Un ingredient pentru tigăi de gătit, folosit pentru a crea vopsea super-albă care respinge 98% din căldura soarelui

18.07.2020
Un ingredient pentru tigăi de gătit, folosit pentru a crea vopsea super-albă care respinge 98% din căldura soarelui

Cine s-ar fi gândit că teflonul, materialul devenit sinonim cu tigăile pentru gătit care nu se lipesc, poate fi folosit cu atâta eficiență pentru a respinge căldura soarelui, creând un nou tip de vopsea super-albă cu teflon.

Dezvoltată de cercetători ai UCLA Samueli School of Engineering și departamentul Applied Physics al Columbia University, noua formulă pentru vopsea promite să reducă necesarul de climatizare al clădirilor reflectând până la 98% din căldura soarelui.

Obiectele albe apar albe, deoarece reflectă întreaga lumină în spectrul de culori vizibile, În schimb obiectele colorate reflectă doar anumite lungimi de undă, absorbind restul. La cealaltă extremă, vopseaua neagră absoarbe cea mai mare parte a energiei solare. De aceea, mașinile de culoare neagră se încing mai repede și mai tare sub soare puternic, decât cele albe.

Vopsea cu teflon super-albă, la preț apropiat celei obișnuite

Spre deosebirile de vopseaua colorată, vopseaua albă nu doar că reflectă cea mai mare parte a spectrului luminii vizibile, dar și mare parte din lumina infraroșie invizibilă, care contribuie în mod semnificativ la absorbția căldurii. Însă pentru cel mai comun tip de vopsea albă, realizată cu oxid de titan ca pigment principal, reflexia luminii vizibile și din spectrul apropiat celui infraroșu este de aproximativ 85%, ceea ce înseamnă că 15% din energia soarelui este convertită în căldură. Proporția se schimbă semnificativ în rău, pe măsură ce vopseaua îmbătrânită se închide prin oxidare sau murdărire.

Aici intră în chemă formula cu teflon creată de cercetătorii UCLA. Pe de o parte, dioxidul de titan (care absoarbe lumină ultravioletă) este substituit cu barit, un cristal folosit în mod uzual la pigmentarea în alb a țesăturilor și hârtiei. Un alt ingredient este teflonul, materialul folosit în mod normal pentru crearea de tigăi anti-aderente permițând îmbunătățirea ratei de respingere a energiei solare până la un impresionant 98%. Desigur, vopseaua teflonată ar trebui și să rămână curată mai mult timp, proprietățile anti-aderente reducând depunerile de praf.

Probabil că nu va dura prea mult timp până să găsim în magazine noul tip de vopsea cu teflon special formulată pentru a reflecta căldura soarelui. Până la urmă, ingredientele folosite un sunt materiale exotice și nici foarte scumpe. Rămâne doar de văzut dacă nu cumva vopseaua devenită prea albă este considerată periculoasă în anumite situații, spre exemplu, orbind conducătorii auto care trec pe lângă clădirile proaspăt vopsite.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult