Kit Kingston Fury Beast DDR5 32 GB-5600CL36: memorii compatibile cu EXPO de la AMD

15.12.2022
Kit Kingston Fury Beast DDR5 32 GB-5600CL36: memorii compatibile cu EXPO de la AMD

Memoria DDR5 pentru PC-uri este deja pe piață de mai bine de un an, iar de curând, și AMD a primit suport pentru aceasta prin intermediul trecerii la platforma AM5. Odată cu lansarea noilor procesoare Ryzen 7000, AMD a introdus și EXPO (EXtended Profiles for Overclocking), propriul sistem de overclocking rapid pentru memorii, care concurează acum în piață cu deja „bătrânul” XMP (eXtreme Memory Profile) de la Intel. Am testat anul trecut kit-ul Fury Beast DDR5, odată cu lansarea procesoarelor Alder Lake, iar anul acesta, Kingston oferă acest kit și într-o versiune certificată EXPO, cu compatibilitate completă cu noile chipset-uri AMD pentru platforma AM5.

Kinston Fury Beast păstrează design-ul simplu

Noile memorii de la Kingston sunt în aproape identice cu Fury Beast de anul trecut din punct de vedere al design-ului. Vorbim despre memorii cu răcire pasivă, având radiatoare de culoare neagră pe ambele părți. Am apreciat lipsa LED-urilor RGB de pe acest kit, însă Kingston face și variante cu luminițe, pentru cei care își doresc un computer mai luminos.

Kingston Fury Beast X

Dacă nu ar exista badge-ul EXPO pe blister-ul în care aceste memorii sunt livrate, nici nu ai ști că este vorba despre o versiune nouă, iar cei care au deja memoriile din generația precedentă, care integrează doar profiluri XMP nu pierd nimic dacă nu fac upgrade la cele noi.

Profilurile EXPO sunt marea noutate

Singura diferență notabilă între cele două generații de memorii DDR5 Kingston Fury Beast este prezența a două tipuri de profiluri de overclocking. Acestea nu sunt memorii dedicate platformei AMD AM5, ci sunt compatibile cu ambele tipuri de procesoare. Pe de-o parte, vechile profiluri XMP de la Intel sunt încă integrate, iar pe de altă parte, poți apela la profiluri EXPO, dacă folosești o plaformă AMD.

Kingston Fury Beast EXPO

Din câte am observat, în BIOS-ul plăcii de bază cu chipset AMD apar ambele seturi de profiluri și poți selecta ori XMP, ori EXPO, fără probleme. De altfel, cele două profiluri par a fi identice, atât din punct de vedere al frecvenței și latențelor, cât și din punct de vedere al voltajului. Practic profilurile XMP 1 și 2 sunt echivalente cu EXPO 1 și 2.

Totuși, acest lucru este momentan valabil pentru debutul acestor profiluri. Există posibilitatea ca, în timp, producătorii de memorii să găsească metode prin care să optimizeze mai bine latențele și frecvențele pentru fiecare tip de procesor, iar aceste profiluri ar putea fi astfel diferite. Momentan însă, fie că alegi XMP sau EXPO, atât pe AMD, cât și pe Intel, nu vei observa diferențe notabile în configurare.

Aceste profiluri ar putea însă deschide și calea către parteneriate între Intel sau AMD cu diverși producători de memorii, care să ofere profiluri optimizate doar pe o singură platformă, nu și pe cealaltă. Asta nu ar însemna însă că nu ai putea configura manual memoriile, însă ai avea un avantaj pe platforma „favorizată”. Să sperăm că nu se va ajunge în acel punct, însă.

Memoriile Kingston Fury Beast

Kit-ul Fury Beast pe care l-am primit la test este puțin mai lent decât cel de anul trecut pe care l-am testat. Acela oferea o frecvență de 6.000 MT/s, în timp ce acesta oferă „doar” 5.600 MT/s. Este important de menționat însă că memoriile DDR4 din trecut rareori atingeau 5.000 MT/s și doar în variante de overclocking extrem. De altfel, pe platforme AMD, acestea nu prea ofereau mari îmbunătățiri de performanță peste 3.600 MT/s, întrucât frecvența memoriilor începea să depășească frecvența Infinity Fabric. În acel caz, procesoarele treceau la un raport de 2:1 și adăuga latență în plus dacă nu puteai găsi o frecvență stabilă pentru memorii care să fie multiplu al celei din Infinity Fabric. Pentru utilizatorul de rând, nu merita în general efortul.

Kingston Fury Beast kit

Acum însă, memoriile DDR5 au frecvență de bază de 4.800 MT/s, iar urcarea la 5.200 sau 5.600 MT/s se face printr-un singur click din BIOS pentru activarea profilurilor EXPO. Am găsit însă niște bug-uri care încă nu sunt rezolvate în BIOS, în legătură cu funcțiile EXPO Low Latency și EXPO High Bandwidth. În timp ce sistemul testat, bazat pe Ryzen 7 7700X și placă de bază cu chipset X670 a pornit fără probleme cu High Bandwidth activat și cu un profil EXPO activ, acesta nu a vrut sub nicio formă să accepte și modul „Low Latency”. Mi-am amintit de vremurile în care Ryzen tocmai debuta pe piață, iar multe module de memorie DDR4 aveau probleme pe noua platformă. Probabil că în urma unor actualizări, și acestea vor fi rezolvate.

Performanță

Ce am putut să observ față de testele anterioare, unde am folosit un procesor Intel Core i7-12700K, este că DDR5 pe platforma AM5 funcționează la viteze mai mici la citire, dar scrie la fel sau chiar mai rapid. Desigur, memoriile testate acum sunt ceva mai lente, având frecvență cu 400 MT/s mai mică, dar diferența de performanță este mult mai mare, procentual, iar viteza de citire este cam la fel la toate frecvențele, sugerând o limitare undeva. Astfel, AMD pare că nu folosește la fel de eficient memoriile DDR5 momentan. Și aceste neajunsuri ar putea fi rezolvate în timp cu actualizări de BIOS, însă rămâne de văzut dacă platforma AM5 și chipset-ul X670 permit îmbunătățiri la acest capitol.

Benchmark AIDA64

Read Write Copy

Latency

Diferențele între 4.800, 5.200 și 5.600 MT/s nu sunt atât de mari, însă cu siguranță aplicațiile și jocurile care folosesc multă memorie, în special cele care încarcă constant obiecte, precum cele de tip open world, vor beneficia de pe urma frecvențelor înalte și latențelor scăzute.

Concluzii

Suntem încă în prima generație de memorii DDR5, iar frecvențele promise de producători, care pot atinge 8.000 sau chiar 10.000 MT/s sunt încă departe. Chiar și așa însă, aportul de performanță ar putea fi semnificativ, atât timp cât aplicațiile știu să beneficieze de pe urma avantajelor noilor memorii. Singura problemă momentan este cea a prețului. DDR5 a mai scăzut în preț în ultimul an, însă tot vine cu un „premium” de 50% față de memorii DDR4 echivalente.

În timp ce Intel oferă în continuare opțiunea de upgrade la Core 12th sau 13th gen chiar și cu memorii DDR4, AMD a făcut trecerea direct la DDR5 pe platforma AM5. Astfel, dacă vrei neapărat un procesor Ryzen din seria 7000 pe noul tău sistem, asigură-te că iei un kit compatibil cu EXPO, modelele Kinston Fury lansate în ultima perioadă beneficiind de această certificare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult