Ford dezvăluie primul autoturism capabil să ocolească automat obstacole de pe drum

13.12.2013
Ford dezvăluie primul autoturism capabil să ocolească automat obstacole de pe drum

În timp ce Google se mândreşte cu autoturisme care pot funcţiona fără şofer, inginerii Ford s-au gândit la o aplicaţie practică ce-i ajută pe şoferii începători fără a-i priva de plăcerea de a conduce.

Prototipul numit Fusion hybrid research vehicle încorporează tehnologii experimentale menite să asiste conducerea autoturismului, complementând sisteme tradiţionale ca ESP (electronic stability control) cu mijloace care ajută în mod activ la evitarea pericolelor de pe drum. Sistemul semi-automat de conducere a autovehiculului dezvoltat de Ford este unul dintre acestea, fiind capabil să preia temporar controlul asupra vehiculului în momente critice, acţionând frâna sau volanul pentru evitarea coliziunilor cu alte autoturisme, sau obstacol de pe drum.

Ford dezvăluie primul autoturism capabil să ocolească automat gropile de pe drum

Potrivit inginerilor Ford, noua invenţie poate ajuta la ocolirea vehiculelor staţionate pe partea carosabilă, precum şi a celor care se deplasează prea încet şi prezintă risc iminent de coliziune. Odată declanşată, acţiunea de evitare se desfăşoară fără intervenţia şoferului, acesta fiind doar atenţionat cu privire la situaţia apărută.

Pentru a-şi îndeplini rolul, sistemul foloseşte o pereche de 3 radare, senzori cu ultrasunete şi o cameră video pentru scanarea porţiunii de drum până la o distanţă de 200 metri în faţa autovehiculului. La detectarea unui pericol şoferul este mai întâi atenţionat cu alertă sonoră, iar dacă nici o acţiune de evitare nu este luată în timp util sistemul intervine preluând controlul asupra autovehiculului.

Tehnologiile dezvoltate de Ford pentru sistemul de evitare a obstacolelor servesc drept platformă şi pentru alte sisteme ajutătoare, începând cu parcarea automată şi până la conducerea complet autonomă a autovehiculului, după modelul demonstrat deja de Google. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult