Cel mai interesant EV al momentului e ieftin și primește baterii noi în 3 minute

03.09.2021
Cel mai interesant EV al momentului e ieftin și primește baterii noi în 3 minute

Trăim o adevărată revoluție în domeniul EV (vehiculelor electrice), iar proiecte noi și inovatoare apar aproape săptămânal. O companie canadiană a lansat un automobil care minează criptomonede atunci când stă parcat, iar BMW a anunțat o platformă EV în mare parte reciclabilă.

Acum, o mică firmă germană vine cu un proiect îndrăzneț. ACM (Adaptive City Mobility) a anunțat City One, un mic vehicul electric de oraș construit după principiul japonez Kei – mașină de mici dimensiuni și înaltă, de tip cutie, pentru maximizarea spațiului interior. Mașina are o lungime de 3,6 metri.

Ce atrage atenția la City One este faptul că o parte din baterii pot fi schimbate cu unele încărcate complet, în doar trei minute. Principiul este folosit deja de companiile chineze, precum Nio. Însă mașina germană poate transporta un set de baterii de rezervă pe plafon. Clienții care nu doresc acest „portbagaj” exterior pot opta să nu îl aibă.

Un EV cu baterii interschimbabile

Mașina are o baterie fixă în podea, dar și patru sloturi pentru module de baterii de 2,5 kWh, sub portbagajul din spate. Aceste patru baterii adaugă, la temperaturi normale, o autonomie de 120 km. Bateria principală oferă și ea o autonomie maximă de 240 km.

În spate există chiar și un ecran e-ink pe care pot fi afișate diverse mesaje. Această caracteristică va fi utilă pentru firmele de livrări sau pentru cele care oferă servicii de taximetrie sau ride-sharing.

City One va costa între 12.000 și 18.000 de dolari în funcție de dotări. Mașina va fi vândută în unele state europene, în Asia și Africa. Modelul va fi prezentat oficial la târgul auto IAA Mobility din Munchen, săptămâna viitoare.

Cererea pentru mașini electrice mici, de oraș, este mare. În China, cel mai popular model de automobil electric este Hongguang MINI EV, care costă 4.800 de dolari și are cu autonomie de 120 – 170 km în funcție de pachetul de baterii ales de client.

În aceste condiții, companiile japoneze Mitsubishi și Nissan au bătut palma pentru a dezvolta un mini-EV, cu autonomie mai mică de 200 km.

Sursa: ACM

CITEȘTE ȘI:

Un vehicul electric își va ajuta proprietarii să câștige sute de dolari pe lună din criptomonede

eBussy este un vehicul electric modular cu motor de doar 20 CP, dar cu un cuplu imens

Cândva ridiculizate, mașinile pe trei roți revin în forță, în versiuni electrice

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult