Care sunt diferențele între noile variante de cabluri USB-C 2.1, cu alimentare la 240W

04.05.2022
Care sunt diferențele între noile variante de cabluri USB-C 2.1, cu alimentare la 240W

USB-C 2.1 este numele noului standard care va permite alimentarea la putere mare a dispozitivelor prin intermediul acestei mufe universale. Chiar dacă încă nu au apărut nici încărcătoare de putere mare pe USB-C și nici dispozitive compatibile, au apărut deja informații despre primele cabluri de acest gen, produse de Club3D. Acestea încă nu sunt disponibile pe piață, însă servesc drept exemplu de ceea ce putem să așteptăm de la standardul USB-C 2.1 în viitor. Practic, vor exista trei tipuri de cabluri compatibile cu încărcare de până la 240W, cu diverse praguri de performanță atunci când vine vorba despre viteza de transfer.

Club3D a listat trei versiuni de cabluri USB-C 2.1 cu încărcare la 240W. Acestea sunt diferențiate, în primul rând, prin simbolul USB-C alăturat, care specifică astfel nivelul de performanță pentru transferul de date. La capitolul transfer de energie, toate sunt egale, putând să asigure încărcare la 240W.

Club3D oferă detalii despre primele cabluri USB-C 2.1

Primul model Club3D este CAC-1573, acesta are doar simbolul 240W și poate oferi transfer de energie până la 48V/5A prin USB Power Delivery. Cablul este bidirecțional, deci poate transfera energie în ambele direcții, iar transferul de date se face la viteză de 480 Mbps. Acest lucru înseamnă că poate oferi transferuri doar la viteză USB 2.0, fiind mai degrabă un cablu de alimentare decât unul universal care să asigure conectarea unui laptop la monitor și conectarea la accesorii de performanță înaltă. Cablul are o lungime de 2 metri, ceea ce sugerează că nu vor exista cabluri de acest gen de lungimi foarte mari.

Modelul de medie, CAC-1575, vine cu simbolul USB care indică transfer de energie la 240W și transfer de date la 20 Gbps. Club3D listează acest cablu drept unul de tip USB4 Gen2x2, noua denumire pentru cablurile USB 3.2 Gen2x2 din trecut. În timp ce transferul de energie este similar cu modelul de bază, la capitolul transfer de date, cei 20 Gbps pot asigura fie transferuri de date la această viteză pentru copiere de fișiere de pe o unitate de stocare externă, sau poate servi drept cablu video către un monitor cu rezoluție de maximum 4K la 60 Hz. Desigur, acest cablu este compatibil EPR (Extended Power Range), adică poate oferi atât alimentare, cât și transfer de date sau conectare la un monitor prin aceeași conexiune.

Club3D-USB-C-21-240W

În cele din urmă, modelul CAC-1576 este un cablu cu viteză mare de transfer. Acesta este listat drept un cablu USB4 Gen3x2, adică vine cu o viteză de transfer dublă, la 40 Gbps. Acesta este însă mai scurt decât celelalte modele, la 1 metru. Lățimea de bandă dublă permite atât transferuri mai rapide, la viteză USB 4, cât și posibilitatea de a afișa semnal video la rezoluție 8K la 60 Hz, sau 4K la 120 Hz.

Încă nu există prețuri pentru aceste cabluri, însă ne așteptăm ca toate companiile care produc astfel de cabluri să ofere modele similare, cu diverse praguri de viteză de transfer, dar cu posibilitatea de a alimenta la putere mare. Cu puțin noroc, în următorul an vom vedea atât laptop-uri de performanță înaltă, cât și monitoare care permit alimentare prin USB-C cu ajutorul cablurilor de tip USB-C 2.1, fiind astfel mai aproape de o realitate în care avem un singur conector de alimentare pentru toate dispozitivele electronice.

sursa: Android Police

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult