Prima ţară care foloseşte camere video pentru amendarea automată a şoferilor care folosesc telefonul mobil la volan

Prima ţară care foloseşte camere video pentru amendarea automată a şoferilor care folosesc telefonul mobil la volan

Amenzile pentru folosirea telefonului mobil la volan ar putea să vină prin poştă, la fel ca şi cele pentru viteză, dacă noul sistem pentru detectarea automată a şoferilor care folosesc smartphone-ul în timp ce conduc este preluat în mai multe ţări.

Vizând pentru început regiunea New South Wales din Australia, autorităţile locale au informat participanţii la trafic despre instalarea a 45 camere video configurate pentru detectarea automată a telefoanelor mobile, atunci când se află în mâna unei persoane aflată pe scaunul şoferului. Spre deosebire de camerele pentru viteză şi cele care urmăresc încălcarea culorii roşii a semaforului, aceste noi camere nu vor avea nicio semnalizare pentru a avertiza şoferii cu privire la prezenţa lor.

Lansarea oficială a noului sistem de monitorizare a traficului vine la capătul unei perioade de testare demarată la începutul acestui an. În cadrul evaluării întinsă pe o durată de 6 luni au fost analizate peste 8,5 milioane de vehicule, fotografiind peste 100.000 de şoferi în timp ce butonau telefonul mobil la volan (aproximativ 1,2% din totalul vehiculelor).

La fel ca în România, legile australiene interzic încă din anul 2012 folosirea şi chiar atingerea telefonului mobil în timpul condusului, cu excepţia situaţiei în care acesta este fixat pe bordul vehiculului într-un suport special conceput.

Având în vedere răspândirea acestui fenomen care pune în pericol siguranţa circulaţiei şi dificultatea constrângerii şoferilor folosind echipaje de poliţie dispersate în trafic, guvernul a decis alocarea unui buget de 88 milioane dolari australieni pentru introducerea unui sistem pentru detecţia automată, care să includă camere fixe şi mobile, cele din urmă putând fi amplasate oriunde.

Analizarea imaginilor se face cu ajutorul unui sistem de inteligenţă artificială, autorităţile estimând că până la 135 milioane de vehicule vor fi verificate în trafic, anual. Şoferii prinşi folosind telefonul mobil vor primi iniţial o avertizare, având la dispoziţie 3 luni perioadă de graţie în care să-şi demonstreze buna conduită la volan. O a doua încălcare a legii survenită în acest interval duce la aplicarea unei amenzi de 344 dolari australieni şi 5 puncte de penalizare, respectiv 457 dolari şi 10 puncte de penalizare dacă segmentul de drum respectiv se află în apropierea unor instituţii de învăţământ.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult