ZenFone Max Pro M1 review: un telefon de buget surprinzător din multe puncte de vedere

11.09.2018
ZenFone Max Pro M1 review: un telefon de buget surprinzător din multe puncte de vedere
Design, construcţie şi specificaţii

India şi China sunt două dintre cele mai mari pieţe pentru producătorii smartphone-uri, iar mulţi se lutpă acum pentru a câştiga felii cât mai mari din aceste „plăcinte”. Astfel au tot început să apară modele foarte bine echipate din punct de vedere hardware de la mai toţi producătorii, la preţuri accesibile, care de multe ori ajung şi în Europa. Un astfel de smartphone este şi ZenFone Max Pro M1, un mid-range foarte atrăgător, în special pentru că beneficiază de un acumulator de „cursă lungă”.

Design şi construcţie

ZenFone Max Pro M1 este un smartphone care nu iese din tiparele telefoanelor realizate pentru piaţa asiatică din ultimii ani. Acesta are ca echipare de bază cam tot ceea ce ai avea nevoie de la un smartphone în 2018, însă cu mici compromisuri în anumite puncte cheie pentru a putea oferi produsul la un preţ cât mai mic.

Materialele de construcţie sunt primele care ies astfel în evidenţă la capitolul compromis. Avem un panou de sticlă pe partea din faţă, care nu face parte din gama Gorilla Glass de la Corning şi un capac realizat din aluminiu pe partea din spate, cu o ramă de plastic de jur împrejurul telefonului, pentru a permite pătrunderea semnalelor radio. Pe spate găsim un senzor de amprentă, un modul NFC sub acesta, cât şi o cameră foto duală care nu iese în relief decât foarte puţin.

Fiind un telefon de buget, acesta încearcă să integreze anumite avantaje pentru cei care nu vor să investească în accesorii noi. În primul rând, încărcarea rapidă se realizează printr-o mufă micro-USB, în ciuda faptului că multe telefoane chiar şi dintr-o gamă inferioară acestuia vin cu mufă USB Type-C. Acest lucru înseamnă că avem de a face şi cu un jack de 3,5 mm pentru căşti, cât şi cu funcţia de radio FM atunci când acestea sunt conectate. Un alt lucru interesant, pe care nu îl întâlnim prea des este tăviţa triplă pentru cartele şi carduri microSD. Acest telefon poate ţine şi două nano-SIM-uri, cât şi un card microSD de maximum 512 GB.

Având în vedere preţul acestui telefon, ne putem declara mulţumiţi de construcţia lui, chiar dacă nu este realizat tocmai din materiale extrem de rezistente. Sticla de pe faţă ar putea să se spargă mai uşor la impactul cu solul, iar carcasa s-ar putea crăpa la margini, însă cu o husă mai rezistentă poţi scăpa de aceste griji. O folie pe ecran ar fi însă recomandată, întrucât sticla no-name folosită ar putea să se zgârie foarte repede. Pe perioada testării noi nu am reuşit să o zgâriem, însă e mai bine să încerci să previi în situaţii de acest gen.

Din punct de vedere al design-ului, ZenFone Max Pro M1 nu iese în evidenţă faţă de alte modele de pe piaţă similar poziţionate, fiind un model greu de recunoscut dintr-o mulţime de telefoane.

Specificaţii tehnice

 • Chipset: Snapdragon 636
 • Display: 6.0” FHD+ (2.160 x 1080 pixeli)
 • Memorie: 4 GB RAM
 • Stocare: 64 GB
 • Card: da, până la 512 GB
 • Camera principală: 13 MP f/2.2 + 5 MP f/2.4
 • Camera frontală: 8MP Wide f/2.2
 • Baterie: 5.000mAh
 • Sistem de operare: Android 8.1 Oreo
 • Dimensiuni: 159 x 76 x 8,5 mm
 • Greutate: 180g
 • Date: LTE / 3G / 2G
 • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 b, g, n / Bluetooth 5.0 LE / microUSB
 • Culori: Meteor Silver / Deepsea Black
 • Altele: Senzor de amprentă, Fast Charging, Radio FM, dual-SIM

Galerie foto

 

Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

Ecranul lui ZenFone Max Pro M1 este realizat folosind un panou IPS, însă nici acesta nu este printre cele mai bune de pe piaţă. Cu o diagonală de 6” şi rezoluţie Full HD+ pe format 18:9, acesta nu are probleme în afişarea unor imagini de calitate atunci când este privit din faţă, însă privit din lateral acesta pierde din intensitatea iluminării.

De altfel, nici luminozitatea nu este tocmai la un nivel foarte înalt, nivelul maxim fiind echivalent cu două treimi din ceea ce găsim pe un smartphone mai scump. Acesta poate fi folosit chiar şi în soare puternic, însă nu la fel de confortabil precum în cazul telefoanelor „premium”.

De fapt aceasta este experienţa la toate capitolele cu acest model. Vine cu absolut tot ce ai nevoie, însă niciuna dintre capabilităţile sale nu este la un nivel „de top”.

Performanţă

Când vine vorba despre performanţă, în 2018 ne-am obişnuit ca telefoanele să nu mai aibă probleme la acest capitol. Adevărul este că chipset-ul Snapdragon 636 este complet echipat pentru a rula cam orice fel de aplicaţie, inclusiv jocuri 3D, diferenţele majore între acesta şi un model superior fiind procesarea foto, timpul de randare al unui clip video şi probabil că necesitatea de a scădea din detalii în anumite jocuri mai complexe (precum PUBG sau Fortnite).

Pe perioada testării telefonul s-a comportat foarte bine, aplicaţiile fiind pornite foarte repede, iar schimbul între ele fiind aproape instant. Desigur, un telefon cu Snapdragon 845 ar putea face lucrurile acestea şi mai repede, însă deja vorbim despre diferenţe de o secundă sau mai puţin, ceva ce pentru mulţi utilizatori nu este tocmai relevant.

Un singur lucru a ieşit în evidenţă în mod negativ la capitolul performanţă: viteza de transfer pe WiFi. Telefonul beneficiază de un modul wireless 802.11n, compatibil doar cu reţele de 2,4 GHz. Acest lucru înseamnă că reţelele wireless de 5 GHz nu apar în listă, limitând astfel vitezele de download la maximum posibil 2,4 GHz.

În ultima perioadă încercăm să ne îndepărtăm de prea multe teste de performanţă sintetice, aşa că am ales doar aplicaţiile foarte populare pentru testare precum AnTuTu, GeekBench PC Mark şi 3D Mark Slighshot pe API-ul Vulkan.

Autonomie

Autonomia ar putea fi capitolul la care ZenFone Max Pro M1 este cel mai bun. Nu obligatoriu de pe piaţă, însă cu siguranţă în categoria sa de preţ cu specificaţii hardware asemănătoare. ASUS promite pentru ZenFone Max Pro M1 două zile de autonomie, performanţă pe care o poate atinge cu uşurinţă la o utilizare medie de cu 6-7 ore de „screen time”.

Cei care folosesc datele mai puţin, sau nu au foarte multe conturi de social media care să primească toată ziua notificări vor reuşi cu siguranţă să stoarcă mai multă performanţă din acumulatorul de 5.000 mAh al lui ZenFone Max Pro M1. Dacă adăugăm şi faptul că telefonul oferă încărcare rapidă care aduce telefonul de la 0 la 100% în puţin peste două ore, avem de a face cu un produs cu adevărat atractiv când vine vorba despre autonomie.

 

Software, camera foto şi concluzii

Software

Dacă ai spune că ZenFone Max Pro M1 este un model Android One, oricine te-ar putea crede fără să verifice, întrucât acesta este telefonul ASUS cu cele mai puţine modificări la nivel de interfaţă. Zen UI este complet absent, alături de orice fel de personalizare sau aplicaţii de tip „bloatware” pe care suntem obişnuiţi să le găsim pe modelele ASUS.

Totuşi, acesta nu este un telefon Android One, cu toate că sistemul său de operare este în mare parte „curat”. ASUS probabil că nu se angajează să ofere actualizări pe termen lung, aşa că încearcă să limiteze aşteptările din acest punct de vedere. Ce oferă însă este un Android Oreo 8.1 cu actualizări de securitate la zi şi chiar cu actualizări software relativ dese, pe perioada testării fiind nevoiţi să instalăm două update-uri care îmbunătăţesc în special performanţa si stabilitatea aplicaţiei de cameră. Noi nu am întâlnit probleme cu aceasta.

Singurele aplicaţii non-standard pentru un telefon Android One sunt câteva care lipsesc din portofoliul Google şi pe care ASUS le consideră absolut necesare pentru terminalele sale. Este vorba despre Sound Recorder, pentru funcţia de reportofon, FM Radio şi Calculator. În rest, acest telefon vine cu interfaţa standard de Android AOSP, cu aceleaşi meniuri şi NUMAI aplicaţii Google precum Gmail, YouTube, aplicaţiile implicite de telefon şi mesagerie, Google Drive, Photos, Calendar, Maps, Docs, Sheets, Slides, Keep şi Music. Mai nou şi aplicaţia de video call Duo este pre-instalată.

Ne declarăm mulţumiţi de acest model la capitolul software, însă Android „curat” înseamnă de multe ori şi lipsa unor funcţii mai avansate pe care mulţi producători le integrează în interfeţele lor personalizate. De exemplu, parolele de tip PIN necesită obligatoriu apăsarea pe butonul OK şi nu sunt recunoscute automat dacă sunt corecte. De asemenea, performanţa amprentei nu a fost tocmai la nivelul la care ne aşteptam, uneori degetul fiind recunoscut din a doua sau a treia încercare.

Camera foto

În general, camerele foto bune se regăsesc doar pe smartphone-uri de top, însă în cazul lui ZenFone Max Pro M1, ASUS s-a străduit să ofere măcar o cameră foto decentă. Desigur, nu se va compara cu ceea ce oferă telefoane precum P20 Pro de la Huawei sau Galaxy Note9 de la Samsung, însă întrece fără probleme majoritatea modelelor din gama sa de preţ.

Pe timp de zi, camera foto reuşeşte să redea foarte bine detaliile şi chiar beneficiază de câteva funcţii avansate precum un efect de „bokeh” în modul portret care este decent, chiar dacă arată puţin artificial şi HDR, care poate egala zonele întunecate şi cele prea luminoase dintr-un cadru. Problema cu modul HDR este că duce la pierderea detaliilor, în timp ce în modul de fotografiere fără HDR timpul de expunere nu este calculat corect tot timpul, unele cadre putând părea „arse”.

Camera frontală este de asemenea decentă însă nu spectaculoasă, oferind efectul de bokeh chiar şi cu un singur senzor. Aici se vede limitarea software-ului, marginile subiecţilor fiind decupate într-un mod mai „barbar”. Focalizarea pe ambele camere este mult mai lentă decât pe un telefon mai scump, însă nu destul de lentă pentru a pierde posibilitatea de a imortaliza momentul.

ZenFone Max Pro M1 – fotografii pe timp de zi

Galerie foto

Pe timp de noapte însă, camera este aproape inutilizabilă. Imaginile sunt foarte întunecate şi captează foarte mult zgomot, în timp ce lipsa stabilizării produce rezultate deseori mişcate. Nu în ultimul rând, focalizarea este foarte lentă şi neprecisă atunci când nu avem destulă lumină în cadru.

ZenFone Max Pro M1 – fotografii pe timp de noapte

Galerie foto

Per total, pentru restul avantajelor pe care ZenFone Max Pro M1 le oferă în gama sa de preţ, camera nu este tocmai rea, ba chiar e foarte utilizabilă pe timp de zi.

Concluzii

ZenFone Max Pro M1 de la ASUS este unul dintre cele mai surprinzătoare smartphone-uri care au apărut în ultima vreme. Oferă un balans foarte bun între performanţă şi preţ, cu sistem de operare nemodificat şi cu o construcţie decentă, însă nu tocmai perfectă. Dacă sunteţi în căutarea unui telefon de buget, probabil că ar trebui să luaţi în considerare acest model alături de alte dispozitive care se învârt în jurul preţului de 1.000 – 1.100 lei.

 

Părţi pozitive

Raport bun între performanţă şi preţ
Android aproape „curat”
Dual SIM + card microSD
Autonomie de două zile

Părţi negative

Mufă micro-USB pentru încărcare
Camera foto este utilizabilă doar ziua
Nu are modul Wi-Fi compatibil cu reţele de 5 GHz