Project Rush de la Adobe: editare video avansată pe telefon, tabletă şi computer

20.06.2018
Project Rush de la Adobe: editare video avansată pe telefon, tabletă şi computer

Adobe este unul dintre liderii pieţei de aplicaţii de creaţie, în special pe partea video, unde aplicaţiile Premiere Pro şi After Effects sunt adevărate standarde în industrie. Se pare însă că piaţa cere şi soluţii ceva mai simple, pentru editări mai puţin complicate, care să fie compatibile cu o plajă largă de dispozitive şi să ofere conectivitate la internet pentru publicare imediată. Rezultatul este Project Rush, o aplicaţie pentru mobil şi desktop care promite toate aceste lucruri, dedicată creatorilor de conţinut mereu în mişcare.

Rush pare să integreze cele mai bune părţi de editare din Adobe Premiere într-o interfaţă simplă, adaptată atât la un mod de lucru desktop, cât şi la un mod de lucru mobil, pe un touchscreen. La o primă vedere, editorul video Project Rush pare să fie inspirat de aplicaţia iMovie de pe macOS şi iOS, cu un accent mai mare pus de unelte de editare avansate care să producă rezultate mai calitative. Totodată, după cum sugerează şi numele aplicaţiei, viteza este foarte importantă, posibiltiatea de a edita rapid şi publica fiind punctele cheie.

Un alt avantaj interesant, pe care nicio altă aplicaţie de editare video nu o oferă este sincronizarea în cloud a proiectelor, putând continua imediat de pe orice dispozitiv lucrul. Practic, poţi începe editarea unui clip pe telefon, după care îl poţi cosmetiza pe tabletă şi exporta sau urca direct pe YouTube, Facebook sau orice altă platformă de pe un laptop. Adobe promite şi integrarea capabilităţilor AI pe care alte aplicaţii din suita Creative Cloud le oferă pentru îmbunătăţirea calităţii video sau audio fără nevoia de a accesa meniuri complicate (probabil că este vorba despre eliminarea zgomotului de fundal sau corecţia automată de culoare).

Există de asemenea şi grafică animată integrată în Project Rush, însă nu ar trebui să ne aşteptăm la rezultate similare cu cele din After Effects. Este vorba despre câteva animaţii pre-stabilite, care probabil că pot fi ajustate pentru a se potrivi mai bine proiectului realizat.

Project Rush va fi lansat cel mai probabil în aceasată toamnă, însă nu este clar dacă va fi disponibil gratuit, dacă va fi integrat în gama de produse Creative Cloud şi ascuns în spatele unui abonament lunar, sau dacă va fi o aplicaţie contra cost. Important este că vom vedea Rush pe telefoane şi tablete cu iOS, pe smartphone-uri Android şi pe computere cu macOS şi Windows 10, iar tranziţia de pe un dispozitiv pe celălalt va fi extrem de simplă.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult