Ce caracteristici au cele mai noi smartphone-uri din Coreea de Nord, în ce rețele funcționează și ce aplicații oferă

24.10.2022
Ce caracteristici au cele mai noi smartphone-uri din Coreea de Nord, în ce rețele funcționează și ce aplicații oferă
Jindallae 6

În Coreea de Nord sunt produse destul de multe modele de telefoane inteligente, iar majoritatea sunt clone ale unor dispozitive din China sau realizate de companii celebre de pe piața vestică, precum Apple sau Samsung. Aceste dispozitive nu au, însă, acces la marile magazine virtuale de aplicații, precum Google Play sau App Gallery, ci vin cu conținut preinstalat.

De exemplu, modelul Kiltongmu, o clonă de Samsung Galaxy Note 8, a fost livrat cu 30 de dicționare, programe și aplicații de divertisment preinstalate. Alte modele includ clone ale unor jocuri precum Angry Birds, potrivit raportului Project Reveal al organizației Lumen.

Toate aceste dispozitive sunt monitorizate temeinic de autorități, pentru ca utilizatorii să nu acceseze conținut interzis.

Printre modelele recente de smartphone-uri lansate în Coreea de Nord se numără Jindallae 6, care a debutat pe piață în 2020. Dispozitivul folosește un chipset octa-core MediaTek MT6771 (12 nm), are display cu diagonala de 6,2” (rezoluție de 2.246 x 1.080 pixeli), 6 GB memorie RAM și capacitate de stocare internă de 64 GB. Nu există suport pentru carduri externe deoarece aceste dispozitive sunt în mare parte interzise, fiind folosite pentru importul de conținut ilegal în statul comunist.

Telefonul dispune de cameră principală de 16 MP, frontală de 8 MP și are baterie cu capacitate de 3.550 mAh. Sistemul de operare al acestui model este bazat pe Android 8.1.

Un „internet” propriu și rețele 3G

Jindallae 6 are caracteristici mai mult decât decente pentru conținutul pe care îl poate rula sau accesa un utilizator din statul condus de Kim Jong-un. Cetățenii din Coreea de Nord nu au acces la internetul obișnuit, ci la Kwangmyong (trad. – „Strălucitor”), un fel de intranet în care statul oferă acces controlat la câteva site-uri și pagini în care conținutul este ales cu grijă. Utilizatorii pot vizita o rețea de socializare rudimentară, dar și site-uri de știință, călătorie, sport, știri și gătit.

Un alt smartphone recent este Jindallae 7, care rulează Android 9, are display de 6,3” (rezoluție de 2.340 x 1.080 pixeli), cameră pricipală de 16 MP (frontală de 2 MP) și acumulator de 5.200 mAh.

Cea mai mare rețea mobilă din Coreea de Nord este Koryolink, o companie mixtă înființată în 2008 de Ministerul Poștelor și Comunicațiilor de la Phenian în parteneriat cu operatorul egiptean Orascom. Între cei doi parteneri au existat dispute, dar se pare că egiptenii sunt încă implicați în proiect. Aceasta oferă conectivitate 3G și are, potrivit estimărilor, 6 milioane de utilizatori.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult