Ponturile Go4it: Pune-ţi smartphone-ul la „dietă”. Aplicaţii „Lite” disponibile pentru Android care ocupă un spaţiu redus şi consumă puţine date mobile

06.12.2017
Ponturile Go4it: Pune-ţi smartphone-ul la „dietă”. Aplicaţii „Lite” disponibile pentru Android care ocupă un spaţiu redus şi consumă puţine date mobile

Sunt încă mulţi utilizatori de dispozitive mobile în România care au incluse în abonamente pachete reduse de date mobile. Consumul mediu lunar de internet mobil pe fiecare conexiune a fost de 1,2 GB în prima jumătate a acestui an, potrivit ANCOM. Totodată, smartphone-urile entry-level sunt în continuare cele mai populare. Acestea nu dispun de capacitate de stocare mare, iar utilizatorii trebuie să fie atenţi cum administrează spaţiul. Conştiente de aceste probleme, marile companii au lansat aplicaţii „Lite”, cu dimensiuni şi consum de date mai reduse decât cele normale.

Vă prezentăm lista celor care sunt disponibile în acest moment:

Google Files Go

Aceasta nu este o versiune „Lite” a unei alte aplicaţii, ci un instrument util pentru cei care au telefoane cu capacitate de stocare redusă şi memorie RAM mică. Files Go este un manager de fişiere creat de Google, prevăzut cu funcţii pentru optimizarea spaţiului de stocare şi schimburi offline de fişiere între utilizatorii de telefoane cu Android.

Facebook Lite

Facebook este una dintre cele mai populare aplicaţii mobile din lume, dar foarte mulţi utilizatori trăiesc în ţări în care pachetele de date sunt scumpe sau conexiunile la internet slabe. Mai mult, aplicaţia obişnuită are dimensiuni mari şi tinde să folosească tot mai mult spaţiu pe măsură ce este folosită. De exemplu, în smartphone-ul meu, cumpărat acum o lună, aplicaţia Facebook ocupă 490 MB. Facebook Lite are doar 6,43 MB şi consumă semnificativ mai puţine date, deoarece păstrează doar funcţiile de bază ale reţelei de socializare online.

Facebook Messenger Lite

Aceasta este o aplicaţie preferată şi de mulţi utilizatori cu smartphone-uri high-end. Asta deoarece nu include anumite elemente considerate de mulţi enervante, precum secţiunea Stories. Lite nu include chat video, integrare cu serviciul SMS şi nici „chat heads”. De aceea ocupă doar 11 MB (vs 237 MB pe telefonul meu pentru aplicaţia Messenger).

Google Go

Google Go este varianta „uşoară” a aplicaţiei Google. Spre deosebire de aceasta, Google Go nu include elemente precum Feed sau Assistant. Păstrează, însă, funcţia de bază a Google Search: căutarea pe internet.

Skype Lite

Deşi sunt o mulţime de alte aplicaţii mai bune care permit apeluri video, Skype este folosită în continuare de mulţi utilizatori, mai ales în mediul de business. Versiunea Lite a aplicaţiei oferă un consum mai redus de date, deoarece calitatea video este mai slabă, iar multe funcţii din aplicaţia principală lipsesc. 

Twitter Lite

Un serviciu nu foarte popular în România, Twitter are, totuşi, utilizatori fideli şi în ţara noastră. Compania oferă una dintre cele mai bune aplicaţii Lite. Aceasta este, în mare parte, o versiune a site-ului mobil al platformei, redesenat de curând.

YouTube Go

Lansată de curând în India, această aplicaţie permite vizionarea clipurilor YouTube chiar şi în lipsa unei conexiuni active la internet. Acestea pot fi descărcate în Wi-Fi (la calitate slabă sau standard) şi urmărite ulterior. Puteţi descărca cel mai recent APK de aici. Am instalat aplicaţia şi funcţionează fără probleme şi în România. YouTube Go ocupă 27,7 MB pe telefonul meu, faţă de 65,66 MB aplicaţia YouTube completă. 

UPDATE: Maps Go

Recomandată pentru dispozitive Android Go, dar compatibilă şi cu alte versiuni de Android, Google Maps Go reduce la minimum spaţiul necesar pentru instalare şi traficul de date consumat. Bazată pe formatul Progressive Web App, aplicaţia este în esenţă un container pentru versiunea web a serviciului Google Maps, adaptat pentru a funcţiona şi prin conexiuni intermitente la internet.

UPDATE: Gboard Go

Parte din colecţia de aplicaţii pentru platforma Android Go, tastatura Gboard Go promite să aducă un binevenit suplu de prospeţime dispozitivelor de generaţie mai veche, bazate pe Android. Adaptată pentru dispozitive echipate cu 512MB sau 1GB memorie RAM, tastatura Gboard Go oferă mare parte din funcţionalitatea versiunii standard, sacrificând doar o parte din funcţiile neesenţiale.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult