Senzorul de amprentă de pe telefoane poate fi păcălit cu o foaie de hârtie

Blocarea smartphone-ului personal cu ajutorul unui senzor biometric este una dintre cele mai sigure metode de securitate pentru astfel de dispozitive. Mulţi au încercat să spargă această protecţie folosind diverse metode costisitoare, însă până în prezent  imprimarea amprentei pe o foaie de hârtie nu a avut prea mult succes. Se pare însă că ideea era bună, însă echipamentul nu era destul de performant pentru a realiza o amprentă falsă. Soluţia? O imprimantă care lasă pe hârtie cerneală conductivă.

Doi cercetători din cadrul Universităţii din Michigan, Kai Cao şi Anil K Jain, au demonstrat cum poţi trece de parola de pe cele mai populare smartphone-uri folosind o amprentă a utilizatorului, un scanner, o imprimantă şi o foaie de hârtie. Odată ce ai intrat în posesia unei amprente, nu trebuie decât să o scanezi la rezoluţie mare (300 dpi în această situaţie), să injectezi cerneală conductivă într-un cartuş de imprimantă şi să imprimi amprenta pe o coală de hârtie. Atunci când atingi amprenta falsă de senzorul de citire, telefonul se deblochează. Desigur, această metodă de „hacking” nu este infailibilă şi nici accesibilă oricui.

Trebuie în primul rând să faci rost de amprenta utilizatorului şi să ai cunoştinţele necesare pentru a reconstrui digital respectiva amprentă. Apoi este nevoie de acces la smartphone-ul „ţintă”, lucru care ar putea fi problematic. Această demonstraţie dezvăluie însă lipsa de protecţie împotriva acestui gen de atacuri în tehnologia de autentificare din prezent. 

închide
Pasionat de gadgeturi? Şi noi!
Vrei să primeşti primul cele mai noi ştiri despre gadgeturile care îţi îmbunătăţesc viaţa zilnic?
Abonează-te la newsletter-ul Go4it şi fii sigur că eşti la curent cu tot ce e nou în IT&C.
Nu uita să-ţi verifici adresa de e-mail şi să confirmi abonarea printr-un click pe link-ul din mail-ul primit .
Sunt deja abonat