Winamp 10th Anniversary Edition

14.09.2007
Winamp 10th Anniversary Edition
Winamp Bento

La 10 ani de la lansarea primei versiuni, AOL sărbătoreşte, fără cei de la Nullsoft, prin lansarea unei noi versiuni (actualmente în stadiu beta). AOL a denumit-o Winamp 10th Anniversary Edition (alternativ Winamp 5.5), însă eu mă voi referi la ea prin numele de cod: Winamp Bento.

Lista noutăţilor pe care această versiune le aduce nu poate începe decât cu noua temă. Este o temă mult mai complexă ca funţionalitate decât temele obişnuite. Dincolo de culorile diferite care îi pot fi aplicate (implicit fundalul este negru, iar textul gri), Bento oferă un grad ridicat de configurabilitate. Ceea ce este şi mai îmbucurător, este faptul că producătorul a inclus opţiuni de configurare şi dezactivare a tuturor funcţiilor noi, indiferent de importanţa acestora. De exemplu, una dintre micile schimbări de ordin estetic este reflectarea în oglindă a timpului. Cei de la AOL au inclus opţiunea corespunzătoare în secţiunea Skin Settings: Show Timer Reflection.

Winamp

Utilizatorii fideli ai Winamp sunt obişnuiţi cu trei mini-ferestre intergrate modular: fereastra principală, egalizator şi playlist. Acestora li se adaugă ferestrele Media Library şi Video, însă sunt folosite mai rar în general. Bento este o interfaţă pe care AOL o numeşte UUI (Unified User Interface), toate modulele fiind acum unificate în cadrul noii interfeţe. Fereastra principală este acum mai mică. În dreapta ei este plasat un modul generic în care pot fi afişate, alternativ, mai multe secţiuni: informaţii despre melodia curentă, egalizatorul grafic sau opţiunile temei. Alături de datele despre melodia curentă, Winamp afişează acum şi coperta albumului, încărcată de pe Internet.

În dreapta acestui modul este plasată lista de melodii. Iniţial aceasta este restrânsă, luând lăţimea modulelor alătutrate, însă poate fi mărită pe lăţimea ferestrei mari, cu ajutorul unui buton. Sub aceste trei secţiuni (ferestra principală, modulul generic şi lista de melodii) se regăseşte Media Library. Aceast înglobează acum 4 tab-uri care permit accesul la 4 secţiuni: librăria de melodii, fereastra de redare video, efectele vizuale şi un browser Web intern.

Winamp

Urmărește Go4IT.ro pe Google News