Kit memorii Kingston Fury Beast 32GB review: memorii DDR5 de viteză înaltă

25.03.2022
Kit memorii Kingston Fury Beast 32GB review: memorii DDR5 de viteză înaltă

Memoriile DDR5 pentru PC-uri desktop sunt pe piață de câteva luni, însă compatibilitatea lor doar cu noile procesoare de la Intel și disponibilitatea limitată, au făcut complicată trecerea la noul standard pentru publicul larg. Până acum, am văzut în teste DDR5 doar pe telefoane și pe câteva laptop-uri high-end, întrucât nu ne-a ajuns pe bancul de teste niciun procesor Intel din generația a 12-a în format desktop. Astfel, primul kit de memorii DDR5 pe care apucăm să îl testăm la Go4it este Kingston Fury Beast, un kit de memorii de 32 GB dual channel (16+16 GB), cu frecvență de 6.000 MT/s, alături de un sistem de top.

Kingston Fury Beast păstrează design-ul modelului Renegade

La fel ca în cazul memoriilor Kingston Fury Renegade DDR4 (review), memoriile Beast nu sunt unele din gama „bling bling”. Acestea nu sunt decorate nici cu prea multe elemente grafice, nici cu LED-uri RGB. Ba chiar este vorba despre un kit de memorii destul de compact, care ar putea fi potrivit pentru mai multe tipuri de configurații, în special cele în care spațiul intern este important.

Kingston Fury Beast DDR5 X

Memoriile sunt acoperite pe ambele părți de un radiator de culoare neagră, care asigură răcire pentru cipurile de memorii. Totuși, de la exterior nu se poate observa o mare diferență față de kit-urile DDR4 de până acum. Asta pentru că formatul de DIMM-uri pentru DDR5 păstrează aceleași dimensiuni, cât și același număr de pini de conexiune în partea de jos. Pentru a evita însă conectarea de memorii DDR4 în slot-uri DDR5 și invers, a fost mutat decupajul puțin într-o parte.

De altfel, memoriile DDR5 nici nu au nevoie de o răcire la fel de performantă precum DDR4. Asta pentru că cipurile sale sunt acum mai dense, putând integra astfel capacități mai mari pe un singur modul, iar acestea consumă mai puțină energie, voltajul necesar pentru operare la frecvențe implicite de 4.800 MHz fiind de 1,1 V. Nici în overclocking nu întâlnim un necesar de curent prea înalt, kit-ul de față putând opera la numai 1,35 V pentru frecvența maximă (recomandată) de 6.000 MT/s.

Kingston Fury Beast DDR5 detail text

Platforma de test

Am testat memoriile Kingston Fury Beast pe o platformă de top, oferită la pachet cu memoriile, pentru a vedea tehnologia în cele mai bune condiții posibile. Sistemul integrează un procesor Intel Core i9-12900K, unul dintre cele mai performante pentru platformele desktop „consumer”, echipat cu 16 nuclee și 24 de fire de execuție. Acesta a fost instalat pe o placă de bază Gigabyte Z690 AORUS MASTER, un model high-end pentru noul chipset de la Intel, pe care s-au mai regăsit și un SSD Kingston Fury Renegade de 2 TB (PCI Express 4.0, review aici), cât și un GPU NVIDIA RTX 3060 de la Gigabyte.

Kingston Fury Beast DDR5 system

Nefiind vorba despre teste de gaming, placa video este mai puțin importantă în această ecuație, mai ales că este dintr-o categorie puțin diferită față de restul componentelor. Un RTX 3080 sau 3090 ar fi transformat acest computer în cel mai puternic PC de gaming de pe piață.

Important este că atât procesorul, cât și placa de bază pot oferi tot ceea ce este necesar memoriilor DDR5 să își poată atinge potențialul maxim în acest moment. Pentru a asigura performanță cât mai bună pe platforma Intel din generația a 12-a, am folosit pentru teste Windows 11, care știe să folosească corect toate nucleele procesorului.

Despre DDR5

Memoriile DDR5 vin cu o serie de schimbări la nivel de arhitectură față de memoriile DDR4 de până acum. Acestea sunt în primul rând mult mai rapide. Dacă memoriile DDR4 porneau de la frecvențe de 2.133 MT/s, DDR5 vine cu o frecvență mai mult decât dublă pentru modulele de bază, de 4.800 MT/s. Astfel, chiar și fără overclocking, memoriile DDR5 vor fi mai rapide. În cazul de față, Kingston Fury Beast poate opera la trei praguri de frecvențe, bazate pe profiluri XMP 3.0: 4.800 MT/s la 1,1 V, 5.600 MT/s la 1,25 V și 6.000 MT/s la 1,35 V. Având în vedere că vorbim despre un kit de 6.000 MT/s, le-am setat din BIOS pe această frecvență. Atenție însă, nu toate plăcile de bază ofereau suport la lansare pentru frecvențe atât de înalte, deci este posibil să fie necesar un update de BIOS pentru a atinge această performanță cu un astfel de kit de memorie.

Kingston Fury Beast DDR5 in slot logo

O altă diferență față de DDR4 este faptul că modulul PMIC este acum pe memorii, nu pe placa de bază. Acest lucru asigură un control mai exact al curentului electric folosit, direct pe memorie. Un alt avantaj este, după cum spuneam, creșterea capacității, fiind acum prezente de două ori mai multe cipuri, care au la rândul lor o densitate mai mare.

În teorie, am putea vedea kit-uri de memorie cu capacitate de patru ori mai mare pe DDR5. Avem de a face și cu o dublare a lățimii de bandă, dar și cu corecție de erori pe cip (On-Die ECC), care va asigura stabilitate mai bună, în special în overclocking. Nu în ultimul rând, memoriile DDR5 funcționează tot pe 64 biți, dar împarte magistrala în două canale independente 32-bit, pentru a putea realiza mai multe operațiuni simultane pe memorii. Asta se traduce în rularea mai multor aplicații complexe în fundal, fără ca performanța în alte aplicații să fie afectată.

Despre Kingston Fury Beast

Toate aceste avantaje vin însă cu costuri semnificativ mai mari decât în trecut, cel puțin la început. Știm deja că tehnologiile noi costă mai mult la început, iar DDR5 este în acest moment un tip de memorie scumpă. Faptul că este o tehnologie nouă, înseamnă că și producția este destul de mică, ceea ce a dus la o disponibilitate limitată în magazine. Totuși, există motive pentru care să treci acum la memorii DDR5.

Kingston Fury Beast DDR5 front

În primul rând, pentru cei care oricum investesc într-o platformă Intel din generația a 12-a, memoria DDR5 ar putea fi mai scumpă acum, însă ar putea salva costuri în viitor, atunci când vei face upgrade. Practic, poți păstra aceste memorii pentru următorii câțiva ani, indiferent dacă vei alege un sistem Intel sau AMD în viitor. Mai ales în cazul memoriilor de față, care vin deja cu viteză de 6.000 MT/s. Sunt așteptate viteze de peste 8..000 MT/s în următorii câțiva ani, dar acelea cu siguranță vor fi foarte scumpe. Trebuie să ne uităm doar la costurile memoriilor de peste 4.000 MT/s din categoria DDR4 față de cele pe la 3.000 MT/s pentru o comparație de preț high-end vs mainstream.

Ceva ce vor observa imediat cei care se uită pe latențele memoriilor DDR5 este faptul că acestea par să fie ceva mai „lente”. Unde memoriile DDR4 ajungeau la latențe CL 13, 14 sau 15 ms, memoriile DDR5, precum Kingston Fury Beast pornesc de CL 38 pentru frecvența de bază, 4800 MT/s 38-38-38-70 și ajung la CL 40 pentru 5600 și 6000 MT/s 40-40-40-80. Acest „dezavantaj” este însă depășit de frecvența înaltă a memoriilor, cât și optimizările platformei Intel. Per total, DDR5 ar trebui să ofere un aport de 50% performanță în aplicațiile dependente de viteza memoriilor.

BIOS Kingston Fury Beast

Chiar dacă aplicațiile din prezent și jocurile deja lansate probabil că nu vor fi mult mai rapide pe DDR5 acum, cele din viitor, în special cele care vor folosi multe date, se vor bucura de lățimea de bandă crescută, frecvența mare și prezența a două canale de transfer separate.

HWInfo arată că memoriile Kingston Fury Beast sunt te tip Single Rank, cu 8 grupuri de cipuri cu câte patru module de 4 Gb fiecare, (8 grupuri de câte patru cipuri de 512 MB per stick de memorie). Spre diferență de modulele care au apărut la debutul tehnologiei DDR5, care foloseau memorii Samsung sau Micron, Kingston a folosit Hynix pentru acest model.

Performanță

Anterior, cele mai puternice memorii pe care le-am folosit au fost un kit de overclocking extrem pe DDR4, care ajungeau până la 4.800 MT/s în overclocking, ceva ce platforma noastră de test de la momentul respectiv, bazată pe un AMD Ryzen 3700X, nu putea să folosească la putere maximă. Ei bine, memoriile Kingston Fury Beast reușesc să depășească acele memorii din toate punctele de vedere.

Memoriile de față sunt de departe cele mai rapide pe care le-am testat până acum, oferind viteze de citire de peste 90 GB/s și de scriere de peste 83 GB/s cu o latență de 68ns. Astfel, sunt aproape de două ori mai rapide decât memoriile DDR4 3600, care ating pe undeva pe la 50 GB/s și au latență tot în jurul a 70ns, în ciuda timing-urilor mai rapide.

Am testat memoriile pe toate cele trei profiluri XPM disponibile, la 4.800, 5.600 și 6.000 MT/s, iar toate modurile de funcționare sunt foarte performante, depășind capabilitățile memoriilor DDR4. Având în vedere că prețurile memoriilor DDR5 la viteze mai mari vor veni cu prețuri și mai mari în viitor, 6000 MT/s pare să fie echilibrul perfect între performanță mai bună decât DDR4 și costuri nu atât de mari în plus.

AIDA 64

Concluzii

Dacă sunteți în căutarea unui kit de memorii DDR5, Kingston Fury Beast pare să fie o alegere foarte bună, mai ales în comparație cu alte module de pe piață. Dintre cele la 6.000 MT/s (6.000 MHz), acestea sunt cele mai accesibile, iar trecerea la memorii mai rapide, precum 6.200 sau 6.400 aduce de la sine costuri aproape duble. La fel se întâmplă și atunci când dorești să alegi memorii cu latență mai mică, de exemplu la CL 36 pe frecvența de 6.000, față de 40.

Având în vedere că memoriile de bază din gama DDR5, cu frecvență de 4.800 MT/s pornesc de pe la 1.400 lei, iar acestea costă „doar” 1.600 lei, merită 200 lei în plus pentru o frecvența semnificativ mai mare. În acest moment, Kingston Fury Beast sunt cele mai echilibrate memorii DDR5 disponibile pe piața din România, cu peste 1.000 lei mai ieftine decât cele mai apropiate modele cu această frecvență.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult