Motorola Moto G42 review: smartphone de buget cu ecran OLED și autonomie bună

31.10.2022
Motorola Moto G42 review: smartphone de buget cu ecran OLED și autonomie bună

Motorola a plusat în ultima perioadă pe smartphone-uri din gama mid-range superioară și chiar pe modele flagship, însă asta nu înseamnă că a uitat de modelele entry și mid-range, unde se vând cele mai multe telefoane. Modelul Moto G42 este unul dintre aceste dispozitive considerate „ieftine”, dar care ascunde mai multe surprize decât te-ai aștepta de la un smartphone din categoria sa.

Moto G42 oferă un design similar cu alte modele din gama Motorola

Motorola a creat o adevărată identitate vizuală pentru telefoanele sale, indiferent din ce categorie fac parte. Astfel, Moto G42 nu sare departe de design-ul altor telefoane Moto G, diferențele fiind în dimensiuni și materialele folosite. Fiind un telefon de sub 1.000 de lei, nu mă așteptam la materiale premium, însă Motorola a reușit să creeze un telefon plăcut atât din punct de vedere estetic, cât și tactil.

Motorola Moto G42 back handheld

Plasticul este omniprezent, singurul element diferit fiind panelul de sticlă care acoperă ecranul. Marginile, butoanele și capacul de pe spate sunt realizate din plastic, ceea ce asigură și greutatea redusă a telefonului. Spre diferență de telefoanele din sticlă și metal, acesta nu este rece la atingere. Capacul de pe spate este decorat în culori inspirate de cele ale oceanului, cu un bleumarin predominant și nuanțe de verde în reflexiile luminii. Deși textura capacului este mată, capacul strânge totuși ceva amprente.

Mi s-a părut interesant însă faptul că Moto G42 vine cu elemente pe care telefoanele considerate premium, inclusiv cele de la Motorola, nu le mai au. Este vorba în primul rând despre senzor de amprentă în butonul Power, foarte bine poziționat și o soluție mai comodă decât senzorul integrat în ecran, cât și despre un jack de căști în partea de sus, pe lângă port-ul USB-C din partea de jos.

Motorola Moto G42 charger

Iar în pachet sunt incluse atât o husă de silicon, care vine deja aplicată din fabrică, cât și un încărcător de 20W.

Ecranul OLED țintește peste zona de buget

În zona de preț de sub 1.000 de lei, telefoanele au în general ecrane de calitate slabă. Majoritatea sunt LCD-uri cu rezoluție HD, însă Motorola încearcă să ofere ceva mai bun. Moto G42 vine cu un ecran OLED cu diagonală de 6,4” și rezoluție Full HD, ceva ce până nu de mult era considerat un ecran de mid-range, ba chiar spre zona premium. Desigur, nu ne putem aștepta la frecvență ridicată în acest preț, dar nici nu putem să ne plângem de 60 Hz. De altfel, iPhone 14, telefon care este disponibil la 1.000 de euro, tot un ecran în zona Full HD la 60 Hz folosește.

Motorola Moto G42 screen bottom

Desigur, panelul folosit pe Moto G42 nu oferă redare pentru conținut HDR și nici nu pare să fie calibrat profesional pentru culori 100% naturale, însă nici nu este gândit pentru aceste cazuri de utilizare. Pentru filme, fotografii pe social media și jocuri video, acesta va fi de ajuns, în timp ce luminozitatea este peste ceea ce mă așteptam de la un telefon așa ieftin. Dacă apreciați culorile puternice, negrul absolut și contrastul infinit asigurat de un panel OLED, acest model nu va dezamăgi.

Performanța lui Moto G42 este în limitele așteptărilor pentru hardware-ul oferit

Am observat că Motorola a încercat să creeze un telefon cu adevărat echilibrat în limitele prețului. Dacă pe partea de design și ecran, totul a fost în grafic, mă așteptam ca măcar performanța să aibă de suferit. Cu un Snapdragon 680 la bord, nu poți avea așteptări că totul se va porni instant sau că jocurile vor rula la setări înalte pe acest telefon. Există o senzație că anumite lucruri ar trebui să se miște mai fluid, sau să se încarce mai repede, dar asta observi doar dacă vii de la un telefon mai performant. Moto G42 se comportă în limitele segmentului de piață din care face parte, iar asta îi asigură un avantaj neașteptat: nu se supraîncălzește.

Chiar și în testele de performanță, Moto G42 a rămas rece la atingere, ceea ce sugerează că performanța mid-range pe care o oferă este susținută pe tot parcursul utilizării. Acest lucru înseamnă că avem de a face și cu un consum redus de energie, ceea ce îi va bucura pe cei care își doresc un telefon cu autonomie ridicată.

Benchmarks

  • AnTuTu – 242.658
  • GeekBench – Single-Core: 377 / Multi-Core: 1.560
  • 3DMark Wild Life – 451
  • 3DMark Wild Life Stress Test – Best Loop: 450 / Lowest Loop: 449 / Stability: 99,8%
  • PCMark – 5.869

Autonomia este un punct forte al acestui model

Pe parcursul testelor, am observat că unul dintre avantajele majore ale acestui telefon este autonomia. Cu o baterie de 5.000 mAh și un hardware care să nu o „streseze” prea tare, Motorola Moto G42 poate fi folosit cu o singură încărcare două zile sau chiar mai mult, la o utilizare medie. Motorola a demonstrat și în trecut că poate să realizeze telefoane mid-range eficiente din punct de vedere energetic, iar Moto G42 continuă tradiția. Îmi amintesc cu plăcere de Moto G7 Power de acum câțiva ani, care funcționa lejer câte trei zile cu o baterie încărcată complet.

Motorola Moto G42 bottom

Dezavantajul ar fi faptul că bateria se încarcă la doar 18W, chiar dacă telefonul este livrat cu un încărcător de 20W. Astfel, poți aștepta spre două ore pentru o încărcare completă a acumulatorului.

Experiența software de pe Moto G42 nu diferă față de cea de pe modele mai scumpe

La capitolul software, Moto G42 se prezintă într-o manieră similară cu celelalte telefoane Motorola din ultima perioadă. Avem de a face cu un Android „curățel”, apropiat de cel de la Google, cu mici personalizări ale brandului american pe alocuri. Chiar dacă este un telefon ieftin, acesta vine echipat cu Android 12 din fabrică și, cel mai probabil, va primi măcar un update major de sistem, la Android 13. Nu este clar dacă Motorola va oferi doi ani de update-uri pe modelele Moto G atât de ieftine.

Motorola Moto G42 front

Singurul lucru care lipsește de pe Moto G42 este Ready For, interfața desktop de la Motorola pentru telefoanele sale. Probabil că această decizie a fost luată din cauza procesorului.

Motorola folosește senzori de amprentă de calitate și oferă sunet stereo chiar și pe modele ieftine

Am menționat anterior senzorul de amprentă poziționat în butonul Power. Acesta este unul dintre cele de calitate, care deblochează foarte rapid telefonul și recunoaște degetul fără să dea prea multe rateuri. Am avut de-a lungul timpului și experiențe negative cu astfel de senzori, dar Moto G42 nu mi-a dat bătăi de cap la acest capitol.

Motorola Moto G42 buttons

Pentru un telefon ieftin, am fost plăcut surprins de faptul că acesta dispune de un sistem audio stereo. Mai mult, parteneriatul Motorola cu Dolby este extins și la modele ieftine, acesta fiind echipat și cu redare în format Dolby Atmos pentru difuzoare și căști. Calitatea sunetului este clar una de „medie”, dar volumul este puternic, și suna oricum mai bine decât sunetul dintr-un singur difuzor mono.

Moto G42 are trei camere foto și toate sunt „active”

Telefoanele în ultimii ani au devenit mai degrabă camere foto cu internet, iar acest lucru înseamnă că, în general, cumpărătorii de telefoane sunt foarte interesați de capabilitățile de captură foto și video ale acestor dispozitive. Desigur, performanța este la nivelul bugetului pe care îl ai la dispoziție, iar Moto G42 oferă o cameră decentă, bine încadrată în zona sa de preț.

Motorola Moto G42 camera

Telefonul este echipat cu trei camere pe partea din spate, toate având funcții clar definite. Avem o cameră principală de 50 megapixeli, o cameră ultrawide de 8 megapixeli și un senzor extra pentru fotografii macro de 2 megapixeli. Filmarea este limitată la 1080p la 30 de cadre pe secundă, probabil din cauza procesorului de imagine integrat în chipset, nu pentru că n-ar fi capabili senzorii de mai mult.

Calitatea fotografiilor este decentă pe timp de zi, în special datorită funcțiilor de procesare extra. Camera principală primește procesare HDR, care echilibrează lumina captată în cadre, pentru a avea detalii atât în umbre, cât și în zonele luminoase. Cu toate acestea, există cadre în care cerul iese cam „ars”. Se pare că algoritmii Motorola pun accent pe detalii în centrul imaginii și nu țin obligatoriu cont dacă cerul devine prea alb la procesare din cauza asta. Fotografiile realizate pe camera ultra wide sunt și ele decente, dar se vede că performanța este mai limitată față de camera principală. Zonele cu umbre au mai puține detalii, probabil și din cauza rezoluției scăzute, iar zonele luminoase sunt „arse” în mai multe cazuri.

Foto zi

Camera macro este prezentă și poate fi accesată din meniul standard de fotografii, iar calitatea este la nivelul așteptat pentru o cameră cu rezoluție limitată. Este necesară multă lumină, de preferat naturală, pentru a surprinde detalii bune în fotografiile macro.

În lumină slabă, Motorola a luat decizia corectă și a permis doar camerei principale să capteze în modul Night Vision. Pe de-o parte, captura este destul de rapidă, iar procesarea tot cam așa, fiind necesare 2-3 secunde după realizarea imaginii pentru a vedea rezultatul final în galerie. Pe de altă parte, este clar că vorbim despre un telefon de buget, iar capabilitățile sale de procesare în mod nocturn sunt bune, dar nu de nivel flagship.

Foto noapte

În acest mod, camera surprinde detalii și culori destul de bune, însă zgomotul de imagine este omniprezent. Un procesor mai puternic ar fi putut reduce acest efect. Chiar și așa, la rezoluțiile la care sunt publicate fotografiile pe rețele de socializare, în special în zona „story”, zgomotul nu va fi atât de evident.

Concluzii

După ce am petrecut cam o săptmână cu Moto G42 consider că acesta poate fi un model foarte atrăgător pentru cei care au bugete limitate și vor să primească „cât mai mult telefon” de banii respectivi. Probabil cea mai mare diferență o face ecranul OLED, însă și autonomia este un punct forte al acestui model. Alte avantaje ale modelului Motorola ar fi software-ul cu personalizări minime, camera decentă și faptul că oferă difuzoare stereo în această gamă de preț. Telefonul se găsește deja la prețuri de sub 1.000 de lei, iar în perioada reducerilor, prețul ar pute coborî și mai mult, ceea ce îl va face, cu siguranță, și mai atrăgător.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult