Microsoft începe să afişeze reclame în WordPad, aplicaţia de editare text integrată în Windows 10

22.01.2020
Microsoft începe să afişeze reclame în WordPad, aplicaţia de editare text integrată în Windows 10

Odată cu tranziţia la Windows 10, Microsoft a început să aplice nişte practici nu tocmai apreciate de către utilizatori în sistemul său de operare. Acesta vine la prima instalare cu scurtături către aplicaţii din Windows Store şi din când în când apar şi reclame prin meniul de Start, în timp ce în fundal există destul de multe procese care monitorizează activitatea utilizatorilor. Se pare că acum, compania atinge un nou nivel de intruziune în experienţa de utilizare, plasând reclame direct în aplicaţia WordPad, care vine pre-instalată.

Cei care au nevoie de un software simplu şi rapid pentru redactarea de texte şi nu necesită funcţiile avansate dintr-un software mai complex precum Word, au apelat întotdeauna la WordPad, care vine pre-instalat în Windows de foarte mulţi ani. Acesta poate să deschidă fişiere Word şi să salveze versiuni compatibile cu celebrul software avansat. Se pare însă că Microsoft doreşte ca mai mulţi utilizatori să cumpere Office sau să folosească şi versiunea web a acestuia, încurajând acum utilizatorii de WordPad să o încerce afişând o reclamă în partea de sus a aplicaţiei.

Se pare că reclamele fac referire doar la produse din suita Office, scopul acestora fiind să crească numărul de utilizatori ai Office în varianta online, pe web. Astfel, compania speră să câştige probabil câţiva utilizatori, care ar putea alege soluţiile Google Docs în defavoarea produselor sale. Reclama este afişată pe fundal galben şi vine în mai multe variante. Uneori face trimitere la Word online, alteori direct la suita completă, menţionând inclusiv aplicaţii precum Word, Excel sau PowerPoint.

 

 

Din fericire, reclama poate fi închisă de fiecare dată, fiind plasat un buton „X” dedicat. Din nefericire, nu este tocmai clar dacă aceasta poate fi oprită definitiv. De altfel, momentan, reclama nu apare în WordPad pentru toată lumea, acest update făcând parte dintr-o versiune „Insider Preview”, încă nelansată a lui Windows 10. Totuşi, în primăvară, este aşteptat un nou update care să adauge funcţionalitate nouă în Windows, deci probabil că atunci va începe să fie distribuite şi reclamele în WordPad.

În timp ce reclamele vor fi cu siguranţă enervante pentru utilizatorii de WordPad, este cam greu să te plângi de strategia celor de la Microsoft. Windows 10 este în continuare un sistem de operare în mare parte gratuit. Cei care folosesc versiunile de preview în cadrul programului Insiders nu trebuie să aibă o licenţă pentru a-l folosi, în timp ce utilizatorii care aveau o licenţă de Windows 7 sau 8 pot face în continuare tranziţia gratuit la Windows 10. De asemenea, WordPad este un procesator de text gratuit, iar reclama este tot pentru un serviciu gratuit: Office Online, care poate fi accesat din browser fără o licenţă activă sau un abonament Office 365.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult