Cum funcţionează aplicaţiile pentru vreme şi de ce diferă condiţiile meteo afişate

28.02.2018
Cum funcţionează aplicaţiile pentru vreme şi de ce diferă condiţiile meteo afişate

Nu am întâlnit un smartphone care să nu fie livrat cu o aplicaţie sau un serviciu meteo preinstalat. Ne bazăm pe aceste aplicaţii pentru a ne organiza zilele care urmează şi încercăm să le găsim pe cele mai precise. Totuşi, datele afişate de AccuWeather diferă uneori destul de mult de cele afişate de, să zicem, The Weather Channel. Acest lucru se întâmplă deoarece aplicaţiile folosesc surse de date meteorologice şi metode de prelucrare a acestora diferite.

 

De exemplu, 1Weather, una dintre cele mai apreciate aplicaţii pe Android, foloseşte informaţii furnizate de compania Weather Decision Technologies Inc. AccuWeather este o companie care colectează şi prelucrează singură datele, apoi le oferă terţilor sau pe diferitele sale platforme: website, aplicaţii sau widgeturi.

 

Radar Doppler

 

Trebuie reţinut că datele folosite de majoritatea aplicaţiile meteo populare sunt furnizate de două surse principale: sateliţii şi radarele Doppler. Aceste informaţii, dar şi altele – provenite de la staţii meteorologice, dispozitive conectate ale consumatorilor, baloane meteo, voluntari – sunt prelucrate de algoritmi cu ajutorul unor computere puternice, pentru a se face prognoze.

 

CITEŞTE ŞI: China pare să fie prima ţară din lume care a instalat un tun electromagnetic pe o navă

 

Radarele meteorologice sunt folosite pentru a identifica coordonatele şi deplasarea precipitaţiilor, a se estima tipul acestora (ploaie, zăpadă, grindină etc.) şi a se prognoza poziţia şi intensitatea lor viitoare. Radarele Doppler sunt capabile să detecteze şi mişcarea sistemelor precipitabile.

 

Supercomputer Cray folosit de European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF)

 

Unele aplicaţii colectează date şi de pe smartphone-urile pe care sunt instalate, dacă acestea dispun de senzorii necesari.

 

Multe guverne dispun, de asemenea, de propriile tehnologii avansate. De exemplu, SUA, Germania, Japonia sau Canada deţin supercomputere al căror scop este realizarea de prognoze meteorologice. Aceste date nu sunt, însă, de obicei furnizate direct către aplicaţiile meteo populare, care se bazează pe entităţi private. De aceea prognozele ANM, de exemplu, diferă de cele făcute de aplicaţiile pe care utilizatorii de smartphone-uri le folosesc. 

 

Câteva exemple concrete de aplicaţii şi metodele lor

 

AccuWeather este una dintre cele mai populare aplicaţii pentru vreme şi este dezvoltată de compania americană cu acelaşi nume, fondată în 1962 de către Joel N. Myers. Serviciul este preinstalat pe multe smartphone-uri de la producători populari. Compania foloseşte propria tehnologie proprietară pentru prognozele meteorologice, numită „AccuWeather Exclusive RealFeel Temperature”. Compania are astăzi 450 de angajaţi, printre care mulţi meteorologi şi programatori.

 

The Weather Channel este o altă aplicaţie populară, oferită tot de o companie din SUA. Aceasta foloseşte tehnologia proprietară Ultra Local True Point Forecasting, care este, de fapt, un program pentru computer care face prognoze, bazându-se pe date precum cele furnizate de sateliţi, radare Doppler sau staţii meteo. Compania are angajaţi peste 200 de meteorologi.

 

Weather Bug se bazează pe propriile echipamente pentru a colecta date. Compania operează în SUA peste 2.000 de staţii meteo, dotate cu camerw şi senzori. Weather Bug mai are senzori şi pe alte continente, printre care Africa şi America de Sud.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult