Maşinile autonome vor deveni o realitate în 3-5 ani, spun cei de la Google

Maşinile autonome vor deveni o realitate în 3-5 ani, spun cei de la Google

Google lucrează de mai mult timp la un sistem care să înlocuiască şoferul într-un automobil. Acesta este foarte complex şi include senzori de prezenţă, camere video pentru trafic şi indicatoare, precum şi navigaţie prin GPS. Mai multe demonstraţii realizate în trei state de peste ocean au demonstrat faptul că sistemul este viabil. La ora actuală, maşinile autonome de la Google pot rula doar în California, Florida şi Nevada, în condiţiile în care un şofer se află întotdeauna la volan.

Google foloeşte maşini hibride pentru teste

Săptămâna trecută, Anthony Levandowski, product manager pentru maşinile autonome de la Google, a afirmat că tehnologia necesară va fi disponibilă în 3-5 ani. Din păcate, problema principală va fi legalitatea folosirii ei. Companiile de asigurări vor fi puse într-o situaţie aparte deoarece nu vor şti cine este vinovat în caz de accident. Proprietarul maşinii? Google? Sunt voci care susţin că ar putea trecere 15 şi chiar 20 ani până când maşinile autonome vor putea circula fără restricţii pe străzile americane.

Sistemul actual include un radar amplasat deasupra maşinii

Ne este greu să ne gândim la aplicaţii româneşti pentru o astfel de maşină autonomă. Bucureştiul este plin de situaţii neprevăzute şi cred că automobilul va avea nevoie de o infuzie puternică de încredere pentru a funcţiona în traficul capitalei. Alfel, ar rămâne blocată într-o intersecţie în care toate celelalte maşini îi vor tăia calea. Poate singurul avantaj al său va fi faptul că va rămânea impasibilă la claxoanele şoferilor nerăbdatori. Voi credeţi că o maşină autonomă de la Google ar supravieţui unui traseu Piaţa Unirii – Piaţa Victoriei la o oră de vârf?

Urmărește Go4IT.ro pe Google News