AMD Ryzen 7 7700X: primul contact cu platforma AM5

14.12.2022
AMD Ryzen 7 7700X: primul contact cu platforma AM5

AMD a lansat anul acesta noua sa platformă hardware pentru PC, AM4, și câteva procesoare pentru aceasta. Până acum nu am avut ocazia să testăm noul hardware, însă recent am primit la test un computer echipat cu noul procesor Ryzen 7 7700X, varianta mid-high în oferta din prezent AMD, alături de o placă de bază de top: AORUS ELITE AX, bazată pe cel mai nou chipset AMD, X670.

Sistemul de test

Sistemul testat a venit asamblat într-o carcasă NZXT H7, alături de o sursă NZXT de 850W și un cooler NZXT Kraken Z73 de culoare albă. Inițial, sistemul a fost configurat cu un singur modul de memorie Crucial DDR5-4800 cu capacitate de 32 GB, dar am înlocuit pentru testare aceste memorii cu noile Kingston Fury Renegade, kit de 32 GB (2 x 16 GB), la 5.600 MT/s, și unul dintre primele kit-uri compatibile cu EXPO, noul standard de configurare al memoriilor pentru platformele AMD.

EXPO este echivalentul profilurilor XMP de la Intel, pe care și AMD le folosea anterior. Acum însă, în BIOS, apar ambele. Practic, poți folosi aceste memorii fie pe un sistem Intel, fie AMD, întrucât integrează ambele tipuri de profiluri de overclocking. Pentru testare am ales profilul EXPO 1, care oferea viteza maximă pentru acest kit. Există și EXPO 2 la 5.200 MT/s, dar și posibilitatea de a lăsa memoriile la frecvența de bază, de 4.800 MT/s.

Ryzen 7 7700X sistem

În cele din urmă, configurația este completată de un SSD Crucial P3 Plus de 500 GB, un SSD foarte bun pentru a găzdui Windows 11 și de o placă video Sapphire Radeon RX 6750 XT,  un model mid-high, care se potrivește perfect cu acest procesor. Având în vedere că noua serie Radeon 7000, abia lansată oferă momentan doar variante high-end, aceasta este unul dintre cele mai potrivite plăci video AMD în raportul preț/performanță din prezent. Mai mult, faptul că vor fi lansate noi modele din seria 7000 în curând, sugerează că prețurile pentru seria 6000 vor scădea.

Platforma AM5

Platforma AM5 de la AMD înlocuiește vechiul AM4 și aduce câteva schimbări semnificative. În primul rând, acesta este primul slot de tip LGA pentru o platformă „mainstream” de la AMD. Anterior, doar Threadripper beneficiau de un astfel de design. Acest lucru înseamnă că pinii nu mai sunt pe procesor, ci pe placa de bază, așa cum se întâmplă pe platformele de la Intel de mai bine de 10 ani. Acest lucru permite o densitate mai mare de pini, dar și scade riscul de a strica procesorul în cazul unui accident la instalare sau manevrare.

Ryzen 7 7700X socket

Totuși, în același timp, acest lucru înseamnă că plăcile de bază sunt acum mult mai fragile, slot-ul fiind populat de mulți pini foarte mici. Ideal este să folosiți o protecție pentru slot oricând nu aveți un procesor instalat în el, pentru a evita accidentele. De asemenea, este mai puțin important că strici placa de bază și nu procesorul, întrucât plăcile de bază moderne sunt acum cam la fel de scumpe precum procesoarele.

AM5 vine însă și cu două premiere pentru AMD. În primul rând, suportul pentru memorii DDR5, așa cum am amintit anterior. AM4 nu a primit o revizie cu DDR5, iar trecerea la AM5 înseamnă o schimbare completă a platformei, inclusiv a memoriei. Astfel, upgrade-urile la Ryzen 7000 vor fi mai scumpe. Intel a făcut generația precedentă doar o trecere hibrid, oferind suport pentru ambele standarde de memorie.

AM5 EXPO

De asemenea, AM5 aduce pe AMD suport pentru standardul PCI-Express 5.0, un standard care momentan nu poate fi folosit din lipsă de componente compatibile. Primele SSD-uri sunt așteptate pe piață în următoarele câteva luni. Placa de bază testată oferea un singur slot PCI-E 5.0, cel de deasupra plăcii video, conectat direct la procesor. Cel de sub placa video este PCI-E 4.0, dar este de asemenea conectat direct la procesor. Mai existau două alte slot-uri PCI-E 4.0, conectate la chipset-ul X670.

Cu memoriile sunt încă câteva mici bug-uri care ar trebui rezolvate. Nici pe cel mai recent BIOS pentru AORUS ELITE AX X670 nu am reușit să pornesc cu setarea EXPO Low Latency activată, ci doar cu High Bandwidth. Lucruri similare s-au întâmplat și la lansarea primelor modele Ryzen și platformei X370.

Ryzen 7700X

Procesorul Ryzen 7 7700X este puțin mai performant decât „mezinul” familiei  Zen4, modelul Ryzen 5 7600X, oferind performanță mid-high. Acesta oferă „doar” 8 nuclee și 16 fire de execuție, la fel ca modelele Ryzen 7 din generațiile anterioare, însă vine cu o serie de avantaje. În primul rând, integrează nuclee Zen4, mai performante cu aproximativ 20-30% față de modelele Zen3 anterioare în single core și cam 15% în jocuri.

Ryzen 7 7700X handheld

Apoi, acesta oferă o frecvență de bază similară cu ceea ce ofereau anterior modelele Zen3 în Boost, la 4,5 GHz, cu o frecvență în Boost de până la 5,5 GHz. Cu un consum declarat de 105W, Ryzen 7 7700X pare să fie un procesor bun în special pentru gaming pe un sistem cu un profil de consum mai economic. Modelele Ryzen 9, cu nuclee în plus ajung la TDP de 170W, în comparație. Astfel, Ryzen 7000 promite cu 27% îmbunătățiri în performanță-per-watt.

Performanță

În „viața reală”, se dovedește că noile Ryzen 7000 sunt destul de eficiente din punct de vedere al consumului, cel puțin comparat cu modelele concurente de la Intel, însă acestea nu reușesc să livreze la fel de multă performanță. În aplicații multi-core, variantele Intel pur și simplu au mai multe nuclee, datorită arhitecturii big.LITTLE, cu nuclee de performanță și nuclee eficiente. Totuși, atât timp cât nu rulezi sarcini profesionale multi-core, nu vei observa asta. Testele din CineBench, GeekBench și WinRar demonstrează că Ryzen 7 7700X este un procesor puternic, însă și că nu va sparge niciun record de performanță.

Benchmarks

Cinebench R23

  • Single-Core 1.955
  • Multi-Core 18.802

GeekBench 5

  • Single-Core: 2.211
  • Multi-Core: 14.197

WinRar

  • 39.314 KB/s

PCMark

PCMark

Cu Prime95 pornit, un test extrem care forțează procesorul la maximum, nici măcar răcirea cu radiator de 360mm nu a fost de ajuns. Procesorul a urcat până la 5,5 GHz și un consum de peste 120W, însă a atins rapid temperatura de 100 de grade Celsius. După câteva minute s-a stabilizat pe la 95 de grade și o frecvență de 4,8 GHz. Această frecvență este în continuare mai înaltă decât cea de bază de 4,5 GHz. Toate testele au fost realizate cu Precision Overboost pe modul Auto. Având în vedere temperaturile, se pare că nu este prea mult loc de overclocking manual. Poate o răcire mai performantă, precum un cooler Noctua NH-D15 ar putea susține frecvențele acestui procesor mai bine.

Și pentru că am avut la dispoziție și o placă video potrivită pentru acest procesor, am rulat și niște teste de gaming. Nu am mai avut Radeon RX 6760 XT la test în nicio altă configurație desktop de până acum, așa că am vrut să vedem ce poate să ofere. Placa este recomandată pentru gaming 1080p la framerate-uri înalte sau 1440p pentru cei care vor grafică de top. Am testat doar aceste două rezoluții într-o selecție de jocuri care favorizează atât plăci video AMD, cât și plăci video de la NVIDIA. Multe dintre ele ofereau și suport pentru AMD FSR, alternativa la DLSS de la AMD așa că am testat și cu aceste moduri de afișare pornite, inclusiv cu și fără ray-tracing.

Jocurile au fost configurate pe cele mai înalte profiluri disponibile (Very High/Ultra/Extreme, după caz). Faptul că placa are 12 GB memorie a fost de ajutor în special în titluri precum Watch Dogs Legion, care de obicei depășește limitele plăcilor cu 8 GB cu totul activat. După ce am văzut rezultatele finale, am cam regretat că nu le-am rulat și în 4K, întrucât există potențial de framerate-uri bune chiar și în rezoluții așa înalte. Rainbow 6 Siege este listat separat pentru că rulează la framerate-uri atât de înalte, încât ar fi făcut restul de jocuri să pară că nu ar rula la sute de cadre pe secundă.

Având în vedere că un Radeon RX 6750 XT se vinde în prezent pe la 2.500 lei, adică 500 de euro, performanța este chiar peste limitele pe care le așteptam.

Gaming

3DMark

3DMark

 

Concluzii

Combinația Ryzen 7 7700X și Radeon RX 6750 XT este una care se potrivește multor gameri care își doresc un sistem de medie cu aspirații în zona high-end. Gaming-ul până în rezoluție 1440p nu reprezintă nicio problemă în majoritatea jocurilor, însă performanța cu efecte de ray-tracing este puțin în urma concurenței. Singurul dezavantaj pentru cei care vor să facă upgrade de la Ryzen 3000 sau 5000 este faptul că trebuie să cumpere memorii DDR5, care, momentan nu oferă un aport de performanță major, dar care costă semnificativ mai mult decât memoriile DDR4 de capacitate similară.

Ryzen 7 7700X in socket

Platforma AM5 este însă doar la început de drum. Dacă AMD se va ține de promisiuni, aceasta va fi susținută pentru câteva generații bune de procesoare. În timp, memoriile se vor ieftini, iar PCI-Express 5.0 va fi cu adevărat important, odată cu lansarea noilor SSD-uri și probabil plăcilor video din generația următoare. Momentan, AM5 este o platformă pentru fanii AMD care vor să fie tot timpul la curent cu noile tehnologii, iar ceea ce oferă este performanță clar mai bună decât pe AM4, atât timp cât ești dispus să plătești pentru ea.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult