„Unde-mi este telefonul?” – localizarea şi controlul telefoanelor rătăcite

02.08.2012

Să-ţi pierzi sau să uiţi unde ai lăsat telefonul mobil nu este o ispravă demnă de laudă, însă aceste lucruri se pot întâmpla. Iar dacă ne aducem aminte că fiecare dintre noi are şi informaţii importante sau intime pe acel terminal, dezastrul este complet. În acest caz, o soluţie software de localizare, urmărire şi control de la distanţă se poate dovedi salvatoare.

Simplu, în stilul Apple

Utilizatorii terminalelor Apple au practic cea mai uşoară sarcină, opţiunea Find My Phone oferind facilitatea de localizare, apelare, trimitere a unui mesaj, blocare sau ştergere de la distanţă încă de la iOS 3.0. Integrată odată cu iOS 5 în cadrul iCloud, opţiunea nu necesită decât activarea unui buton software şi, în cazul apariţiei unei probleme, managementul din cadrul iCloud.com. Atenţie, opţiunea nu este activată în mod implicit iar protecţia este slabă, opţiunea putând fi oprită de cel care găseşte terminalul înainte de a fi blocat.

În cazul în care aveţi mai multe terminale Apple, utilă va fi şi aplicaţia Find my Phone pentru telefon sau tabletă, aceasta oferind acelaşi nivel de management ca serviciul Web. Serviciul online are o perioadă de timeout nedefinită, imediat ce terminalul pierdut va accesa o conexiune la Internet acesta urmând să fie blocat sau şters. Opţiunea Apple oferă protecţie împotriva cartelelor SIM schimbate, însă odată ce terminalul a fost restaurat la setările din fabrică, acesta nu va mai putea fi urmărit.

Setarea locală în iCloud este banală

Controlul din interfaţa Web iCloud

Ce ne oferă Microsoft

Şi platforma Windows Phone 7 oferă o facilitate nativă pentru regăsirea şi controlul unui terminal pierdut, aceasta fiind integrată în cadrul Windows Live încă de la lansarea din 2010. Ca şi soluţia Apple, Find My Phone nu oferă decât blocarea de la distanţă cu tot cu afişarea unui mesaj, ştergerea integrală a datelor, localizarea terminalului şi declanşarea soneriei.

Serviciul nu este activat în mod implicit, operaţiunea fiind însă banală şi prezentă direct în meniul Setting, şi este legat de contul Windows Live. În cazul în care terminalul nu are în mod curent o conexiune Internet activă, serviciul permite specificarea unei adrese de email unde utilizatorul doreşte să primească un mesaj despre disponibilitatea terminalului, oferindu-i şansa să reacţioneze rapid.

Terminalul nu este online dar voi fi avertizat când va reapărea

Protecţie Android şi Bada pentru terminalele Samsung

Nici Samsung nu şi-a lăsat clienţii de izbelişte, compania oferind serviciul Samsung Dive pe 42 din terminalele sale Android sau Bada începând cu primăvara anului trecut. Samsung Dive oferă aceleaşi servicii de localizare, declanşare a soneriei, trimiterea unui mesaj sau blocare şi ştergere de la distanţă, dar plusează cu opţiunile de descărcare a jurnalului apelurilor, urmărirea prin GPS a unui terminal şi redirecţionarea apelurilor, oferind astfel un plus major de utilitate.

Serviciul nu este activat în mod implicit şi necesită crearea unui cont Samsung în prealabil, însă compania oferă un tutorial util pentru fiecare terminal suportat care este uşor de urmărit de către orice utilizator. Din păcate, protecţia este destul de slabă împotriva hoţilor care ştiu ce fac, serviciile Samsung putând fi oprite prin ştergerea contului activ sau debifarea opţiunii Remote Controls.

Activarea Samsung Dive

Control puternic din cloud

Un serviciu asemănător a oferit şi HTC, soluţia şi site-ul HTCSense.com fiind oprite din primăvara acestui an şi nefiind încă înlocuite cu altceva.

Ce facem cu celelalte terminale Android?

Cum iOS, Windows Phone 7 şi Bada sunt acoperite de la bun început, a rămas doar platforma Android care ar avea nevoie de ajutor. Aplicaţiile dedicate sunt numeroase, însă noi vom prezenta două dintre cele mai bune soluţii, fostul produs TheftAware, care acum a ajuns în urma achiziţiei o componentă gratuită a soluţiei de securitate Avast!, şi LocateMyDroid.

LocateMyDroid este o aplicaţie simplă şi gratuită, similară soluţiilor prezentate mai sus. După instalare şi activarea cu contul de Gmail principal al terminalului Android, aceasta permite localizarea de la distanţă a terminalului şi, activând separat opţiunile avansate, şi ştergerea datelor, schimbarea parolei, activarea unui semnal sonor sau blocarea terminalului.

LocateMyDroid, la fel de simplu ca celelalte soluţii

La polul opus al dificultăţii, Avast! Mobile Security nu oferă o interfaţă Web pentru administrare, dar în schimb controlul poate fi făcut prin mesaje SMS fără ca terminalul să aibă acces Internet. Faţă de alte aplicaţii de protecţie, Avast! îşi poate camufla aplicaţia sub un nume aleatoriu, ceea ce o face mai greu de detectat, şi permite un control invizibil al terminalului prin mesaje text de la orice număr de telefon sau două numere alese. Acestea comenzi sunt variate, permiţând blocarea terminalului, ştergerea, trimiterea coordonatelor geografice, urmărirea la un interval de timp, blocarea, rularea unui ton de apel, redirecţionarea apelurilor şi mesajelor text şi multe alte operaţiuni. În plus, în cazul că telefonul are accesul root deblocat, Avast! Permite instalarea modulului AntiTheft în partiţiile de sistem, ceea ce face ca aplicaţia să rămână activă chiar şi după o restaurare completă a terminalului la setările din fabrică.

Concluzie

Opţiunea de localizare, urmărire şi management de la distanţă nu este mereu una la care utilizatorul s-ar putea gândi ca fiind importantă, iar cum nici una din platformele care au opţiuni native pentru aceste funcţii nu îşi activează serviciile în mod implicit, utilizatorii neatenţi se vor putea trezi prea târziu. Aceste tipuri de servicii nu rulează în permanenţă în fundal, nu consumă resurse, pot folosi atât semnalul GPS cât şi mai puţin precisa dar totuşi utila triangulaţie Wi-Fi sau 3G, iar ignorarea lor ar fi regretabilă din punct de vedere al securităţii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News