Tips & Tricks - ce trebuie să ştii dacă vrei să achiziţionezi un LCD TV

Se poate spune că fenomenul LCD TV, cu febra aferentă, a prins şi la români. Dacă nu te poţi lăuda cu maşina din garaj, trebuie măcar să ai diagonala televizorului mai mare decât a vecinului. Ne întrebăm totuşi dacă avem nevoie de noile televizoare şi dacă da, ce trebuie să ştim când vrem să cumpărăm unul.

Avantajele LCD TV-urilor

Avantajele LCD TV-urilor în faţa televizoarelor obişnuite sunt majore. Unul dintre cele mai importante este lipsa radiaţiei X specifice tubului cinescop. Un alt avantaj la fel de important este dimensiunea. Televizoarele cu cristale lichide sunt subţiri, rareori depăşind 10-15 cm grosime. Mulţi ar putea să întrebe de ce nu am menţionat diagonala sau rezoluţia. Acestea sunt într-adevăr avantaje foarte importante, dar de care marea majoritate a românilor nu se pot bucura.

Un LCD TV Sony Bravia cu diagonala de 46

Privind lucrurile doar din perspectiva televiziunii, în ţara noastră LCD TV-urile sunt aproape inutile. Nicio televiziune naţională nu transmite programele la rezoluţie HD, iar reţeaua actuală de televiziune prin cablu nu permite retransmiterea canalelor externe HD. Există câteva excepţii, dar numărul clienţilor care îşi permit să plătească abonamente de până la 100 euro/lună pentru televiziune digitală de tip IP TV este în cel mai bun caz de ordinul sutelor.

Tot din perspectiva televiziunii standard definition care este cea mai populară la noi în ţară, diagonala mare a LCD TV-urilor nu este pusă în valoare. Aspectul ecranelor cu cristale lichide este 16:9, pe când cel al televizoarelor obişnuite este de 4:3. Astfel, fie vom avea două zone nefolosite de o parte şi de alta a imaginii, fie vom scala imaginea 4:3 pe un ecran 16:9, distorsionând semnificativ informaţia afişată.

Dacă ne gândim că un LCD TV poate fi uşor conectat la un player DVD sau la un calculator de pe care se pot reda filme cu rezoluţii mai mari de 640x480, atunci lucrurile se schimbă. Acesta este la ora actuală cel mai important avantaj din perspectiva rezoluţiei şi a diagonalei mai mari oferite de un LCD TV.

Comparativ cu televizoarele obişnuite, majoritatea LCD TV-urilor nu au ecran care reflectă lumina. Asta însemnă că ele se vor vedea bine şi într-o încăpere luminată natural şi nu vor reflecta o sursă de lumină puternică, cum ar fi un bec. Un ultim aspect, mai mult sau mai puţin important, este acela că o imagine fixă poate lăsa urme definitive pe un tub catodic dacă este afişată mult timp. Acest lucru nu se aplică la panourile LCD.