Samsung Galaxy S III – un competitor de temut!

29.05.2012
Samsung Galaxy S III - un competitor de temut!

De la lansarea primului iPhone, Samsung Galaxy S III ar putea să fie primul telefon care generează cel puţin acelaşi interes precum terminalele Apple. Presa a vuit, zvonurile au curs pe bandă rulantă, însă nu a fost posibil ca să vedem imagini cu aspectul real al telefonului înainte de lansare. Samsung a trimis în mai multe colţuri are lumii sample-uri pentru teste, însă a avut grijă să le deghizeze foarte bine. Când aşteptarea a luat sfârşit, o parte dintre fani au fost dezamăgiţi, însă mulţi au rămas impresionaţi de Samsung Galaxy S III.

Samsung Galaxy S III - noul top de gamă

Construcţie

În condiţiile în care pe piaţă au apărut mai multe tehnologii avansate pentru construcţia carcasei, Samsung Galaxy S III ar putea părea că se află cu un pas în spate. El nu are o carcasă unibody din policarbonat sau aluminiu. Zvonurile iniţiale legate de o carcasă cu aspect ceramic, similară cu cea neagră a lui HTC One S au fost rezultatul unei interpretări greşite a culorii terminalului. În cazul nostru, culoarea menţionată pe cutie a telefonului este Ceramic White. Alternativ, utilizatorii au la dispoziţie Pebble Blue.

Nu sunt de acord cu cei care dispreţuiesc materialele şi calitatea construcţiei carcasei lui Samsung Galaxy S3. Producătorul s-a deranjat foarte mult pentru ca plasticul să arate impecabil, iar îmbinările să fie excelente. Este drept că acel capac de pe spate pare foarte fragil atunci când este detaşat însă el este în acelaşi timp foarte uşor. Centura argintie a telefonului pare să fie metalică, însă este realizată tot din plastic. Pentru ca aspectul să fie cât mai bun, Samsung a aplicat un strat antireflex pe carcasa telefonului.

Galaxy S3 - carcasa albă

Smartphone-ul Samsung Galaxy S III are doar trei butoane: cele pentru volum reunite într-unul singur, cel pentru pornire/deblocare şi cel de la baza ecranului. Nu cred că designul are fi avut de suferit dacă pe latura dreaptă s-ar fi găsit şi un buton pentru camera foto. Deasupra ecranului se găsesc camera frontală de 1,9 MP, senzorii de proximitate casca şi un LED de stare. Acesta din urmă este amplasat sub carcasa de plastic şi iluminează plăcut în roşu şi albastru.

Samsung a dotat Galaxy S3 cu două microfoane. Ele sunt amplasate sus şi jos, pe aceeaşi verticală paralelă cu latura lungă a ecranului. Dacă cel de jos este folosit pentru preluarea vocii utilizatorului, cel de sus ajută la eliminarea zgomotului de fond. De asemenea, cele două sunt folosite pentru înregistrare video cu sunet stereo. Butonul de la baza ecranului este încadrat de două butoane capacitive, iluminate, pentru funcţiile Settings şi Back.

Atunci când capacul de plastic din spate este dat la o parte, utilizatorul este întâmpinat de bateria Li-ion cu 2.100 mAh. Ea nu pare să fie cu mult mai mare decât alte baterii cu 1.500 mAh, spre exemplu. Ne gândim însă că nu este ieftină, prin prisma densităţii oferite. Sub ea se găsesc slot-ul pentru microSIM şi microSD. Cartela nu poate fi accesată fără ca bateria să fie detaşată. Ambele slot-uri conţin un mecanisc cu arc.

Samsung Galaxy S III - bateria şi slot-urile micro

În pachet

Telefonul Samsung Galaxy S3 este livrat cu un încărcător cu mufă USB, un cablul microUSB şi un headset stereo cu căşti in-ear. Încărcătorul oferă un curent de 1,5 A, ce permite încărcarea bateriei în aproximativ o oră şi jumătate. Încărcarea de la calculator sau un alt încărcător va dura semnificativ mai mult. Anumite facilităţi oferite de telefon pot consuma mai mult curent decât este oferit de un încărcător obişnuit. Spre exemplu, testând filmarea full HD din maşină cu ajutorul unui încărcător de 500 mAh, Samsung Galaxy S III consuma mai mult curent decât primea prin intermdiul cablului.

Headset-ul stereo oferit în pachet pentru Galaxy S III are o calitate audio peste medie. Cele trei game de frecvenţe sunt destul de bine balansate. Doar înaltele par să fie puţin mai puternice. Joasele sunt bine definite, dar nu ies în evidenţă. Din fericire, playerul audio al terminalului vine cu un egalizator de benzi ce poate fi folosit pentru ajustări ale sunetului redat.

Specificaţii

  • Ecran: 4.8″, 720×1280, Super AMOLED, pentile, Gorilla Glass 2
  • Sistem de operare: Amdroid 4.0.4
  • Chipset: Samsung Exynos 4212
  • Procesor: 1,4 GHz, ARM Cortex-A9, quad core
  • RAM: 1 GB
  • Memorie: 16/32/64 GB
  • Card: microSDHC, max. 64 GB
  • 3G: HSDPA 21 Mbps
  • WiFi: 802.11a/b/g/n, DLNA, WiFi Direct
  • Bluetooth: 4.0, A2DP, EDR
  • GPS: Da, cu A-GPS; GLONASS
  • USB: microUSB 2.0
  • NFC: Da
  • Cameră foto: 8 MP, senzor BSI, autofocus, stabilizare, F2.6
  • Filmare video: 1920×1080, 30 fps
  • Cameră video secundară: 1,9 MP, filmare 720p cu 30 fps
  • Baterie: 2.100 mAh, Li-ion
  • Dimensiuni: 136,6 x 70,6 x 8,6 mm
  • Greutate: 133 g

Samsung Galaxy S III alături de Galaxy S II

Ecranul

Samsung Galaxy S III are cel mai mare ecran cu rezoluţia de 720×1280 de pe piaţă. Cu toate acestea, densitatea de 306 ppi face imposibilă distingerea pixelilor pe ecran. Dacă dispuneţi de un microscop, veţi observa structura subpixelilor, specifică matricei de tip PenTile. Utilizarea ei a fost puţin criticată de utilizatori, însă producătorul a justificat alegerea prin faptul că acest tip de ecran este mai fiabil în timp. În plus, trebuie să ai o vedere excepţional de bună pentru a fi deranjat în vreun fel de această matrice PenTile.

Nefiind mulţumit de felul în care Galaxy S3 ajustează automat luminozitatea ecranului, pe parcursul testului am folosit o luminozitate ce-a variat între 80% şi 100%. Aşa cum ne-a obişnuit matrice Super AMOLED, culorile sunt foarte bine reproduse, fără a fi suprasaturate. Unghiurile de vizibilitate sunt excelente, culorile fiind foarte puţin afectate când telefonul este privit din lateral. Vizibilitatea ecranului lui Samsung Galaxy S III în lumină naturală puternică este foarte bună atunci când luminozitatea este maximă. Am apreciat faptul că producătorul s-a deranjat să ofere un mod Outdoor View pentru camera foto, care creşte constrastul atunci când utilizatorul are nevoie.

Ecranul Super AMOLED PenTile de 4.8"

Samsung oferă patru moduri de afişare pentru ecranul lui Galaxy S3: Standard, Dynamic, Natural şi Movie. Cel mai mult mi-a plăcut modul Standard. Modul Dynamic oferă culori suprasaturate, modul Natural este la polul opus la acest capitol, iar modul Movie creşte constrastul în defavoarea calităţii imaginii.

Sistemul de operare

Samsung Galaxy S III rulează Android 4.0 Ice Cream Sandwich, peste care producătorul a aplicat interfaţa o interfaţă TouchWiz modificată. Ecranul pentru deblocare vine cu o animaţie sub formă de valuri şi oferă un grad mare de libertate utilizatorului. Acesta trebuie să mişte degetul peste ecran aproape oriunde pentru a debloca telefonul. Acest ecran de deblocare poate afişa ceasul şi vremea şi oferă patru icon-uri personalizabile la bază. De asemenea, apelurile pierdute şi mesajele primite pot fi accesate rapid de aici.

După deblocarea ecranului lui Samsung Galaxy S III, utilizatorul are la dispoziţie şapte ecran principale, pe care le poate popula cu aplicaţii sau widget-uri. Tranziţiile între ele sunt rapide şi vin cu un mic efect 3D. Samsung a eliminat butoanele virtuale de la baza ecranului, fiind oferite doar cele fizice. Bara de notificări din partea de sus a ecranului are acum o bandă derulantă cu facilităţi şi funcţii ce pot fi activate sau dezactivate rapid. Se pot observa printre acestea Driving Mode şi Sync.

Samsung Galaxy S3 - setările

Pe cele şapte ecrane principale ale lui Samsung Galaxy S3 se pot dispune pictograme ale aplicaţiilor pe patru coloane, aşa cum sunt afişate şi în dosarul principal cu aplicaţii. La baza ecranului, utilizatorul poate personaliza cele patru poziţii din stânga, având la dispoziţie şi dosare cu aplicaţii. Widget-urile de pe ecranele principale pot fi redimensionate, conturul lor fiind ajustabil după ce utilizatorul ţine degetul pe el câteva secunde.

Browser-ul

Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că navigarea pe Internet pe un ecran mare, cu o rezoluţie mare este o plăcere chiar şi pe un telefon mobil. Browser-ul standard al lui Samsung Galaxy S III oferă navigare cu tab-uri, rearanjarea textului în pagină şi mod Incognito. Datorită performanţelor procesorului, rularea jocurilor Flash în pagină sau redarea clipurilor full HD de pe YouTube sunt posibile.

Gesturile

Samsung a vrut să demonstreze că Galaxy S III nu este doar o etalare de forţe la nivel de hardware. Telefonul vine cu o serie de facilităţi aparte la nivel de software. În sistemul de operare sunt implementate o serie de gesturi ce pot fi realizate cu ajutorul ecranului sau al giroscopului. Avem spre exemplu un Shake to Update, care ar trebui să fie o funcţie uşor de înţeles. Palma trecută peste tot ecranul obligă telefonul să realizeze o captură de ecran. În ecranul pentru deblocare, fixarea unui deget pe ecran şi rotirea telefonului din modul potret în cel landscape porneşte camera foto. În agendă, punerea telefonului la ureche după selectarea unui contact se traduce prin apelarea automată a acestuia.

Toate aceste gesturi pot fi activate sau dezactivate individual, în funcţie de nevoile utilizatorului. Spre exemplu, am preferat să ţin inactivă funcţia de oprire a sunetului prin atingerea ecranului cu toată palma. Am primit un apel în timp ce telefonul era în buzunar şi sunetul s-a oprit destul de repede. Am crezut că este doar un beep, însă în final a fost un apel nepreluat de către mine.

Multimedia

Dacă vreţi să vizionaţi filme pe telefonul mobil, Samsung Galaxy S3 este poate cel mai potrivit terminal pentru aceasta. El vine cu un player video excelent, pe care producătorul îl foloseşte pentru a arăta încă o dată performanţele telefonului. Printre modurile de vizualizare a clipurilor se numără unul cu thumbnail-uri, însă acestea din urmă nu sunt imagini. Telefonul rulează în thumbnail-uri clipurile respective, ce-i drept cu încetinitorul. Suportul pentru DLNA este şi el prezent, iar utilizatorul poate rula fără probleme clipuri 720p şi 1080p partajate în reţea.

Galaxy S3 - widget-ul playerului audio

Fiind un player video avansat, el suportă şi subtitrări. Luminozitatea ecranului poate fi modificată în timpul redării video, independent de cea globală din meniul principal. De asemenea, găsim şi aici facilitatea Outdoor visibility întâlnită la camera foto. O altă funcţie este vizionarea clipului video într-o fereastră mobilă, în timp ce navigaţi pe ecranele principale ale lui Galaxy S III.

Playerul audio al telefonului a primit la rândul său un update. O listă lungă de presetări pentru egalizator este încheiată cu o setare personalizabilă. Pentru un sunet mai plin de viaţă, Samsung recomandă activarea opţiunii SoundAlive. Audiofilii vor prefera ieşirea audio nealterată, deoarece Galaxy S3 o are excelentă. Volumul maxim nu este impresionant, însă este suficient pentru majoritatea utilizatorilor.

Camera foto

Samsung Galaxy S III se laudă cu o cameră foto cu senzor de 8 MP şi obiectiv de 3,7 mm cu F2.6. Calitatea imaginilor este foarte bună pentru o cameră integrată într-un terminal mobil. În condiţii cu iluminare optică detaliile se păstrează foarte bine, în ciuda faptului că se poate observa o granularitate uşoară. Din dorinţa de-a avea o deschidere cât mai mare, obiectivul distorsionează destul de mult şi producătorul a fost nevoit să implementeze un algoritm de compensare.

Auto, ISO 80 ISO 80
Fără HDR Cu HDR

Găsiţi mai jos o serie de imagini realizate cu toate valorile ISO selectabile din meniul camerei foto. Putem observa de asemenea cât de utilă este funcţia HDR în condiţii de iluminare neuniformă. Imaginile realizate în interior sunt acceptabile dacă este folosit LED-ul pentru iluminare sau dacă lumina este suficientă. De menţionat că LED-ul poate fi folosit eficient dacă subiectul este la mai puţin de 1,5 m de telefon.

ISO 100 ISO 200
ISO 400 ISO 800
Interior; lumină bună Interior; lumină slabă
ISO 800 Auto, cu blitz

Filmarea video este unul din punctele forte ale lui Samsung Galaxy S3. Procesorul permite utilizatorului realizarea de stop-cadre la rezoluţia filmării oricând în timpul acesteia. În condiţii optime, detaliile sunt foarte bine capturate, iar când lumina scade, camera lui Galaxy S III impresionează printr-o plajă dinamică excelentă. Găsiţi mai jos câteva clipuri de test. La rezoluţie 720p, un minut de filmare ocupă 60 MB, iar la rezoluţie 1920×1080, un minut ocupă aproximativ 120 MB. De menţionat că unghiul de deschidere al camerei este acelaşi atât pentru clipurile 720p, cât şi pentru cele 1080p. Pentru cei care vor să filmeze din maşină, Galaxy S III este o alegere potrivită.

Clip video 720p – 31 MB
Clip video 1080p – 50 MB
Filmare din masina 1080p – 120 MB

Funcţia S-Voice

Aceasta este fără discuţii una dintre cele mai controversate funcţii oferite de Samsung posesorilor de Galaxy S3. Ea ar trebui să fie similară cu Siri de pe iPhone 4S. Din păcate, comparaţia cu Siri dezavantajează S-Voice. În primul rând, funcţia poate fi uşor activată prin apăsarea de două ori a butonului de la baza ecranului. Dacă funcţiile ce pot fi controlate cu S-Voice sunt destule şi variază de la trimiterea de SMS-uri la stabilirea unor întâlniri, precizia recunoaşterii vocale lasă puţin de dorit. În plus, recunoaşterea vocală este vizibil mai lentă decât pe iPhone 4S, chiar şi atunci când este folosită o conexiune la Internet rapidă.

Cele de mai sus n-ar trebui să-i facă pe fanii Apple să jubileze. La fel ca în cazul lui Siri, funcţia S-Voice în România este aproape inutilă. Ea nu suportă limba română şi sunt sigur că nu vă place să vă privească lumea pe stradă cum daţi comezi telefonului în limba engleză. O implementare pentru Dragon Dictation sau Dragon Search ar fi mult mai utilă.

Funcţia S-Voice

Autonomia

Nu trebuie să vă aşteptaţi ca bateria lui Samsung Galaxy S III să ofere o autonomie de mai multe zile, chiar şi în condiţii de utilizare foarte uşoară. Nu veţi prinde seara celei de-a doua zi cu telefonul pornit. Dacă vrei să vizionaţi filme cu acest terminal, puteţi să vă aşteptaţi la o autonomie de 7-10 ore, în funcţie de luminozitatea ecranului.

În testul de navigare pe Internet, Galaxy S3 s-a oprit după aproape cinci ore, în condiţiile în care am folosit o conexiune wireless şi ecranul cu o luminozitate de aproximativ 70%. Telefonul vine cu o funcţie ce poate urmări privirea utilizatorului cu ajutorul camerei frontale. Când utilizatorul nu se uită la telefon, funcţia de reducere a luminozităţii ecranului este activată. Nu ştiu însă dacă ea poate aduce un spor de autonomie, în condiţiile în care procesorul trebuie să lucreze puţin la urmărirea feţei utilizatorului.

Samsung Galaxy S III - conectorul audio şi camera foto

Ergonomie

Sunt sigur că voi fi criticat de unii pentru cele de mai jos, dar ele trebuiesc spuse. Samsung Galaxy S III nu este un telefon mare, dacă ne gândim la dimensiunile ecranului. Producătorul s-a chinuit ca marginile ecranului să fie cât mai mici. Din păcate, pentru o utilizare cu o singură mână, Galaxy S3 are o un ecran prea mare. Chiar şi un utilizator cu degetele lungi va avea probleme să acopere tot ecranul cu degetul mare, fără a schimba poziţia telefonului în mână. Este drept că atunci când îl ţii la ureche, terminalul te face să pari mai puţin penibil decât atunci când vorbeşti la un Galaxy Note.

După publicarea preview-ului cu Galaxy S III am fost întrebat dacă telefonul este uşor de purtat în buzunar. Răspunsul este da, dacă sunteţi obişnuit să purtaţi un telefon cu ecran mai mare de 4″ la voi. Aşa cum se poate observa în imagini, Galaxy S III nu este cu mult mai mare decât Galaxy S II. În plus, S3 este foarte uşor pentru dimensiunile sale. Pe de altă parte, dacă aţi folosit până acum doar terminale cu ecrane mai mici de 3.7″, modelul de faţă o să vi se pară foarte mare.

Preţ şi disponibilitate

Telefonul Samsung Galaxy S III a fost testat prin amabilitatea Vodafone România. El poate fi achiziţionat de la operatorul de telefonie mobilă la preţul de 629 € fără conectare sau la preţul de 279 € la semnarea unui contract de 37 €/lună pe o perioadă de doi ani.

Samsung Galaxy S III - un concurent redutabil

Concluzie

Samsung Galaxy S III este un telefon impresionant, chiar şi pentru cei care au folosit până acum un Galaxy SII. Producătorul nu s-a deranjat să ofere doar un hardware foarte performant, ci a lucrat destul de mult şi la sistemul de operare Android 4.0. Dovadă stau funcţia S-Voice şi lista lungă de gesturi recunoscute de terminal. Din punct de vedere multimedia, cu greu găseşti pe piaţă un smartphone mai capabil ca Galaxy S3. El poate rula aproape orice clip video şi o face fără să se chinuie în vreun fel. Camera foto, video şi ieşirea audio sunt excelente.

Pot să spun că este greu să găseşti aspecte negative pentru Samsung Galaxy S III. Desigur, construcţia din plastic este o problemă de gust. Unii o vor aprecia, pe când alţii o vor critica. La fel, autonomia oferită de o baterie cu capacitate mare poate varia mult în funcţie de utilizarea telefonului. Cert este că Galaxy S3 are o un ecran excepţional şi este o plăcere să lucrezi cu el. Preţul terminalului este dat de poziţionare în piaţă, însă nu cred că depăşeşte limitele bunului simţ.

Plusuri şi minusuri:

[+] ecran superb cu rezoluţie HD
[+] hardware foarte performant
[+] cameră foto cu mult peste medie
[+] filmare video de calitate
[+] construcţie impecabilă
[+] baterie cu capacitate foarte mare
[+] multe gesturi pentru acţiuni rapide
[+] player video de top
[+] ieşire audio bună
[+] headset stereo de calitate
[-] ecran mare pentru utilizarea cu o singură mână
[-] funcţia S-Voice este limitată şi lentă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News