Legătura între anxietate, droguri, consumul de alcool şi dependenţa de Facebook

15.04.2013
Legătura între anxietate, droguri, consumul de alcool şi dependenţa de Facebook

Încercând să înţeleagă mecanismul care determină oamenii să apeleze serviciile Facebook pentru a stabili conexiuni şi interacţiona cu alte persoane, un student masterand a descoperit o legătură neaşteptată între dependenţa de reţeaua Facebook şi stările emoţionale asociate unui nivel de anxietate ridicat sau consumul de alcool. Suplimentar, avem şi un efect benefic asociat cu consumul de droguri uşoare.

Legătura între anxietate, droguri, consumul de alcool şi dependenţa de Facebook

Studiul desfăşurat cu un eşantion de 225 studenţi ai universităţii Missouri School of Journalism, arată că persoanele cu un nivel ridicat de anxietate şi înclinaţia spre a consuma băuturi alcoolice în exces sunt mai ataşate emoţional de Facebook decât restul. În schimb, persoanele care suferă de singurătate folosesc Facebook pentru a stabili legături cu alte persoane, dar fără exprima o legătură emoţională către reţeaua de socializare.

Consumul de alcool încurajează dependenţa de reţele de socializare şi ne face mai vulnerabili influenţelor negative

În primul caz, apariţia unei legături emoţionale mai puternică pentru reţelele de socializare online decât interacţiunea directă în spaţii publice este aşteptată, fiind normal ca persoanele cu probleme de anxietate să prefere mediul virtual oferit de Facebook în locul interacţiunii directe. Din păcate, persoanele care se implică emoţional atunci când folosesc reţeaua Facebook sunt şi cel mai uşor influenţabile. Spre exemplu, contactul cu poze şi citirea mesajelor de status care fac referire la consumul de alcool motivează aceste persoane să adopte un comportament similar, în încercarea de a obţine acceptare socială în cadrul cercului de prieteni virtuali.

Cât despre rezolvarea problemelor cauzate de anxietate, Facebook pare să aibă exact efectul opus, oferind un mediu în care relaxarea şi deconectarea de grijile care duc la anxietate este şi mai greu de atins.

Consumul de marijuana determină o implicare emoţională mai slabă faţă de Facebook

În schimb, consumul de marijuana pare să aibă efecte opuse consumului de alcool, determinând o lipsă a implicării emoţionale în rândul celor care folosesc reţeaua Facebook, rezultând mai puţine influenţe negative manifestate prin imitarea comportamentului afişat de prietenii din anturajul virtual.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult