Huawei infirmă zvonurile: procesoarele Kirin nu vor reveni în 2023

08.11.2022
Huawei infirmă zvonurile: procesoarele Kirin nu vor reveni în 2023

Existau zvonuri despre întoarcerea procesoarelor Kirin pe piață, produse de divizia HiSilicon de la Huawei, însă compania a infirmat aceste informații în mod public. În urma sancțiunilor SUA, Huawei nu mai poate produce procesoare folosind procese de fabricație moderne, care folosesc tehnologii americane și nici modem-uri 5G pentru smartphone-uri. Astfel, telefoanele sale sunt acum echipate cu procesoare cumpărate de la Qualcomm, o companie americană.

În ciuda zvonurilor, Huawei nu va putea relua producția de procesoare Kirin

Reprezentanți Huawei din China au declarat public că nu pot produce procesoare Kirin, iar acestea nu vor mai fi folosite în produse viitoare, atât timp cât sancțiunile SUA sunt în efect. Astfel, ceea ce mai vedem pe piață în prezent sunt stocuri mai vechi de Kirin 710A pe care compania le mai integrează în telefoane din gamele inferioare. Se pare că și stocul pentru seria de procesoare Kirin 9000 s-a cam epuizat, întrucât toate modelele flagship din ultimii ani au fost echipate exclusiv cu procesoare de la Qualcomm.

Pentru a putea produce procesoare Kirin din nou, Huawei ar trebui fie să găsească o fabrică care poate produce procesoare pe un proces de fabricație modern, precum 7, 5 sau 4nm, dar care să nu facă asta folosind tehnologie americană. Acest lucru este momentan imposibil, întrucât tehnologiile dezvoltate de companii americane stau la baza acestor tipuri de echipamente.

Recent, SMIC, cel mai mare producător de cipuri din China, a dezvoltat un procesor pe 7nm folosind tehnologie proprietară, însă acesta nu includea anumite componente complexe pentru a-l putea folosi pentru producția de procesoare de PC sau telefoane. Acela era însă construit special pentru a fi folosit în dispozitive dedicate pentru mining de criptomonede.

Dacă SMIC va reuși să treacă peste limitările din prezent, Huawei ar putea cumva reveni la producția de procesoare în fabrici chinezești. Până atunci însă, compania renunță la gama de procesoare Kirin.

sursa: GSM Arena

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult