NVIDIA returnează utilizatorilor câte 30 dolari pentru fiecare placă video GeForce GTX 970

29.07.2016
NVIDIA returnează utilizatorilor câte 30 dolari pentru fiecare placă video GeForce GTX 970

Scandalul iscat în anul 2015, soldat cu un proces în care NVIDIA au fost acuzaţi de reprezentarea incorectă a cantităţii de memorie video oferită de seria GeForce GTX 970 se încheie abia acum, compania acceptând să despăgubească toţi cumpărători acestui model de placă video. Totodată, NVIDIA va plăti şi suma de 1.3 milioane dolari, reprezentând costuri de judecată atribuite procesului colectiv desfăşurat într-un tribunal din statul american California.

Potrivit acuzaţiilor aduse, NVIDIA a etichetat incorect plăcile video din seria GeForce GTX 970 ca dispunând de o cantitate de 4 GB memorie video. În realitate, memoria video care într-adevăr totalizează 4GB este împărţită în două segmente, de 3.5 GB şi 0.5 GB, o limitare hardware existentă în procesorul grafic GM204 făcând posibilă utilizarea în condiţii optime de performanţă doar a primului segment de 3.5GB. În schimb, folosirea segmentului de 0.5GB memorie video este gestionată cu ajutorul unor optimizări aduse driverului video, evitând astfel degradarea semnificativă a performanţelor în jocuri. Chiar şi aşa, etichetarea plăcilor video GeForce GTX 970 ca dispunând de 4 GB memorie video şi nu 3.5 GB + 0.5 GB a fost considerată înşelătoare de tribunalul american, NVIDIA falsificând specificaţiile reale ale produsului oferit.

Suma de 30 dolari poate plătită o singură dată pentru fiecare exemplar GeForce GTX 970 vândut, indiferent de zona unde a fost comercializat, posesorul trebuind doar să facă dovada achiziţiei.

Acordul considerat de avocaţii drept „cinstit şi rezonabil” ar putea aduce însă pierderi considerabile pentru NVIDIA, compania neprecizând însă valoarea sumei de bani rezervată pentru plata despăgubirilor.

NVIDIA lansează GeForce GTX 1060

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult