Abonamentele Netflix și pentru alte servicii de streaming s-ar putea scumpi în Europa

24.05.2022
Abonamentele Netflix și pentru alte servicii de streaming s-ar putea scumpi în Europa

Netflix și alte servicii de streaming, precum Amazon și Disney, vor fi taxate în Danemarca cu 6% din veniturile obținute. Măsura este justificată prin nevoia de a sprijini producția TV locală și ar putea fi preluată în alte țări din spațiul comunitar.

Decizia vine în contextul în care guvernele europene încearcă să extinde măsurile luate deja pentru sprijinirea site-urilor de știri care sunt preluate de Google și alte servicii de conținut din afara UE, vizând inclusiv susținerea financiară a televiziunilor locale, tot mai afectate de înrăutățirea condițiilor economice, dar mai ales de exodul spectatorilor către serviciile de streaming online.

“Danemarca trebuie să meargă cât mai departe posibil în furnizarea de servicii publice bune copiilor și tinerilor, care pot servi ca o alternativă reală la platformele giganților tehnologici și la conținutul străin”, a transmis Ministerul danez al Culturii. Oficialii guvernamentali mai consideră și că “peisajul media fragmentat în urma intrării serviciilor globale de streaming poate provoca probleme pentru coeziunea și dialogul democratic din ţara noastră”.

Măsura, apărută ca o inițiativă de subvenționare mascată a televiziunilor în format clasic, pare să ignore faptul că serviciile specializate pe streaming de filme și alte forme de conținut premium nu se află în competiție directă cu televiziunile obișnuite, cele din urmă având un cu totul alt model de monetizare și specific de conținut. Cu toate acestea, inițiativa ușor de pus în practică și cu beneficii evidente între factorul politic și televiziunile astfel subvenționate pare că va fi rapid acceptată și în alte țări europene. Guvernele din Elveția și Portugalia chiar au deja implementate politici similare, iar autoritățile din Spania au anunțat că urmează să introducă de asemenea o taxă în viitorul apropiat.

Interesant este că serviciile de streaming din SUA au realizat deja mai multe producții în Danemarca, aparent, cu scopul de susține televiziunile locale și, eventual, câștiga simpatia autorităților. Recent, Netflix a colaborat cu radiodifuzorul danez DR pentru a produce cel de-al patrulea sezon al serialului „Borgen”, care a fost difuzat anul acesta.

Deși, noi scumpiri ale abonamentelor unor servicii precum Netflix nu au fost anunțate deocamdată, este bine cunoscut faptul că serviciile pentru streaming de conținut își desfășoară activitățile într-un mediu foarte competitiv, în care marjele de profit deseori sunt la limita profitabilității. Altfel spus, putem fi siguri că jucătorii din industrie nevoiți să suportă noua taxă de 6% pe veniturile realizate o vor transmite mai devreme sau mai târziu către consumatorii finali.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult