Prima rachetă spaţială românească lansată cu succes!

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică(ARCA) a lansat cu succes la începutul acesteiluni prima rachetă spaţială românească - Helen2.

Helen 2 este o rachetă suborbitală destinatătestării propulsiei, procedurilor de zbor şi echipamentelor carevor fi folosite în următoarele misiuni, în cadrul competiţieiGoogle Lunar X Prize.

Amplul program pe care ARCA îl derulează are ca scop finallansarea unui vehicul spaţial pe Lună, deplasareavehiculului pe suprafaţa acesteia şi trimiterea informaţiilorcolectate acolo către Pământ. Dacă misiunea finală va reuşi, ARCAva câştiga unul dintre premiile de milioane de dolari puse labătaie de către Google.

Galerie foto lansare Helen 2

Mai multe despre competiţie puteţi citi aici. În cele ce urmează puteţi citidespre cum a decurs lansarea rachetei Helen 2.

La data de 1 octombrie 2010, orele 07:00, nava militară NSSL 281Constanţa, însoţită de ambarcaţiunile rapide Fulgerul şi Bombard,au executat manevra de ieşire din Dana Militară 0 şi s-au îndreptatspre zona de siguranţă LRD Helen, din largul Mării Negre.

La bordul navelor era îmbarcată echipa ARCA împreună cu rachetaHelen 2 şi balonul purtător.

Începând cu ora 15:00 s-au activat echipamentele electronice alerachetei, capsulei rachetei şi capsulei balonului. Din acel moment,Centrul de Control al Zborului de la bordul navei, precum şiCentrele de Control aparţinând ROMATSA (Administraţia Română aServiciilor de Trafic Aerian), de la Bucureşti şi Constanţa auînceput să recepţioneze date de telemetrie radio şi satelit.

La ora 15:30 racheta a fost alimentată cu combustibil şi a fostcoborâtă pe suprafaţa mării.

La ora 16:00 s-a început umflarea balonului purtător, iar la ora16:40 ansamblul balon-rachetă a decolat.

Ascensiunea balonului a durat 40 minute până la altitudinea de14000 m. Viteza maximă a balonului a fost de 120 km/h. Dateletransmise la centrele de dirijare ale ARCA şi ROMATSA au confirmattraiectoria perfectă a zborului, cu o eroare de numai 800 m faţăcentrul zonei de siguranţă LRD Helen.

La altitudinea de 14000m, de la bordul navei, s-a comandatpornirea motorului rachetă care a funcţionat timp de 30 sec,plasând racheta până la altitudinea de 40000 m.

A urmat reintrarea în atmosferă a elementelor de lansare.Paraşuta de frânare a capsulei rachetei nu s-a deschis.

Nava rapidă Fulgerul, urmată de NSSL 281 Constanţa s-au deplasatsă recupereze capsula, dar nu au reuşit identificarea acesteia.Căutările s-au încheiat la ora 22:00, echipa ARCA considerândinutilă rămânerea în zonă, din moment ce majoritatea datelor detelemetrie au fost transmise prin radio şi satelit, iar recuperareanu este unul din obiectivele Competiţiei Google Lunar X Prize.

La data de 2 octombrie 2010, ora 01:00, navele au reintrat înDana Militară 0.

Obiective atinse

- Lansarea cu succes primei rachete spaţiale româneşti şideschiderea drumului României spre cosmos.

- Realizarea primului zbor din cadrul Competiţiei Google Lunar XPrize, care vizează trimiterea unui robot pe suprafaţa Lunii decătre o companie privată. ARCA devine astfel una dintre echipelefavorite la câştigarea premiului de 30 milioane $

- Verificarea metodei de stabilizare gravitaţională Popescu -Diaconu prin care o rachetă având treptele inferioare şi sarcinautilă remorcate prin articulaţie elastică se poate stabiliza petraiectorie de zbor verticală. Acest sistem, unul dintre cele maiinovative sisteme de zbor dezvoltate în ultimele decenii, va fifolosit de ARCA pe traiectoria de zbor către Lună.

- Cea mai mare altitudine atinsă de un obiect zburător proiectatşi realizat integral în România.

- Lansarea unei rachete spaţiale complet ecologice, motorulfuncţionând exclusiv cu apă oxigenată.

- Prima cooperare de mare succes între o organizaţie non profitşi o instituţie militară.

- Demonstrarea capacităţii ARCA de a desfăşura şi coordonaprograme aerospaţiale extrem de complexe din punct de vedere tehnicşi logistic.

Reuşita lansării rachetei Helen 2 coincide cu alte douărealizări istorice pentru România: prezentareaprimului avion cu reacţie (HenriCoandă, Paris, octombrie 1910) şi 100 de ani de laprimul zbor al lui Aurel Vlaicu cu un avion (iunie1910).

închide
Pasionat de gadgeturi? Şi noi!
Vrei să primeşti primul cele mai noi ştiri despre gadgeturile care îţi îmbunătăţesc viaţa zilnic?
Abonează-te la newsletter-ul Go4it şi fii sigur că eşti la curent cu tot ce e nou în IT&C.
Nu uita să-ţi verifici adresa de e-mail şi să confirmi abonarea printr-un click pe link-ul din mail-ul primit .
Sunt deja abonat