folosit cu o singură mână. Cei cu mâini mai mici vor fi nevoiţi să îl folosească cu ambele mâini în anumite situaţii.

Am testat luna trecută şi ZenFone 4 Selfie Pro, un alt dispozitiv din gama ZenFone 4. Spre diferenţă de acesta însă, modelul de faţă vine cu un ecran perfect îmbinat cu marginea din aluminiu, lucru care asigură o protecţie în plus în cazul accidentelor. Nu în ultimul rând, ASUS oferă în pachetul telefonului şi o husă din silicon transparentă, care va asigura protecţie în plus şi o aderenţă crescută. ZenFone 4 este însă un smartphone cu sticlă tratată cu o peliculă oleofobică, plăcută atingerii. Din păcate, spatele nu a primit acelaşi tratament, fiind un adevărat magnet pentru amprente. Cei care îşi doresc un telefon mai puţin alunecos ar trebui să apeleze cu încredere la husa din pachet.

Specificaţii

 • Ecran: 5,5”, 1920 x 1080 pixeli, IPS, Gorilla Glass 3
 • Sistem de operare: Android 7.1.1
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 630
 • Procesor: 4 x ARM Cortex-A53 @ 2,2 GHz + 4 x ARM Cortex-A53 @ 1,8 GHz
 • Procesor grafic: Adreno 508
 • RAM: 4 GB
 • Stocare: 64GB
 • Card: slot micro SD (până la 256 GB, ocupă slot-ul SIM 2)
 • Date: LTE
 • WiFi: 802.11b/g/n/ac
 • Bluetooth: 5.0
 • USB: Type-C
 • Cameră foto: 12 MP (f/1.8, 25mm, phase detection, OIS, autofocus, flash LED dual-tone) + 8 MP (ultra-wide 12mm, autofocus)
 • Filmare video: UHD (3840 x 2160 @ 30 FPS)
 • Cameră foto frontală: 8 MP, f/2.0
 • Baterie: 3.300 mAh (nedetaşabilă)
 • Dimensiuni: 155.4 x 75.2 x 7.7 mm
 • Greutate: 165 de grame
 • Senzori: proximitate, accelerometru, lumină ambiantă, giroscop, busolă
 • Altele: GPS, senzor de amprentă, radio FM

Galerie foto

 

Ecran, performanţă şi Autonomie

Ecran

ASUS a ales să folosească panouri Full HD pe multe dintre modelele din gama ZenFone 4, iar flagship-ul nu diferă foarte mult de modelul Selfie Pro pe care l-am testat anterior. Avem de a face cu acelaşi panou IPS de calitate, care redă imaginile în culori naturale, uşor de folosit în lumină naturală puternică, graţie unei retroiluminări puternice. Nu sunt foarte multe lucruri în plus de spus despre acest ecran, dimensiunile sale fiind optime pentru rezoluţia afişată, în ciuda faptului că producătorii rivali pun panouri QHD chiar şi pe dispozitive cu ecrane mai mici.

Performanţă

La capitolul performanţă, ZenFone 4 nu oferă foarte multe în plus faţă de ZenFone 3. Modelul testat a venit echipat cu un chipset Qualcomm 630, un upgrade minor faţă de 625-ul folosit anul trecut. Există şi o configuraţie de ZenFone 4 echipată cu Snapdragon 660 şi 6 GB memorie RAM, însă aceasta nu este comercializată în România. Astfel, dispozitivul de faţă, oferă doar mici îmbunătăţiri faţă de predecesorul său, în timp ce modelul superior ar putea fi considerabil mai puternic. Din păcate, nu este clar în ce regiuni va fi livrat ZenFone 4 cu Snapdragon 660 şi nici care este diferenţa de preţ între cele două configuraţii.

Cel mai probabil, ZenFone 4 va oferi o experienţă comparabilă cu cea a modelului de anul trecut, cu menţiunea că procesorul ar putea fi mai bine optimizat pentru un consum eficient de energie. Patru din cele opt nuclee Cortex-A53 rulează la o viteză maximă mai mică, în timp ce restul de patru rulează la o frecvenţă mai mare. Nu în ultimul rând, telefonul integrează un acumulator puţin mai mare, de 3.300 mAh.

În toate situaţiile de utilizare, telefonul s-a comportat foarte bine, iar cei 4 GB memorie RAM asigură păstrarea în fundal a unui număr considerabil de aplicaţii. Singurele situaţii în care RAM-ul ar putea deveni o problemă este în cazul utilizării în mai multe jocuri video simultan, sau atunci când sunt folosite aplicaţii mai complexe, precum cele de editare foto sau video. Pentru utilizarea de zi cu zi nu ar trebui să apară situaţii în care la întoarcerea într-o aplicaţie să fie necesară reîncărcarea acesteia.

 

Test Scor
3DMark Ice Storm Unlimited 16.610 puncte
3DMark Slingshot Extreme 820 puncte
PC Mark Work 2.0 4.993 puncte
AnTuTu 67.859 puncte
GFXBench (Car Chase) 310 Frames (5,2 FPS)
Basemark (Medium) 29.252 puncte
GeekBench Single-Core: 858/ Multi-Core: 4.155
A1SD Read: 259,18 MB/s / Write: 208,52 MB/s

Autonomie

ZenFone 4 nu iese foarte mult din tipare la capitolul autonomie, însă nici nu dezamăgeşte. Cu un acumulator de 3.300 mAh, telefonul reuşeşte să ofere cel puţin o zi de utilizare normală, în anumite situaţii rezistând aproape două zile. Cei care se joacă sau folosesc intensiv aplicaţia Waze probabil că vor încărca telefonul mai des (din fericire, acesta beneficiază de tehnologia QuickCharge), însă utilizatorii care folosesc telefonul pentru comunicare pe reţele de socializare, email şi mesaje (plus apeluri de voce) şi care folosesc în mod special camera, se pot bucura de o autonomie peste medie cu ZenFone 4.

Software, camera foto şi concluzii

Software

La capitolul software, ASUS nu obişnuieşte să personalizeze interfaţa în funcţie de model, deci ce am spus în review-ul lui ZenFone 4 Selfie Pro este valabil şi aici. Avem de a face cu interfaţa ASUS ZenUI într-o formă mai „prietenoasă”, care este ceva mai apropiată de cea standard de pe Android AOSP. Totul este plat, pictogramele vin implicit cu un fundal inestetic, care poate fi dezactivat, iar de data aceasta, tastatura s-a dovedit a fi foarte uşor de schimbat. ASUS a cam renunţat la bloatware, însă în continuare livrează multe aplicaţii proprietare pe care mulţi utilizatori le pot considera inutile. Puteţi citi mai multe despre ZenUI-ul de pe ZenFone 4 în review-ul modelului Selfie Pro, ataşat mai jos.

Camera foto

Smartphone-urile ASUS nu au fost niciodată cunoscute pentru performanţa foto, iar ZenFone 4 nu va intra în poziţiile superioare din clasamentul DxOMark, însă cu siguranţă se simte o îmbunătăţire clară faţă de modelele anterioare. Pentru modelul de faţă, ASUS a optat pentru un sistem dual-camera similar cu cel pe care l-am întâlnit şi pe LG, cu o cameră principală cu senzor de 12 megapixeli, care beneficiază de stabilizare optică şi de o cameră secundară cu obiectiv superangular, cu senzor de 8 megapixeli, fără stabilizare, însă.

Senzorul Sony IMX362 folosit pe camera principală este decent în majoritatea situaţiilor, cei care optează pentru control manual al setărilor putând atinge rezultate foarte bune, în special ziua, cu lumină naturală din belşug. Din păcate, modul de fotografiere „Auto” nu este tocmai bine pus la punct. Software-ul ASUS tinde să supraexpună cadrele, chiar şi atunci când este folosit modul HDR, în timp ce un filtru de sharpness este adăugat la post procesare, lucru care adaugă şi ceva zgomot în zonele mai întunecate. Este frustrant însă faptul că multe dintre fotografiile realizate cu ZenFone 4 arată foarte bine, în timp ce din când în când modul auto poate să strice o fotografie perfectă din cauza calculării greşite a timpului de expunere.

Pe timp de noapte însă, situaţia este şi mai gravă. Focalizarea este lentă şi de multe ori aplicată greşit, în timp ce timpul de expunere mic duce la cadre în mişcare mai des decât pe alte smartphone-uri testate în ultima perioadă. Din această cauză, nici măcar stabilizarea optică nu poate salva unele fotografii.

În cele din urmă, avem camera superangulară, care beneficiază de un senzor mai slab, cu rezoluţie mai mică. În condiţii ideale de iluminare, acesta poate oferi rezultate bune, similare cu ceea ce putem întâlni pe o cameră de acţiune. Totuşi, pe timp de noapte, această cameră suferă din lipsa stabilizării optice, iar filmările cu aceasta sunt de o calitate considerabil mai slabă decât cele realizate cu senzorul principal, cu obiectiv normal.

Zenfone 4 este o îmbunătăţire clară la acest capitol pentru smartphone-urile ASUS, însă partea de post procesare şi software-ul pentru fotografiere pe mod automat sunt capitole la care compania taiwaneză mai are de lucrat. Este de apreciat însă că avem de  aface cu o cameră foto cu stabilizare optică fără ca aceasta să fie ieşită în relief. Totodată, faptul că sticla care protejează spatele continuă şi peste lentilele camerei, poate fi un dezavantaj, aceasta fiind mai uşor de zgâriat decât soluţiile din safir pe care îl folosesc alţi producători.

Concluzii

Întrucât performanţa nu este cu mult îmbuntătăţită faţă de ZenFone 3, iar forma şi dimensiunile sunt comparabile cu cele ale modelului ZenFone 3 de 5,5”, ZenFone 4 nu pare să reprezinte un pas înainte atât de mare, ci echivalentul unui „ZenFone 3S”, cu îmbunătăţiri minore în anumite puncte critice. Camera foto este semnificativ mai performantă, iar obiectivul superangular al camerei secundare poate să ofere opţiuni în plus pentru fotografii amatori cu simţ creativ.

Preţul de aproximativ 2.000 de lei este însă capitolul la care ASUS va trebui să lucreze în lunile următoare. Având în vedere că ZenFone 3 a intrat în ofertă la aproximativ 1.500-1.600 lei în varianta de 5,2” şi pe la 1.800 lei în varianta de 5,5”, ZenFone 4 ar putea fi puţin cam scump pentru îmbunătăţirile minore de performanţă. O eventuală reducere ar putea recomanda acest model drept best-buy pentru cei care vor un mid-range premium cu o cameră mai performantă şi cu avantajul unui obiectiv superangular pentru situaţiile în care acesta se pretează.

Părţi pozitive

Design îmbunătăţit
Performanţă mid-range suficientă pentru majoritatea utilizatorilor
Performanţă foto decentă
Cameră secundară superangulară
Autonomie bună

Părţi negative

Software-ul pentru cameră poate fi îmbunătăţit
Camera secundară nu are stabilizare optică
Sticla de pe spate se zgârie foarte uşor

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult