Noul update pentru Windows 10 dezinstalează aplicaţii fără acordul utilizatorilor

25.11.2015
Noul update pentru Windows 10 dezinstalează aplicaţii fără acordul utilizatorilor

Lansarea sistemului de operare Windows 10 a fost mult mai plăcută decât în cazul versiunilor anterioare, însă Microsoft s-a tot lovit de nemulţumiri din partea utilizatorilor. Fie că aceştia nu apreciază noul mod de actualizare obligatorie, sau că Microsoft înregistrează prea multe date despre activitatea lor de zi cu zi, au existat destule motive pentru anumiţi utilizatori să stea departe de noul Windows. Ei bine, compania are acum de a face cu un nou rând de utilizatori mulţumiţi, care s-au trezit cu aplicaţii dezinstalate după aplicarea celui mai recent update important pentru Windows 10.

Update-ul Threshold 2, care aduce Windows 10 la versiunea 1511, pare să dezinstaleze anumite aplicaţii instalate pe PC-uri, printre care se numără chiar şi software realizat de AMD. Printre aplicaţiile dezinstalate se numără Speccy, CPU-Z şi CPUID, unelte pentru diagnostic al hardware-ului din PC-uri şi Catalyst Control Center, aplicaţia care se instalează automat alături de driverele pentru plăci video şi plăci de bază chipset-uri AMD. Aceasta din urmă este foarte importantă, întrucât oferă control avansat asupra frecvenţelor procesoarelor şi plăcilor video, cât şi asupra vitezelor sistemelor de răcire. Lipsa ei ar putea aduce de la sine performanţă scăzută.

După aplicarea update-ului, utilizatorii sunt atenţionaţi printr-un mesaj că anumite aplicaţii au fost dezinstalate pentru că nu sunt compatibile cu Windows 10, deşi acestea funcţionau fără probleme înainte şi chiar după actualizare. Evident că această întâmplare a nemulţumit o categorie nouă de utilizatori, care a folosit Windows 10 până în prezent, dar care ia acum în considerare posibilitatea întoarcerii la o versiune anterioară a sistemului de operare de la Microsoft. Compania nu a oferit încă o declaraţie oficială, însă dacă istoria se repetă, un update viitor va adăuga probabil opţiunea de a dezactiva permisiunile sistemului de operare la dezinstalări automate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult