Moment de cotitură pentru industrie: livrările de tablete le vor depăşi pe cele de PC-uri în 2013

12.09.2013
Moment de cotitură pentru industrie: livrările de tablete le vor depăşi pe cele de PC-uri în 2013

Potrivit ultimelor predicţii furnizate de IDC,  sistemele PC desktop vor ajunge până în anul 2017 să reprezinte doar  5% din totalul dispozitivelor inteligente conectate la internet. În schimb, tabletele şi dispozitivele smartphone vor deveni practic omniprezente în viaţa de zi cu zi, contând pentru 16,5%, respectiv 70.1% din totalul dispozitivelor cu acces la internet.

Dar până atunci, finalul acestui an va marca un moment istoric pentru industria PC-urilor, ce vor fi depăşite prin volumul vânzărilor de dispozitivele încadrate în categoria tablete. Venită la capătul unui an 2013 în care PC-urile încă au reprezentat grosul livrărilor, inversarea de roluri va deveni permanentă până la finalul lui 2015.

Moment de cotitură pentru industrie: livrările de tablete le vor depăşi pe cele de PC-uri în 2013

Luată în întregul său, piaţa de dispozitive smart (PC-uri, tablete şi smartphone) va marca o creştere de 27.8% până la finalul acestui an, uşor mai mică decât cea de 30.3% atinsă în 2012. În schimb, piaţa PC-urilor luată separat va marca o scădere ce a fost reevaluată de IDC la -10% până la finalul lui 2013, rezultând un volum al livrărilor poziţionat sub cel al tabletelor.

Din perspectiva valorii atribuite produselor livrate, estimată pentru 2013 la 622.4 miliarde dolari, piaţa dispozitivelor smart creşte cu 10.6% în acest an, însă tendinţa generală de încetinire a pieţei va tempera creşterea anuală spre 3.1% în 2017. De vină par să fie dispozitivele smartphone şi tabletele low-cost, ajunse să ofere dotări ce le apropie tot mai mult de funcţionalitatea soluţiilor premium, erodând din cota de piaţă a celor din urmă. Ajunsă deja aproape de saturaţie, piaţa smartphone şi a tabletelor nu mai poate compensa în totalitate răspândirea dispozitivelor low-cost prim simpla creştere a volumului livrărilor. Cu 423.1 miliarde dolari din totalul livrărilor atribuiţi vânzării de tablete şi smartphone cu preţ sub 350 dolari şi un ritm de înlocuire a produselor vechi în continuă scădere, piaţa se apropie de o limită la care profitabilitatea nu mai poate fi crescută prin mijloace obişnuite, fiind nevoie de soluţii noi. Un exemplu a fost dat deja chiar de Apple cu programul rabla pentru iPhone, în care utilizatorii sunt încurajaţi să cedeze telefonul vechi în schimbul unui cupon de reducere folosit la achiziţionarea unui iPhone nou.

 

 

 

 

 

 

Pentru viitor, IDC prevede creşterea livrărilor în piaţa de dispozitive smart la 2 miliarde unităţi în anul 2015, respectiv valoare atribuită de 735.1 miliarde dolari. În schimb, orientarea utilizatorilor spre achiziţia de tablete şi smartphone accesibile, în detrimentul sistemelor PC mai costisitoare, va împinge de preţul mediu de achiziţie al dispozitivelor la 323 dolari în 2017, faţă de o medie de 462 dolari în 2012.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult