Google doreşte să rezolve problema navigaţiei în tuneluri cu „Waze Beacons”

22.09.2016
Google doreşte să rezolve problema navigaţiei în tuneluri cu „Waze Beacons”

Waze a devenit o aplicaţie indispensabilă pentru şoferii care conduc prin oraşe aglomerate, fiind foarte eficientă în realizarea de rute rapide care evită aglomeraţia pentru a îndruma utilizatorii cât mai rapid către destinaţie. Oraşele mari au însă şi multe pasaje şi tuneluri, în care orice aplicaţie GPS pierde semnalul, iar reconfigurarea traseului durează câteva secunde odată ce zona acoperită este depăşită. Waze încearcă să rezolve această problemă cu noile Waze Beacons, care vor folosi tehnologie Bluetooth şi vor fi amplasate în locurile unde GPS-ul nu are semnal.

Fiind vorba despre o companie Google, Waze Beacon va folosi tehnologia Eddystone, realizată de o altă divizie a gigantului din Mountain View. Aceasta foloseşte un profil Bluetooth Low Energy alimentat de acumulşatori pentru a transmite semnale către dispozitive echipate cu Bluetooth (smartphone-urile utilizatorilor), transmiţând astfel geolocaţia pe care în mod normal Waze o primea prin GPS.

Costul acestor module Bluetooth nu va fi tocmai scăzut. Fiecare unitate va costa 28,50 dolari, fiind necesare aproximativ 30 de Waze Beacons pe fiecare kilometru pentru a putea oferi poziţionare corectă în tunel. Acestea vor fi instalate însă de autorităţile care au respectivele drumuri în administrare, fie că este vorba despre municipalitate sau companii private.

Partea cea mai bună este că nu doar Waze va beneficia de pe urma acestor Waze Beacons. Google doreşte să lase accesul la acestea gratuit şi pentru alte sisteme de navigaţie care doresc să implementeze astfel de funcţionalitate, standardul fiind complet deschis. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult