Cyborg M.M.O. 7 – design futurist şi personalizare maximă

03.05.2012
Cyborg M.M.O. 7 - design futurist şi personalizare maximă

Dacă nu ai văzut până acum un mouse Cyborg de la Mad Catz, vei fi uimit. Dacă eşti pasionat de jocuri, fie vei iubi acest controller, fie îl vei detesta. Cert este faptul că nu poţi să-l ignori atunci când îl vezi. Cyborg M.M.O. 7 este o variaţie a lui R.A.T. 7 sau R.A.T. 9, cu mai multe butoane, creată special pentru jucătorii de titluri MMO. Ei au nevoie de cât mai multe comenzi la îndemână, iar M.M.O. 7 le oferă chiar asta.

Cyborg M.M.O. 7 - personalizare maximă

Construcţie

Fără a mai face apologia ergonomiei perifericelor de gaming, ne rezumăm la a spune că fiecare utilizator are mâna diferită şi are implicit nevoi diferite atunci când foloseşte un mouse. Este drept că există forme general acceptate, însă în competiţie sau chiar acasă ai nevoie de un perifiric care să se potrivească perfect cu dimensiunile mâinii şi cu stilul de apucare al mouse-ului. De mai mulţi ani, cei de la Mad Catz au oferit periferice cât mai personalizabile. Modelul de faţă, M.M.O. 7 are patru elemente ce pot fi ajustate în funcţie de nevoile fiecărui jucător.

Primul şi poate cel mai important este suportul pentru podul palmei. Când scoţi Cyborg M.M.O. 7 din cutie, suportul fixat implicit este cel cu textură fină, cu un profil redus. În cutia cu accesorii se mai găsesc două: încă unul cu textură fină, dar mai înalt şi unul cu textură aderentă. Al doilea element de personalizare este suportul pentru degetul mare de pe latura stângă a mouse-ului. El poate culisa mai în faţă sau mai în spate pe un ax. Pentru ajustarea lui este necesară folosirea cheiţei fixată sub suportul palmei.

Aceeaşi cheiţă permite schimbarea panoului de pe latura dreaptă a lui Cyborg M.M.O. 7. Utilizatorul poate alege între unul cu textură fină, unul cu textură aderentă şi unul ce susţine degetele inelar şi mic. În final, jucătorii preferă adăugarea unor greutăţi pentru a oferi o stabilitate mai bună mouse-ului pe diferite suprafeţe. M.M.O. 7 dispune de un butoiaş cu cinci discuri ce cântăresc fiecare 6 g. Ele pot fi fixate sub podul palmei.

Butoane. Multe butoane.

În comparaţie cu R.A.T. 7, Cyborg M.M.O. 7 vine cu mai multe butoane în plus. Era de aşteptat, de altfel, deoarece nu şi-ar fi putut justifica altfel titulatura. El dispune de 13 butoane cu şase profiluri pentru fiecare. Aşa se ajunge la 78 de butoane programabile. Doar în zona de suportul pentru degetul mare sunt 10 butoane programbile, între care cinci asociate pad-ului direcţional central. Alte trei funcţii pot fi atribuite click-ului pe rotiţa de scroll şi rotiţei de scroll secundare.

Cyborg M.M.O. 7 - elementele interschimbabile

Când apăsarea frecventă a butoanelor principale devine obositoare, intră în scenă cele două butoane portocalii integrate în ele. Odată apăsate butoanele portocalii, vor fi transmise click-uri continue către PC fără ca utilizatorul să mai apese butoanele principale. Introducerea şi înregistrarea macro-urilor este foarte simplă în interfaţa Smart Technology oferită pentru mouse. Cei care doresc mai mult pot folosi modul Advanced Command pentru înregistrarea tastelor cu durată de apăsare. Modul Latched permite rularea unui macro în continuu, până la apăsarea din nou a butonului care l-a iniţiat.

Senzorul laser

Cu sau fără drivere, Cyborg M.M.O. 7 funcţionează la o rată de eşantionare de 1.000 Hz. Senzorul din dotare este o versiune nouă a lui Philips Twin Eye, ce permite ajustarea DPI-ului independent pe cele două axe. Rezoluţia poate fi ajustată cu 25 puncte între valorile 25 şi 6.400. Cele patru profiluri pentru DPI vor fi salvate în memoria PC-ului. Din nefericire, mouse-ul M.M.O. 7 nu dispune de memorie internă. Valorile DPI disponibile fără drivere sunt 800, 1.600, 3.200 şi 6.400.

Interfaţa de personalizare a butoanelor

Fanii PFS-urilor vor aprecia funcţia Precision Aim, importată de la R.A.T. 7. La apăsarea butonului direcţional cu degetul mare, este redusă rezoluţia senzorului cu un anumit procent pentru a creşte precizia unui head shot. Pentru cei interesaţi de cifre, senzorul înregistrează mişcări cu până la 50 G şi viteze de deplasare de până la 6 m/s.

Alte aspecte

Nu este recomandată folosirea lui Cyborg M.M.O. 7 pe suprafeţe moi, cum ar fi un pad de pânză. În funcţie de butonul apăsat, un colţ al mouse-ului se poate ridica puţin şi senzorul detectează această mişcare fină. Rotiţa de scroll secundară nu este foarte uşor de accesat. Nu recomand atribuirea unor funcţii importante pentru cele două direcţii de rotire. Butonul cu care se schimbă profilurile mouse-ului este la rândul său cam greu de apăsat. Dacă nu s-ar schimba culoarea LED-ului din spatele său, aproape că nu ar exista feedback la apăsare.

Cutia cu piese de schimb

Pentru cei care apreciază LED-urile colorate pe mouse, Cyborg M.M.O. 7 oferă posibilitatea iluminării celor de sub butoanele principale în aproape orice nuanţă dorită. Este posibil ca unii utilizatori cu degete mai scurte să fie deranjaţi de cheiţa folosită pentru ajustarea carcasei mouse-ului. Din fericire ea poate fi detaşată. Datorită construcţiei, zonele de contact constant între carcasa mouse-ului şi mână sunt mai reduse. Asta însemnă că mâna va transpira mai puţin decât pe un mouse cu forme fluente.

Preţ şi disponibilitate

Mouse-ul Cyborg M.M.O. 7 ne-a fost oferit pentru testare de magazinul virtual PC-Coolers.ro. Preţul său este de 520 lei.

Concluzie

Mouse-ul Cyborg M.M.O. 7 este unic în felul său. El oferă un sistem complex de personalizare, ce va fi cu siguranţă apreciat de jucători. Senzorul este impecabil şi lucrează excelent cu frecvenţa de eşantionare de 1.000 Hz. La polul opus, nu toate butoanele sunt uşor de accesat sau apăsat, iar lipsa memoriei interne pentru profiluri s-ar putea să-i descurajeze puţin pe cei ce participă la competiţii. Preţul este mare, dar poate fi uşor justificat prin facilităţile unice oferite. Trebuie să ţinem cont că Cyborg M.M.O. 7 este un produs de nişă, chiar dacă se potriveşte foarte bine pe biroul oricărui pasionat de RPG-uri.

Cyborg M.M.O. 7 este disponibil în ţara noastră

Plusuri şi minusuri:

[+] personalizare avansată a carcasei
[+] multe butoane, cu şase profiluri diferite
[+] senzor excelent
[+] software de personalizare avansat
[-] nu toate funcţiile şi butoanele sunt uşor accesibile
[-] lipsa memoriei interne

Urmărește Go4IT.ro pe Google News