Alternative la Smart TV: mult mai ieftine, clar mai bune şi (probabil) mai sigure

Alternative la Smart TV: mult mai ieftine, clar mai bune şi (probabil) mai sigure

Smart TV-ul, în principiu, este o idee bună: funcţii avansate, aplicaţii, acces la internet şi alte facilităţi de care utilizatorul s-ar putea bucura. Din păcate, ideea de Smart TV este subminată de implementare slabă şi prost direcţionată a producătorilor. Iar recentul scandal al Smart TV-urilor Samsung nu face decât să pună încă o cărămidă la adopţia şi aşa greoaie pe acest segment de piaţă.

Dar înainte să vorbim de alternative, să vedem ce motive ar avea un utilizator să nu-şi cumpere un smart TV, pentru că exact acestea sunt atuurile alternativelor:

Mai mici, mai ieftine, dar cu o funcţionalitate extinsă, stick-urile pentru streaming sunt prima opţiune pentru un utilizator care vrea să aibă acces rapid şi facil pe televizor la conţinutul propriu sau cel de pe internet. Şi la un preţ infinit mai mic decât un Smart TV.

Chromecast

Disponibil şi în magazinele din România, deşi nu este adus pe căi oficiale, Chromecast este o opţiune care trebuie luată serios în considerare. Mic, ieftin şi versatil, Chromecast devine mijlocul de comunicare dintre televizor şi device-urile de pe care se transmite conţinutul – calculator, tabletă, smartphone.

Prin Chromecast, cu ajutorul aplicaţiilor potrivite, poţi transmite pe televizor atât filmele, fotografiile şi muzica stocate local, cât şi conţinutul disponibil online. De exemplu, poţi vedea direct pe televizor filme disponibile online. Despre Chromecast am scris pe larg în acest articol.

Roku Streaming Stick

O altă soluţie este Roku Streaming Stick. Cu un preţ puţin mai mare decât Chromecast, Roku Streaming Stick are o serie de avantaje de partea sa. În primul rând, poate fi utilizat fără a fi necesar alt device de pe care să trimiţi conţinutul (telefon, calculator etc.). Are o interfaţă proprie, similară unui media player.

În al doilea rând, un alt mare avantaj faţă de Chromecast este telecomanda, care se poate dovedi o metodă de control mai comodă decât telefonul sau tableta. Dar acest lucru este mai mult o preferinţă perfonală decât o certitudine.

Apple TV

Apple TV este şi el o soluţie demnă de luat în seamă de posesorii de dispozitive Apple în primul rând. Şi Apple TV are telecomandă şi aplicaţii dedicate dar atuul său principal este simplitatea utilizării. Nu la fel de plăcut este faptul că, pentru anumite operaţiunii, trebuie să apelezi la iTunes.

Satisfacţia pe care aceste device-uri ţi-o pot aduce depinde în cea mai mare măsură de aplicaţiile pe care le foloseşti. De exemplu, pentru Chromecast, în ultimul an, de când Google a deschis API-ul, a existat o adevărată inflaţie de aplicaţii. Există aplicaţii care îţi permit să redai conţinutul local, aplicaţii pentru anumite servicii (HBO Go, YouTube etc.), aplicaţii care îţi permit să vezi pe televizor clipuri de pe internet, streaming direct torrent, jocuri şi altele.

Cu toate cele trei alternative la smart TV pe care le-am enumerat merge Plex, un media server de care probabil ai auzit. Dacă nu, ar trebui să-l încerci. Acesta poate organiza şi reda pe televizor, cu ajutorul unui dispozitiv precum Chromecast, Roku sau Apple TV, întreaga colecţie de filme, seriale, muzică şi fotografii pe care o deţii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News