Intel prezintă platforma Clover Trail, pentru tablete x86 cu Windows 8

Intel prezintă platforma Clover Trail, pentru tablete x86 cu Windows 8

Intel a prezentat prototipul primei tablete pentru sistemul de operare Windows 8, realizată în jurul platformei Clover Trail şi o versiune evoluată a procesorului Atom.

Intel prezintă platforma Clover Trail, pentru tablete x86 cu Windows 8

Privind mai întâi către oferta actuală de sisteme Ultrabook, cu modele al căror design este puternic influenţat de recomandările Intel, putem considera prototipul prezentat de Intel drept reprezentativ pentru oferta de tablete Windows 8 ce vor inunda piaţa în această toamnă, la scurt timp după lansarea noului OS.

Spre deosebire de netbook-urile de demult, platforma Clover Trail foloseşte un CPU cu design SoC (system-on-chip), fiind mai compactă şi mult mai eficientă din punct de vedere al consumului de energie. În cazul tabletei din imagine, avem de-a face cu un chipset Atom Z2760, compus dintr-un CPU dual-core la 1.8 GHz bazat pe o versiune îmbunătăţită a nucleului Medfield şi GPU Imagination SGX545, optimizat pentru performanţe optime cu interfaţa sistemului Windows 8 la un consum de energie cât mai redus. Platforma suportă tehnologie HyperThreading şi include facilităţi pentru decodarea hardware a conţinutului video.

Ajutaţi de designul compact şi consumul foarte redus de energie al platformei Clover Trail, inginerii Intel şi-au propus să demonstreze că tabletele x86 pot fi la fel de competitive ca suratele echipate cu procesoare ARM, demonstrând portabilitate şi autonomie de invidiat. Ei bine, privind specificaţiile anunţate pentru tabletele Clover Trail putem spune că Intel şi-a atins scopul, punând totodată în mare dificultate tabletele ARM cu sistem Windows RT. Având doar 8.5 mm grosime şi o greutate de 680 grame, noua tabletă nu este cu nimic mai prejos decât suratele cu Tegra 3 sau alt chipset ARM de generaţie recentă, iar specificaţiile legate de autonomie sunt la fel de încurajatoare.

Ultrabook Intel Prototip

Conform declaraţiilor Intel, viitoarele tablete cu sistem Windows 8 vor putea fi ţinute chiar şi 3 săptămâni în stand-by şi sunt garantate pentru cel puţin 10 ore de utilizare continuă. Dacă luăm în considerare şi avantajele folosirii unei versiuni x86 de Windows 8, pentru care avem la dispoziţie o colecţie uriaşă de aplicaţii Windows, devine foarte greu să găsim motive pentru alegerea unei tablete ARM cu Windows RT. Totuşi am putea avea un argument suficient de puternic: diferenţa de preţ între cele două tipuri de tablete.

Intel poziţionează tabletele cu platformă Clover Trail într-un domeniu de preţuri greu accesibil pentru publicul larg, nevoit să scoată din buzunar în medie 799 dolari. Cei care nu-şi pot permite luxul portabilităţii fără compromisuri în compania unei versiuni x86 de Windows 8 s-ar putea orienta totuşi către oferta de tablete cu Windows RT, dacă acestea reuşesc să coboare la un nivel de preţ suficient de mic încât să putem trece cu vederea absenţa aproape totală a aplicaţiilor pentru acest OS.

Privind din perspectiva unui posesor de laptop, noile tablete Clover Trail cu sistem Windows 8 rămân totuşi o soluţie de compromis, fiind lipsite de unele dotări considerate normale pentru orice laptop, cum ar fi conectivitate USB 3.0. Din considerente de reducere a costurilor, prezenţa unui ecran Full HD va fi rezervată iniţial doar pentru tabletele premium. Lista dotărilor mai cuprinde conectivitate 3G/4G, NFC şi o cameră foto cu rezoluţie 8 MP.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult