Ce sunt Shahed 136, dronele kamikaze cu care Rusia atacă civili în Ucraina

18.10.2022
Ce sunt Shahed 136, dronele kamikaze cu care Rusia atacă civili în Ucraina
Foto: Wikipedia

Rusia a cumpărat de la Iran sute de drone, deoarece nu mai este capabilă să producă pe plan intern în număr mare astfel de aeronave din cauza sancțiunilor vestice. Printre acestea se numără și modele kamikaze, care au fost folosite recent în atacurile asupra centrului capitalei Kiev.

Modelele respective se numesc Shahed 136 („Shahed” înseamnă „martir” în persană) și au fost gândite să fie de unică folosință. Acestea sunt echivalentul, de calitate mult mai slabă, al dronelor americane Switchblade, folosite de ucraineni.

Vehiculele produse în Iran de compania HESA sunt mai degrabă rachete de croazieră decât aeronave. Înainte de a fi trimise împotriva unei ținte, dronele pot sta mai multe ore în aer. Shahed 136 este propulsată de o elice și atinge o viteză maximă de 185 km/h. De obicei sunt lansate mai multe unități deodată (minim cinci) pentru a fi mai greu de oprit atacul.

Distrugerile provocate de o dronă kamikaze în Kiev pe 17 octombrie. (Foto: Profimedia Images)

Tehnologia folosită de aceste drone sinucigașe nu este foarte avansată. Multe dintre ele sunt echipate cu sisteme GPS care pot fi găsite inclusiv pe platforma Alibaba.

Ca orice dronă, Shahed 136 este greu de interceptat de sistemele anti-aeriene convenționale. Totuși, Ucraina a început să primească de la Germania sisteme IRIS-T SLM, foarte eficiente împotriva acestor amenințări.

Kievul susține că a distrus deja zeci de drone Shahed 136.

Shahed 136 – caracteristici principale:

Greutate: 200 kg
Lungime: 3,5 metri
Anvergură aripi: 2,5 metri
Greutatea explozibilului transportat: 40 kg
Motor: cu ardere internă
Viteză maximă: 185 km/h

Dronele cumpărate de Rusia din Iran au numeroase probleme tehnice, potrivit unor surse din administrația Biden. În afară de Ucraina, modelul Shahed 136 a mai fost folosit în războiul civil care are loc în Yemen.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult